Den 1. marts indtræder professor Marie Münster fra DTU Management i Klimarådet som rådsmedlem inden for energi.
Marie Münster er en af landets førende forskere inden for energisystemanalyser. Hun forsker bl.a. i, hvordan vi skal prioritere i forhold til fremtidens energi ud fra bl.a. et økonomisk og klimamæssigt perspektiv. Desuden deltager hun aktivt i den offentlige debat om, hvordan Danmark bedst omstiller sig til et grønt og effektivt energisystem.
Hendes arbejde skal understøtte Klimarådets opgave, der bl.a. er at rådgive regeringen om, hvordan Danmark kan omstilles til et klimaneutralt samfund, så vi i fremtiden kan leve med meget lave udledninger af drivhusgasser.
”Jeg er meget beæret over at blive valgt som medlem af Klimarådet og ser frem til at deltage i spændende diskussioner med kvalificerede mennesker med forskellige vinkler på klima. Jeg glæder mig til at bringe min forskning i spil og være med til at præge udviklingen inden for klimaområdet. Og så passer rådsarbejdet godt ind i DTU’s strategi om at udvikle bæredygtige løsninger til gavn for samfundet,” siger Marie Münster.
De største klimaudfordringer
Marie Münster har forsket i en grøn omkostningseffektiv omstilling af energisektoren siden 2006, hvor hun har fokuseret på sektorkobling og optimal udnyttelse af knappe ressourcer som affald, biomasse og vind i nye eller eksisterende net til el, fjernvarme og gas.
I øjeblikket fokuserer hun på Power-to-X-teknologier, hvor strøm fra sol og vind kan blive til grønne brændstoffer til den tunge transport som skibe, fly og lastbiler. Her analyserer hun, hvordan man kan dimensionere, placere og drive Power-to-X-anlæg med så lave omkostninger som muligt, ligesom hun undersøger, hvordan man billigst kan transportere energien mellem lande og energiøer.
Derudover har hun for nylig stået i spidsen for et forskningsprojekt, hvor hun analyserede forskellige scenarier for, hvordan den maritime sektor kan reducere sine klimagas-udledninger og leve op til Parisaftalen.
”Nogle af de områder, hvor vi skal tage fat, er inden for den tunge transport, industrien og landbruget, hvor vi ser nogle af de største klimaudfordringer. Men der er også stort fokus på energibesparelser, forsyningssikkerhed og at reducere naturgasforbruget. Med krigen i Ukraine er forsyningssikkerhed kommet endnu højere op på vores prioriteringsliste. Samtidig har krisen gjort os opmærksom på, at det er vigtigt ikke at være afhængig af at importere energiressourcer fra få lande,” siger Marie Münster.
Der er en vej at gå
Hvis vi skal udvikle og implementere effektive teknologiske løsninger til den grønne omstilling, er det nødvendigt at nedbryde siloer og arbejde på tværs af sektorer og fagområder, mener Marie Münster. Men løsningerne skal også være økonomisk konkurrencedygtige og accepterede i befolkningen. Det kan lyde som en næsten umulig opgave, men der er ingen vej udenom, hvis vi skal være CO2-neutrale i 2050, mener Marie Münster:
”Jeg arbejder meget med at se på, hvad der er bedst for samfundet i det lange perspektiv. Her kan vi f.eks. se, at det vil kunne betale sig, hvis vi skifter vores fossile biler ud med elbiler. Men hvad skal der til, for at vi kommer derhen? Skal vi ændre afgifterne eller reguleringen? Det positive budskab er, at der findes teknologier, der kan løse klimaudfordringerne. Vi kan faktisk godt løse det her. Der er en vej at gå – og jeg vil gerne arbejde for at få de løsninger i spil.”
Marie Münster bliver en ud af Klimarådets ni eksperter, der alle har et højt klimarelevant fagligt niveau inden for hhv. energi, bygninger, transport, landbrug, miljø, natur, økonomi, klimavidenskabelig forskning og adfærdsforskning.
Hun afløser Poul Erik Morthorst, der er professor emeritus i energiøkonomi ved DTU Wind Energy. Med udnævnelsen beholder DTU en repræsentant i rådet inden for energisektoren.
Læs nyhed på Klimarådets hjemmeside.