Innovation

DTU-startup vinder stor designpris for skvulpsikkert glas

To tidligere DTU-studerende bag startupvirksomheden Drinksaver belønnes med en Red Dot Award for deres arbejde med at udvikle et glas, som kan bruges af alle, uanset handicap.

Stifterne af Drinksaver, Laila Sofie Midjord og Casper Gramhald-Nørland, viser det skvulpefri frem.
Laila Sofie Midjord (t.v.) og Casper Gramhald-Nørlands innovative Drinksaver-glas har et kurveformet låg, som sørger for at glassets indhold ikke spilder ud. Foto: Drinksaver

Fakta

  • Red Dot Awards er en prestigefyldt international designkonkurrence, der siden 1955 har belønnet fremragende design i tre kategorier: Produktdesign, kommunikationsdesign og konceptdesign. 
  • Drinksaver har i 2024-udgaven af konkurrencen vundet prisen for deres produktdesign.
  • Red Dot Awarden er kendt verden over og betragtes som en af de mest prestigefyldte priser indenfor design.

Idéen til Drinksaver-glasset opstod, da Laila Sofie Midjord og Casper Gramhald-Nørland i undervisningen på studieretningen Design og Innovation på DTU blev præsenteret for en case: Gør festivaloplevelsen mere tilgængelig for kørestolsbrugere.

Det var hér, at det grundlæggende koncept om et glas, som ikke spilder, kom til verden. Siden er glasset gået fra at være en-gangs til at tåle opvaskemaskine, og Laila Sofie Midjord og Casper Gramhald-Nørland er gået fra at være studerende til at være iværksættere og grundlæggere af virksomheden Drinksaver.

Og mødet mellem æstetikken og den klassiske, problemløsende ingeniørkunst har været et gennemgående tema for arbejdet helt fra den første idé opstod og til i dag. Drinksaver er nemlig udviklet i overensstemmelse med principperne for universelt design, som de to grundlæggere blev præsenteret for på DTU. Universelt design er en tilgang, hvor man forsøger at undgå at inddele mennesker i to grupper: Dem med funktionsnedsættelse og dem uden. I stedet stræber man efter at skabe produkter og løsninger, der tilgodeser alles behov.

Og arbejdet med universelt design har gjort Drinksavers produkt bedre – ikke kun for personer med bevægelseshandicap, men for alle, mener Laila Sofie Midjord:

”Vi arbejdede meget med at stille kritiske spørgsmål til produktet. Kan man f.eks. bruge det med én hånd? Kan man bruge det, hvis man sidder i kørestol? Og ved at stille de spørgsmål tvinger man sig selv til at gøre produktet bedre og simplere for alle. For os har det f.eks. betydet, at vores produkt ikke kun er godt, hvis du har Parkinsons eller cerebral parese, men også hvis du bare befinder dig et sted, hvor omgivelserne bevæger sig – på en båd eller mens du skubber en barnevogn, for eksempel.”

Travl 3D-printer

Stoltheden begrænser sig ikke til prismodtagerne selv, men er også at finde hos Marianne Thellersen, der er koncerndirektør for innovation og entrepreneurskab på DTU.

Når en virksomhed som Drinksaver vokser ud af DTU, er det nemlig et tegn på, at universitet lykkes med sin vision om at uddanne kandidater, der har lysten og evnerne til at blive entreprenører og påvirke verden i en positiv retning, siger hun:

”Vi har jo skabt et helt økosystem, som gerne vil bakke op omkring de studerende, der kunne tænke sig at lave en startup. Vi hjælper dem med at få idéen – ofte i form af en case i undervisningen – vi hjælper dem med at gøre idéen til et produkt, og så hjælper vi dem igen, når produktet skal gøres til en forretning. Når Drinksaver er lykkedes med den proces, så er vi også lykkedes.”

Drinksaver har da også været i berøring med et bredt udsnit af DTU’s innovationsøkosystem. Utallige timer er blevet brugt i Skylab, hvor grundlæggerne blandt andet fik professionel vejledning om, hvordan man opretter et CVR-nummer, finder en god revisor og mange andre aspekter af at starte en forretning, som de aldrig havde haft berøring med før. Næsten lige så gavnligt var det at befinde sig i et miljø med andre iværksættere, som man kunne sparre med, siger Laila Sofie Midjord:

”De andre startups var jo helt forskellige, men der er alligevel en masse ting om, hvor man skal have bank, om forsikringer, om patenter og mange andre ting, som er en stor styrke at erfaringsudveksle omkring.”

Og så er der de fysiske faciliteter, som f.eks. gjorde det muligt at 3D-printe mere end 200 forskellige prototyper, for at finde frem til den helt rigtige form til det skvulpfri glas. En proces, der tog lang tid og kun var muligt, fordi Skylab stillede maskineri til rådighed.

”Vi var nok skyld i, at printeren var meget optaget i den periode,” husker Casper Gramhald-Nørland.

Teknologi, der får alle med

Drinksaver har også været en del af Technology Leaving No One Behind-programmet, som er et samarbejde mellem DTU og Bevica Fonden, der har til formål at fremme inkluderende og universelt design.

Bevica Fonden har i flere omgange givet startuppen funding, og Drinksaver har beholdt forbindelsen til programmet ved siden at være case på, hvordan universelt design kan være et udgangspunkt for innovation og entreprenørskab.

”Vi deler samme vision om, at hjælpemidler også skal være æstetiske og veldesignede produkter. Det giver en værdighed og en stolthed til dem, som skal bruge dem,” siger Laila Sofie Midjord om parløbet med fonden.

I dag bliver alle studerende på DTU introduceret til universelt design i løbet af deres uddannelse. En beslutning, som universitetet har taget for at fordre både inklusion og innovation, understreger Marianne Thellersen og fortsætter:

”Vi vil gerne et sted hen, hvor vi ikke for eksempel laver produkter til folk, der ikke kan gå eller ikke kan høre, men i stedet laver produkter og løsninger, som vi alle sammen kan bruge. Det er Drinksaver et virkelig godt eksempel på, fordi deres glas jo ikke udelukkende er til folk med bevægelseshandicap, men også er smart, hvis man bare skal bruge det i bilen på vej til arbejde. Ved at udfordre vores studerende til at designe en løsning, som alle kan bruge, skaber man altså noget innovation og i sidste ende bedre produkter.”

Red Dot Awarden uddeles officielt ved en stor ceremoni den 24. juni i Essen i Tyskland.

Kontakt

Marianne Thellersen

Marianne Thellersen Koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab Mobil: 40 51 44 10