Fusionsenergi

Forskere slår verdensrekord i fusionsenergi

EUROfusion, som forskere fra DTU deltager i, har rykket grænsen for, hvor meget energi, der kan produceres i et fusionsenergieksperiment. Fusion er den proces der foregår i solen og stjernerne og med eksperimentet er vi et lille skridt nærmere grøn energi i ubegrænsede mængder.

Fusionsreaktor med lysende rødt plasma
 Fusionsreaktoren Joint European Torus (JET), som er blevet brugt til eksperimentet. Foto: EUROfusion / United Kingdom Atomic Energy Authority

Fakta

Fusionsenergi er den proces som solen og stjernerne får deres energi fra og kaldes nogle gange ’den hellige gral’ inden for bæredygtig energi, fordi håbet er, at man en dag kan bygge et kraftværk, der kan producere ren og sikker energi i ubegrænsede mængder, uden brug af fossile brændstoffer.

DTU har som det eneste nordeuropæiske universitet en lille fusionsreaktor (også kaldet en tokamak) ved navn NORTH. Med tokamakken kan DTU bl.a. forske i plasmafysik og øge forståelsen af plasmas henfald, bølger og turbulens. NORTH er dog for lille til at lave fusionsenergi, men dens størrelse gør det muligt at foretage mange forsøg uden at bruge enorme mængde energi og derfor er den attraktiv for forskere. NORTH er permanent udlånt af den engelske virksomhed Tokamak Energy, som bygger de små fusionsreaktorer.