De danske universiteter får i fremtiden en afgørende rolle i at skabe løsninger for en mere bæredygtig udvikling inden for landbrugs- og fødevaresystemer. Et nyt forskningscenter START - Center for Sustainable Agrifood Systems - kommer nemlig til at spille en central rolle i udviklingen af løsninger og strategier for grøn omstilling på fødevareområdet. Det fortæller institutdirektør Christine Nellemann fra DTU Fødevareinstituttet, som er siddende formand for styregruppen bag centret START, som alle landets otte universiteter lancerer i fællesskab:
"Det er ganske unikt, at alle danske universiteter er gået sammen for at danne en stærk fælles front på tværfagligt niveau. Agendaen inden for landbrug og fremtidens fødevarer har meget høj prioritet for dansk forskning og de udfordringer, som vores verden står over for kræver handling for at skabe en mere bæredygtig udvikling, især inden for landbrugs- og fødevaresystemer," understreger Christine Nellemann.
START-sekretariatet har base på Aarhus Universitet, der ledes af en styregruppe med repræsentanter fra alle de stiftende universiteter. Formandsskabet for styregruppen bag START vil skifte hvert halve år mellem de otte universiteter, som er DTU, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, IT-Universitetet i København, Copenhagen Business School, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Roskilde Universitet.
Forskningsfællesskab med internationalt perspektiv
Missionen for START er, at universiteterne på tværs kan skabe afgørende løsninger for fremtiden ved at dele ekspertise og både nationalt og internationalt skabe mere gennemslagskraft endnu hurtigere. Det fortæller Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet:
"Ved yderligere at styrke forskernes tværfaglige samarbejde fra en mangfoldighed af discipliner, gør vi det muligt at skabe realistiske fremtidige løsninger sammen - både nationalt og globalt. I et samarbejde med både erhvervsliv, politikere og internationale partnere vil forskningssamarbejdet i START skabe et stærkt fundament for missionsdrevne innovationsaktiviteter, så vi kan skabe en afgørende effekt for vores klima og miljø og sikre langsigtede løsninger på fødevareområdet. Målet er, at Danmark skal være et europæisk living lab, der kan fremvise den planlagte overgang af europæiske fødevaresystemer," siger dekanen.
START centret vil gennemføre aktiviteter, der vil styrke det tværfaglige forskningssamarbejde inden for naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora.
Læs mere
Læs mere om START på centrets website.