Elektrificering

El skal erstatte naturgas i virksomhed

CP Kelco bruger store mængder naturgas, når de producerer fødevareingredienser, men i 2031 kan naturgassen være fuldstændig udskiftet med el. Den ambitiøse elektrificeringsplan er sket i et tæt samarbejde med DTU.

CP Kelco bruger store mængder energi i produktionen af fødevareingredienser. Ved at erstatte gas med el kan virksomheden mindske CO2-udledningen. Fotoet er fra virksomhedens anlæg ved Køge. Foto: CP Kelco
Fremstillingen af fødevareingredienserne er baseret på udtræk af citrusskaller og tang. Foto: CP Kelco

Varmepumper skal udvikles

Allerede i efteråret 2020 havde virksomheden udarbejdet en masterplan, som skulle føre til elektrificering af al deres produktion i Danmark i 2031. Da projektet indebærer en investering på et trecifret millionbeløb i bl.a. ny energieffektiv teknologi til inddampnings- og destillationsprocesserne, har CP Kelco søgt om delvis støtte i EU til deres ambitiøse projekt, samt indledt dialog med Energistyrelsen om mulig støtte, hvis visionen om elektrificering skal kunne realiseres.

Samarbejdet med de to DTU-studerende, Niklas Bagge Mogensen og Morten Sandstrøm Petersen, sluttede ikke med rapporten. De er begge efterfølgende blevet ansat hos en af samarbejdspartnerne fra forskningsprojektet, Viegand Maagøe, som har specialiseret sig i elektrificering og er tilknyttet CP Kelco som rådgiver. Og Niklas Bagge Mogensen har stadig en vigtig rolle som en af to nøglepersoner i det fortsatte samarbejde med CP Kelco.

Det er ikke kun CP Kelcos CO2-udledning, som vil blive reduceret. Det samlede energiforbrug vil blive bragt betragteligt ned, når elektrificeringen er gennemført. CP Kelco går fra et samlet energiforbrug på 400 gigawatt-timer til 100 gigawatt-timer. Det er en reduktion på 75 pct. Vegard Hetting, leder af Engineering & Operations Support på CP Kelcos fabrik i Lille Skensved, påpeger:

”Der er større potentiale i at spare på energien end i at indfange CO2.”

En af de måder, CP Kelco skal realisere deres plan om elektrificering på, er ved at benytte sig af varmepumper i den helt store skala. Og her støder man i øjeblikket på et væsentligt problem, for nogle af processerne foregår ved temperaturer på op til 120 °C, og der eksisterer endnu ikke varmepumper, som effektivt kan anvendes til så høje temperaturer.

”Hvis man har et varmebehov under 100 °C, så kan man bare bruge varmepumper. Hvis man skal højere op, så er varmepumpernes virkningsgrad for lav til, at det direkte kan konkurrere med de løsninger, vi kender i dag,” fortæller Brian Elmegaard, som er professor på DTU og forsker i bl.a. elektrificering i procesindustrien.

Derfor indgår DTU i forskningsprojektet SuPrHeat, hvor det er målet at udvikle varmepumper, som skal kunne levere varme på op til 150 °C med en høj virkningsgrad. Projektet løber indtil 2024. CP Kelco sætter sin lid til, at dette og lignende projekter vil føre til udviklingen af kommercielle højtemperaturvarmepumper inden 2031, hvor virksomheden skal være fuldt elektrificeret.

