Materialeforskning

Forskere filmer lydbølger i en krystal

En unik røntgenteknik har gjort det muligt for forskere at filme lydbølgers udbredelse i en diamantkrystal. Det er første gang nogensinde. Deres resultater baner vejen for ultrahurtig billeddannelse af faste materialer som metaller, keramik, sten og knogler.

Billede fra mikroskop, som viser lydbølger i en diamantkrystal. Foto: DTU Fysik.
Mikroskop-billede af lydbølger, der bevæger sig gennem en diamantkrystal. Foto: DTU Fysik.
Holdet optog film af forskellige typer lydbølger, der rejser og reflekteres fra krystallens overflade. Video: DTU Fysik.
De opfangede også spredning (bølgen spredte sig over tid) og dæmpning (svækkelse af bølgen) over tidsskalaer på mikrosekunder. Video: DTU Fysik.
Endelig demonstrerede de, at blot en enkelt røntgenpuls på mindre end en tusindedel af et nanosekund var tilstrækkelig til at skabe billeder, hvilket åbner for visualisering af tilfældige og uigenkaldelige processer i realtid på en tidsskala på mindre end mikrosekunder. Video: DTU Fysik.

Faktaboks

Resultaterne er en del af et Villum Experiment-projektet ”Phonon Photography”. Villum Experiment-ordningen er specifikt rettet mod eksperimenter med høj risiko og højt udbytte, hvor man udforsker ukonventionelle og banebrydende nye idéer. Det blev ledet af seniorforsker Kristoffer Haldrup (PI) og professor Henning Friis Poulsen. Postdoc Theodor S. Holstad blev ansat på projektet.

Forskerholdet fra DTU Fysik har allerede samarbejdet om endnu et forsøg på European XFEL ledet af adjunkt Leora Dresselhaus-Marais, hvor samme metode blev brugt til at opfange interaktioner mellem akustiske bølger og strukturelle defekter.

Desuden blev postdoc Theodor S. Holstad for nylig tildelt endnu en Villum Experiment-bevilling til projektet ”Capture lightning in solid-state materials”, hvor han sigter mod at udnytte ultrahurtig røntgenmikroskopi til at opfange elektrisk nedbrydning i faste stoffer.