DTU afsætter 60 millioner kroner til at understøtte og investere i klimateknologiske opfindelser.
De 60 mio. kr. er et overskud, der kommer fra det DTU-baserede venturehus PreSeed Ventures, der investerer i startups og dermed allerede er en aktiv og integreret del af universitets arbejde med innovation.
Det nye initiativ får navnet DTU Earthbound.
”På DTU er klimateknologier og -løsninger høj prioritet for både forskere og studerende. Og potentialet er stort, fordi vores forskning allerede er centreret omkring udvikling af klimateknologi af høj kvalitet. DTU Earthbound er derfor et af DTU’s bidrag til, hvordan man driver en 'lab-to-market'-proces og hurtigere får de klimateknologiske løsninger ud at gøre gavn i verden,” siger koncerndirektør for innovation og entreprenørskab Marianne Thellersen.
Fremme deep tech-videnskab til erhvervslivet
På DTU opfinder og udvikler forskerne og studerende dagligt teknologier, der potentielt har en betydelig indvirkning på fremtidens klimaløsninger. DTU Earthbound skal bidrage til at få forskningen hurtigere ud af laboratoriet og videre over i en start up-virksomhed. Med hjælp fra erfarne deep tech-entreprenører, der forstår at forretningsmodne og gøre teknologier klar til de første investeringer, bliver processen gjort mere håndterbar for forskere og studerende.
“Med DTU Earthbound ønsker vi at identificere teknologiske løsninger på de mest presserende klimaudfordringer så tidligt som muligt og understøtte deres vej til markedet med støtte af erfarne entreprenører og alt hvad DTU’s økosystem kan tilbyde,” siger Simon Ulvund, direktør for DTU Earthbound.
DTU Earthbound har allerede fundet de første projekter, der skal have støtte. Disse projekter arbejder med alt fra teknologier inden for energilagring, kulstoffangst til ikke-fossile brændstoffer. En af forskerne er Abhay Shivayogimath, som forsker i grafen - et materiale, der er 200 gange stærkere end stål. Udfordringen med grafen er, at det er materiale, som er svært at arbejde med.
Det har forsker Abhay Shivayogimath fundet en løsning på. Og i dag er han stifter af startupvirksomheden 2D, som med hjælp og finansiering fra DTU Earthbound har gjort hans forskning kommerciel.
DTU Earthbound fokuserer udelukkende på klimateknologiske løsninger og muligheder, fordi udviklingen af teknologier med potentiale til at adressere klimaforandringerne er nødvendige for at standse udviklingen af klodens temperaturstigninger og sikre bæredygtige samfund.