”Jeg synes det er fascinerende - men også uhyggeligt - med infektionssygdomme, der skyldes noget, man ikke kan se. Tænk, at det kan lukke en hel verden ned. Jeg håber, mit arbejde kan medvirke til at formindske eller forhindre spredning af disse sygdomme.”
Sådan siger Maja Lykke Brinch, der er ph.d.-studerende på DTU Fødevareinstituttet med professor Tine Hald som vejleder.
Netop Tine Hald er en afgørende årsag til, at Maja slog ind på ph.d.-vejen. Hun startede med at tage en diplomingeniøruddannelse i Fødevaresikkerhed og -kvalitet, som dog handlede lidt for meget om sikkerhed i fødevareproduktionen og ikke nok om sygdomme efter hendes smag. Derfor gik hun straks efter eksamen videre til kandidatstudiet i fødevareteknologi og brugte alle sine valgfag til kurser i epidemiologi og bekæmpelse af infektionssygdomme. Det var netop Tine Halds område, og da Maja skulle vælge emne til specialet, søgte hun råd hos Tine.
”Du er glad for tal, ikke?” spurgte hun. Det kunne Maja nikke ja til, og Tine foreslog hende så at arbejde med forskellige modeller i forbindelse med såkaldte smittekilderegnskaber, der skaber overblik over kilderne til fødevarebårne infektioner hos mennesker.
Disse modeller, som hjælper myndighederne med at få de bedste forudsætninger for at sætte ind imod infektionerne, har DTU Fødevareinstituttet gennem flere år lavet for Salmonellabakterien. Men da Campylobacter er den væsentligste årsag til maveinfektioner i Danmark, gav det mening også at lave en model for den bakterie.
Den er dog noget mere kompliceret, derfor skal der også mere regnekraft til at lave modellen for den. Og Majas speciale kom til at handle om forskellige metoder, som kan bruges, når Campylobacter-bakterierne skal analyseres, grupperes og derefter spores til kilden ved hjælp af kunstig intelligens.
Ph.d. med europæisk vinkel
Samme aften som hun havde forsvaret specialet, blev Maja ringet op af Tine Hald, som spurgte, om hun kunne tænke sig at fortsætte med modelarbejdet i et europæisk samarbejdsprojekt, nu som ph.d.-studerende. Maja behøvede ingen betænkningstid – med Tine som vejleder og en umættelig interesse for sygdomme og fødevarer var hun helt klar til at tage udfordringen op:
”Det med computerprogrammering har jeg måttet lære hen ad vejen. Jeg var heller ingen ørn til engelsk i gymnasiet, men fordi jeg har skullet bruge det i sammenhæng med noget, jeg synes er så spændende, har jeg fået det lært. Nu kan jeg både skrive og holde oplæg på engelsk og har været tre måneder på studieophold i Canada. En ph.d. er jo ikke bare et almindeligt arbejde, men en uddannelse. Man skal ikke nødvendigvis kunne det hele på forhånd.”
Maja er så glad for arbejdet med modellerne, at hun håber at kunne blive på DTU og følge det store EU-projekt, også efter hun har fået sin ph.d.-eksamen.
“Det er spændende at være med i så store projekter med partnere fra hele Europa, og jeg vil gerne se, hvordan det ender,” siger hun.
Læs mere om Maja Lykke Brinchs forskning her.