Danmarks universiteter lancerer grøn fødevareforskningsindsats

Danmarks otte universiteter stifter forskningscenter, hvor tværfagligt arbejde skal hjælpe den grønne omstilling på fødevareområdet.

Grøn plante i reagensglasrør. Foto: Colourbox.dk
Grøn plante i reagensglasrør. Foto: Colourbox.dk

FAKTA

START’s nationale ambitioner og mål for bæredygtighed i fødevaresystemer i Danmark i overensstemmelse med aftalte internationale mål og målsætninger (FN-verdensmål og EU-Grøn Aftale med ”Farm-to-fork”-strategi):

  • Klima: 70% reduktion inden 2030 og CO2-neutralitet inden 2050. 
  • Næringsstoffer: Reduktion af tab af næringsstoffer for at opfylde kravene i vandrammedirektivet og direktivet om nationale emissionslofter. 
  • ”Farm-to-fork”-strategi: Mål for fødevaresikkerhed, ernæring, cirkularitet osv. 
  • Pesticider: Reducere brugen af pesticider med mindst 50%, og undgå brug, der kan skade vandressourcerne og biodiversiteten. 
  • Biodiversitet: Bidrage til at omdanne 30% af Europas jord til beskyttede områder og øge biodiversiteten og bestøverne i landbrugslandskabet. 
  • Fødevarer: Øge produktionen for at levere 45% mere sunde fødevarer inden 2050. 
  • Energi og materialer: Bidrage til at opfylde behovet for at erstatte fossile kulstofkilder med energi og materialer.