Prisen uddeles af H. C. Ørsted Selskabet ved en ceremoni i Rudkøbing på Langeland. Det var her, Ørsted, som opdagede og beskrev elektromagnetismen, blev født 1777.
John Leif Jørgensen får ifølge selskabets priskomité den fornemme anerkendelse for sit enestående arbejde inden for rumfartsteknologi og sin engagerede formidling af teknisk og naturvidenskabelig forskning.
Hans forskning omfatter blandt andet kamerabaseret udforskning af rummet og navigation af rumfartøjer ved hjælp af stjernekameraer. De instrumenter og metoder, han har udviklet, er anvendt på langt over 100 rummissioner. Blandt andet blev der udviklet et DTU Space stjernekamera samt et magnetometer til Danmarks første satellit, Ørsted-satellitten, der målte Jordens magnetfelt. I modificeret udgave indgår et kamerasystem aktuelt også som en vigtig del af udstyret på NASA-køretøjet Perseverance, som i øjeblikket kører rundt på Mars for at udforske planeten.
Prisoverrækkelsen finder i øvrigt sted kort før den danske astronaut Andreas Mogensens sendes afsted på sin anden rumrejse til Den Internationale Rumstation, ISS. Også til denne mission bidrager John Leif Jørgensen med et forskningsprojekt, ligesom han vil kommentere opsendelsen live i Københavns Planetarium og hos TV2.
Med prisen følger 50.000 kr. I 2019 gik prisen også til en forsker fra DTU Space. Her modtog forsker Torsten Neubert prisen for sit arbejde med den danske rumprojekt ASIM, som fra sin placering på rumstationen udforsker lyn i rummet nær Jorden.
Læs mere om John Leif Jørgensen her.