Kongehusets ridderkors blev uddelt til de fem forskere ved DTU’s professormiddag den 5. september 2024. Rektor Anders Bjarklev modtog sit ridderkors af 1. grad ved en tidligere lejlighed.
Modtagere af Kongehusets ridderkors af Dannebrogordenen 2024
Anders O. Bjarklev – Ridder af 1. grad
Begrundelsen for tildelingen er:
Rektor, professor, dr. techn. Anders Overgaard Bjarklev har været DTUs rektor siden 2011. Under hans ledelse har universitetet udviklet et internationalt førende, sammenhængende og fuldt udbygget innovationsøkosystem. Samtidig har DTU opnået en status, der regelmæssigt i internationale rankings placerer universitetet i en international topklasse.
Anders Bjarklev har desuden tjent i bestyrelserne for Teknologisk Institut og Færøernes Universitet. Ligesom han i otte år har været formand for Danske Universiteters Rektorkollegium. Senest er han af Europakommissionen udpeget til en komite, der skal evaluere kommissionens forskningsprogram og give anbefalinger til det kommende 7-års program.
Anke Hagen, DTU Energi
Begrundelsen for tildelingen er:
Professor, dr. techn. Anke Hagen har efter en international forskerkarriere i Tyskland og USA været ansat på DTU siden 2000. Hun blev udnævnt til professor 2013 og opnåede i 2018 den tekniske doktorgrad med afhandlingen ”Performance and Durability of Solid Oxide Fuel Cells”. Anke Hagen har gennem hele sin karriere frembragt essentielle bidrag til de energikonverteringsteknologier, der er nødvendige for den grønne omstilling af vores energisystemer.
Bjarne Kjær Ersbøll, DTU Compute
Begrundelsen for tildelingen er:
Bjarne Ersbøll har været en central person i udvikling og anvendelse af moderne statistiske analyser og metoder, specielt i en ingeniørmæssig anvendelses kontekst. Hans forskning og undervisning er centreret omkring løsninger på konkrete problemer fra industrien og offentlige institutioner. Han har været en drivende kraft for udbredelsen af statistiske metoder, fra klassiske til moderne algoritmiske, til løsning af konkrete problemer. Han drev Big Data agendaen på DTU og har siddet som Danmarks repræsentant i EU's Public-Private-Partnership program Big Data Value Association siden 2016.
Niels Henrik Mortensen, DTU Contruct
Begrundelsen for tildelingen er:
Niels Henrik Mortensen har igennem hele sin karriere arbejdet med produktudvikling. Han har udviklet metoder og principper for, hvordan produktfamilier kan opbygges baseret på fælles kendetegn (platforme). Hans karriere er startet med relativt simple mekaniske og elektro-mekaniske produkter, men i de senere år har han udvidet konceptet til at omfatte services, ligesom anvendelsen af principper og metoder nu også udbredes til komplicerede systemer (f.eks. flådefartøjer, vindmøller etc.).
Han har de seneste 5-10 år fokuseret i stigende grad på digitale løsninger ifm. produktudvikling og har haft en ledende rolle som WP/WS leder i MADE programmerne. Her har der især været fokus på at reducere time-to-market for danske virksomheder for derigennem at styrke konkurrenceevnen. Hans bidrag til dansk erhvervsliv både ift. store virksomheder og SMV’er er markant. Hans forslag til en modulær vedligeholdelsesstrategi for infrastrukturen i Nordsøen har i 2022 vundet TotalEnergies innovationspris.
Nini Pryds, DTU Energi
Begrundelsen for tildelingen er:
Nini Pryds er en internationalt anerkendt forsker, hvilket ses i de mange internationale, og nationale, samarbejder han har med de mest anerkendte universiteter i verden. Nini Pryds behersker et bredt forskningsfelt, med fokus omkring funktionelle materialer til energiformål, og han tiltrækker og uddanner meget dygtige forskere, samt studerende. Nini Pryds er i særdeleshed en inspirator, meget nytænkende og samarbejdende. Nini Pryds henter mange bevillinger selv fra nationale offentlige og private fonde, samt fra EU.
René Forsberg, DTU Space
Begrundelsen for tildelingen er:
René Forsberg var i 20 år statsgeodæt i Kort- og Matrikelstyrelsen og har i de seneste 10 år været professor i geodynamik ved DTU Space. Geodynamik handler om ændringer i Jordens form. René Forsberg er verdensledende inden for målinger af Jordens tyngdefelt, som er helt afgørende for at studere Jordens geodæsi og geodynamik. Det gælder jordbaserede målinger og i meget høj grad målinger fra fly og satellitter. Sådanne målinger danner udgangspunkt for målinger af afsmeltningen af Grønlands indlandsis og indlandsisen på Antarktis. Disse målinger danner baggrund for indspil til IPCC rapporterne om klimaændringerne og har betydning for vurdering af klimatilpasning i Danmark.
René Forsberg har stået i spidsen for mange flybårne kampagner rundt i verden for at måle tyngdefeltet. Han er involveret i meget internationalt samarbejde og har nu en meget prestigefyldt post som formand for en international rådgivningsgruppe til ESA’s direktør for jordobservation. René Forsberg er involveret i den nyeste teknologi inden for tyngdefeltsmålinger med anvendelse af kvanteteknologi.