Bioteknologi

Enzymer åbner ny vej til universelt donorblod

Forskere på DTU og Lunds Universitet har opdaget enzymer, der fjerner forhindringer, som stod i vejen for at udvikle universelt donorblod.

Forskere er tæt på at kunne producere universelt blod fra gruppe B-donorer, mens der stadig er arbejde at gøre for at konvertere det mere komplekse gruppe A-blod.
Forskere er tæt på at kunne producere universelt blod fra gruppe B-donorer, mens der stadig er arbejde at gøre for at konvertere det mere komplekse gruppe A-blod.
AB0-blodgruppeantigenerne, som findes på overfladen af de røde blodlegemer, findes også på det slimhindelag, der beklæder tarmens overflade. Forskerne har udnyttet en specialiseret menneskelig tarmbakterie og dens evne til at bruge disse antigener som næringsstoffer til at opdage og udvikle to enzymblandinger, der omdanner røde blodlegemer fra gruppe A og B til universelt donorblod. Grafik: Mathias Jensen, postdoc.

Fakta

I Skandinavien er de fire hovedblodtyper fordelt med ca. 40-45 procent blodtype A, hvoraf størstedelen er såkaldt RhD-positive og 10-15 procent RhD-negative, efterfulgt af blodtype 0 med ca. 40 procent, B med ca. 10 procent og AB med ca. 5 procent. Røde blodlegemer fra blodtype 0 er den eneste type, der kan bruges af alle modtagende patienter uanset AB0-type.

Fakta

Akkermansia muciniphila er en bakterie, der findes i store mængder i tarmen hos de fleste raske mennesker. Bakterien kan nedbryde slim i tarmen og producere gavnlige forbindelser som den kortkædede fedtsyre propionat, og har derudover gavnlige virkninger på kropsvægt og såkaldte metaboliske markører for stofskiftet.
Maher Abou Hachem
Professor i enzymbioteknologi
DTU
Mobil: +45-45252732
Mail: maha@bio.dtu.dk
Martin L. Olsson
Professor i transfusionsmedicin
Lunds Universitet
Mobil: +46-705-773207
Mail: Martin_L.Olsson@med.lu.se