 

Hvis der er nogen politikere, der tror, at det er nemt som industri at elektrificere, så kan jeg hilse og sige, at det er ikke noget, man bare lige gør. Vi skal jo køre en 24-7-produktion, mens vi laver hele denne omlægning.
Vegard Hetting, leder af Engineering & Operations Support hos CP Kelco

CO2-afgifter

Varmepumper er dog ikke den eneste udfordring for CP Kelco og andre virksomheder, som har et stort naturgasforbrug. I april i år kom regeringens længe ventede udspil om CO2-afgifter. Hvis det står til regeringen, så skal CO2-afgiften for virksomheder fra 2025 gradvis stige til 375 kr. pr. ton CO2, de udleder, oven i den CO2-kvoteudgift de allerede betaler på op til 100 euro pr. ton CO2. For Vegard Hetting giver det god mening at presse industrien til at omlægge til grøn energi. Men han tænder en advarselslampe:

”Hvis der er nogen politikere, der tror, at det er nemt som industri at elektrificere, så kan jeg hilse og sige, at det er ikke noget, man bare lige gør. Vi skal jo køre en 24-7-produktion, mens vi laver hele denne omlægning.”

Vegard Hetting ser en risiko for, at produktion bliver skubbet til udlandet, hvis det bliver for omkostningstungt i Danmark, som øgede afgifter bidrager til. Lige nu, hvor energipriserne er ekstremt høje i Europa, flytter CP Kelco da også så stor en andel af produktionen som muligt til deres produktionsfaciliteter i Brasilien, hvor virksomheden også er forankret. Men CP Kelco har ingen aktuelle planer om at trække sig ud af Danmark, pointerer Vegard Hetting.

”Vores ejere truer ikke med at flytte os ud. Det er ikke sådan, vi opererer. Og vi regner da også med at være konkurrencedygtige i Danmark, når vi med denne elektrificeringsplan reducerer energiforbruget med 75 pct.,” påpeger han.

Forpligtet til at vidensdele

Ifølge Energistyrelsen står fødevareindustrien for omkring 20 pct. af den danske industris samlede energiforbrug, og de 12 pct. anvendes til forskellige opvarmningsformål og er primært baseret på naturgas.

”Der er et potentiale for at elektrificere stort set al den energi, der i øjeblikket er baseret på naturgas,” siger Brian Elmegaard.

Hvis al naturgas i fødevareindustrien erstattes med vedvarende energi, så vil det betyde en nedbringelse af CO2-udledningen på 1,7 mio. ton årligt.

Selvom der er et stort potentiale for at elektrificere, så er det indtil videre noget, som meget få har konkrete planer for, og endnu færre har gennemført. Men interessen er der – ikke kun hos CP Kelco, men i mange danske virksomheder.

”Der er rigtig mange i industrien, som vil løse denne udfordring og være med, men de skal selvfølgelig kunne se muligheden for at fortsætte med at producere det produkt, de nu er sat i verden for at fremstille,” påpeger Brian Elmegaard.

Den seneste udvikling i Ukraine, som har medført en eksplosion i prisen på naturgas og en risiko for forsyningssikkerheden, har sat yderligere skub i processen frem mod en grønnere industri.

CP Kelco ved godt, at de er længere fremme i denne proces end de fleste danske virksomheder. Og det forpligter at være frontløber.

”Dette projekt er ikke kun noget, vi kan få gavn af. Vi føler os også forpligtet til at dele viden med den øvrige industri om, hvordan man kan få sådan et projekt til at flyve,” siger Vegard Hetting.

 

Fakta

  • CP Kelco producerer flere typer fødevareingredienser, hvoraf pektin og carrageenan er de to vigtigste produkter. De udtrækkes af henholdsvis citrusskaller og tang.
  • Pektin og carrageenan bruges bl.a. som fortykningsmiddel og som stabilisator i både fødevarer og i plejeprodukter.
  • Særligt to processer i produktionen sluger rigtig store mængder energi: inddampning og destillation.
  • Når pektin og carrageenan er trukket ud, er det opløst i en vandig opløsning. Den skal inddampes til en højkoncentreret saft.
  • Ved at tilsætte alkohol får man pektin og carrageenan til at fælde ud som fast stof. Den resterende væske består af vand og alkohol, og den væske skal destilleres, så alkoholen kan genbruges. Det er nødvendigt at genbruge alkoholen, for ellers bliver produktionen alt for dyr.

Kilde: CP Kelco