CO2-afgifter
Varmepumper er dog ikke den eneste udfordring for CP Kelco og andre virksomheder, som har et stort naturgasforbrug. I april i år kom regeringens længe ventede udspil om CO2-afgifter. Hvis det står til regeringen, så skal CO2-afgiften for virksomheder fra 2025 gradvis stige til 375 kr. pr. ton CO2, de udleder, oven i den CO2-kvoteudgift de allerede betaler på op til 100 euro pr. ton CO2. For Vegard Hetting giver det god mening at presse industrien til at omlægge til grøn energi. Men han tænder en advarselslampe:
”Hvis der er nogen politikere, der tror, at det er nemt som industri at elektrificere, så kan jeg hilse og sige, at det er ikke noget, man bare lige gør. Vi skal jo køre en 24-7-produktion, mens vi laver hele denne omlægning.”
Vegard Hetting ser en risiko for, at produktion bliver skubbet til udlandet, hvis det bliver for omkostningstungt i Danmark, som øgede afgifter bidrager til. Lige nu, hvor energipriserne er ekstremt høje i Europa, flytter CP Kelco da også så stor en andel af produktionen som muligt til deres produktionsfaciliteter i Brasilien, hvor virksomheden også er forankret. Men CP Kelco har ingen aktuelle planer om at trække sig ud af Danmark, pointerer Vegard Hetting.
”Vores ejere truer ikke med at flytte os ud. Det er ikke sådan, vi opererer. Og vi regner da også med at være konkurrencedygtige i Danmark, når vi med denne elektrificeringsplan reducerer energiforbruget med 75 pct.,” påpeger han.
Forpligtet til at vidensdele
Ifølge Energistyrelsen står fødevareindustrien for omkring 20 pct. af den danske industris samlede energiforbrug, og de 12 pct. anvendes til forskellige opvarmningsformål og er primært baseret på naturgas.
”Der er et potentiale for at elektrificere stort set al den energi, der i øjeblikket er baseret på naturgas,” siger Brian Elmegaard.
Hvis al naturgas i fødevareindustrien erstattes med vedvarende energi, så vil det betyde en nedbringelse af CO2-udledningen på 1,7 mio. ton årligt.
Selvom der er et stort potentiale for at elektrificere, så er det indtil videre noget, som meget få har konkrete planer for, og endnu færre har gennemført. Men interessen er der – ikke kun hos CP Kelco, men i mange danske virksomheder.
”Der er rigtig mange i industrien, som vil løse denne udfordring og være med, men de skal selvfølgelig kunne se muligheden for at fortsætte med at producere det produkt, de nu er sat i verden for at fremstille,” påpeger Brian Elmegaard.
Den seneste udvikling i Ukraine, som har medført en eksplosion i prisen på naturgas og en risiko for forsyningssikkerheden, har sat yderligere skub i processen frem mod en grønnere industri.
CP Kelco ved godt, at de er længere fremme i denne proces end de fleste danske virksomheder. Og det forpligter at være frontløber.
”Dette projekt er ikke kun noget, vi kan få gavn af. Vi føler os også forpligtet til at dele viden med den øvrige industri om, hvordan man kan få sådan et projekt til at flyve,” siger Vegard Hetting.