Bæredygtigt byggeri

Verdens første standarder for genbrug af beton er på vej

Kun meget få genbruger byggeriets materialer i dag. Det skal verdens første standarder for at kvalitets- og sikkerhedsteste brugt beton være med til at lave om på.

Direktør for virksomheden Tscherning kigger ud af vinduet fra et af virksomhedens mødelokaler, der er lavet af genbrugte byggematerialer.
Entreprenørvirksomheden Tscherning har renoveret sit hovedkontor med 89 pct. genbrugte, genanvendte og biobaserede byggematerialer - herunder beton. DTU's standarder for kvalitetstestning af beton er ifølge direktør Søren Tscherning et vigtigt skridt på vejen til at flere byggevirksomheder får mulighed for at gøre det samme. Foto: Marie Bentzon
Professor og sektionsleder for Materialer og Holdbarhed ved DTU Sustain Lisbeth Ottosen
Professor ved DTU Sustain Lisbeth Ottosen er ved hjælp af metoder anvendt til broinspektioner kommet frem til en måde, hvorpå man kan teste kvaliteten, og dermed også sikkerheden, i bærende betonelementer. Foto: Bax Lindhardt

Ultralyd ser gennem beton

Derfor har Lisbeth Ottosen og holdet omkring et større forskningsprojekt kaldet StructuralReuse siden 2021 arbejdet for at udvikle metoder til at teste kvaliteten, og dermed også sikkerheden, i brugte byggematerialer.

De er startet med det vigtigste: Nemlig brugt beton, der ifølge opgørelsen fra Rambøll har det største potentiale af alle byggematerialer til at blive genbrugt. Formålet har været at skabe mere genbrug af beton i byggebranchen, mens udfordringen har været at finde frem til en måde at teste betonens kvalitet og sikkerhed på uden at ødelægge materialet.

Her viste metoder, som anvendes ved f.eks. broinspektioner, sig at være særdeles brugbare.

”Broinspektioner har jo ofte til formål at følge udviklingen i en skade på en bro, der er i brug. Til at gøre det har man et håndholdt apparat, der screener med ultralyd. Den kører man ned over betonen for at se, hvor en mulig revne ligger, og det samme kan man altså gøre med betonelementer fra en nedrevet bygning,” forklarer Lisbeth Ottosen.

Ud over ultralydsskanneren bruger man et apparat med elektromagnetisk stråling til at vise, hvordan betonens stålarmering ligger. De to målemetoder tilsammen kan forskerne bruge på de indendørs betonelementer, og herudfra har de lavet en række statistiske beregninger, som kan bestemme betonens kvalitet. Det har ført til, at forskerne, som de første i verden, nu er klar med en egentlig standard for kvalitetstest af indendørs, bærende betonkonstruktioner til genbrug.

”Det er godt, at vi kunne bruge metoderne fra broinspektioner, som der allerede er udstyr til i de velassorterede ingeniørhuse. Det betyder, at vi kommer med metoder, der allerede er kendt i branchen. Det ’eneste’ nye, der skal læres, er beregningsmetoderne,” siger Lisbeth Ottosen.

Bæredygtigt byggeri

I en ny opgørelse fra Rambøll lavet for Social- og Boligstyrelsen vurderes det, at beton har det største potentiale af alle byggematerialer til at blive genbrugt.

I alt vurderer Rambøll, at der kan genbruges 500.000 ton beton. Som det er nu, er det dog kun 500 ton beton, der genbruges om året, hvilket svarer til 0,1 pct.

Lisbeth Ottosens forskergruppe har som de første i verden udviklet en standard for, hvordan man kvalitetstester brugte, indendørs betonelementer.

Læs mere om DTU’s forskning, der har fokus på klimareresiliens, cirkulært byggeri og energi i bygninger.

”Brug det gamle, hvis du bygger nyt”

Produktet af Lisbeth Ottosens forskning er en trin for trin-protokol, som skal gøre det let for et nedrivnings- eller byggefirma at kvalitets- og sikkerhedsgodkende materialerne, når de står ude på byggepladsen.

Det vil for Søren Tscherning kunne gøre en stor forskel, hvis han har en kunde, der ønsker at rive én bygning ned for derefter at bygge en ny det samme sted.

”Med de nye testmetoder fra DTU vil der være et større incitament til at genbruge, for vi har materialerne lige ved hånden og kan endda teste dem på stedet. Vores nedrivningspris vil selvfølgelig blive dyrere, da vi så skal bruge tid på at teste, men omvendt kan der findes en besparelse ved at bruge de genbrugte materialer i det nye,” siger Søren Tscherning.

Tscherning har derfor inviteret Lisbeth Ottosen til at komme og tale til et seminar for virksomhedens store kunder. Direktøren understreger, at problemet i de fleste tilfælde er, at entreprenørvirksomhederne vinder deres projekter på grund af en konkurrencedygtig tid og pris, mens genbrug og bæredygtige løsninger sjældent vægter særlig højt i udbudsmaterialerne.

”Derfor er mit mantra til kunderne: Tag udgangspunkt i de gamle materialer, og lad dem indgå i det nye, før huset er tegnet. Sig til arkitekten: Her er dine legoklodser – og byg derudfra,” fastslår Søren Tscherning.

Andre drømme

Netop den fremgangsmetode brugte Søren Tscherning selv, da han skulle renovere sit firmas hovedkontor. Her stammer store dele af de brugte materialer i det nye fra det gamle.

Ifølge Lisbeth Ottosen er det den slags foregangseksempler, der skal til, for at genbrug for alvor kan blive en trend i boligbyggeriet.

”Der er nogen, der skal vise os nogle andre drømme end de der store, nye huse med de hvide flader og store gulve, der ikke bliver brugt til noget. Vi skal have nogle andre billeder ind på nethinden af, hvad det lykkelige liv egentlig er,” siger hun.

Hvornår tallet for genbrug i byggeriet begynder at rykke sig i den rigtige retning, tør Lisbeth Ottosen ikke spå om. Men hun er overbevist om, at de første skridt skal tages af virksomheder som Tscherning og entreprenante privatpersoner på sociale medier.

I mellemtiden arbejder hun selv videre med at gøre vejen til genbrug nemmere og sikrere. Sammen med resten af sit hold er Lisbeth Ottosen i gang med at se på, hvordan man kan kvalitetsteste træ, så også det materiale kan blive genbrugt mere i byggeriet.

Bæredygtigt byggeri

I projektet Structural ReUse arbejder partnere fra DTU, Arkitektskolen Aarhus, Dansk Standard, Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet, Gate 21, Lendager og List Byg sammen om at finde nye veje til at genbruge bærende komponenter i byggesektoren.

Op i mod 80 procent af byggematerialers indlejrede CO2 findes i de bærende komponenter, og derfor sigter projektet mod at udvikle metoder og certificeringsstandarder, der kan muliggøre genbrug og dermed mindske CO2-udslippet fra produktionen af nye komponenter.

I dag er manglende systemer for dokumentation- og certificeringssystemer den største barriere for, at genbrug i byggebranchen finder sted.

Læs mere om DTU’s forskning, der har fokus på klimareresiliens, cirkulært byggeri og energi i bygninger.

Kontakt

Lisbeth M. Ottosen

Lisbeth M. Ottosen Professor, sektionsleder for Materialer og Holdbarhed Institut for Miljø- og Ressourceteknologi Telefon: 45252260 Mobil: 51500040