I dag anvender vi rapsen til madolie og resten som foder til landbrugsdyr. Men raps er ikke bare en afgrøde, vi har masser af i Danmark, og hvis olie vi ynder at hælde på stegepanden. Den har også potentiale som fødevare ud over det sædvanlige, og det er hvad forskningsprojektet SEEDFOOD handler om. SEEDFOOD skal udfolde rapsproteins potentiale som et sundt og velsmagende planteprotein. Her kommer professor Alexander Kai Büll fra DTU Bioengineering og hans omfangsrige viden om proteiner ind i billedet.
”Du kan sige, at raps har potentiale til at blive en ny, men vigtig proteinkilde for danskerne. Den indeholder nogle af de ernæringsmæssigt bedste proteiner, der findes sammenlignet med andre planteproteiner. Men raps er uudnyttet som proteinafgrøde, fordi rapsproteins egenskaber skal tilpasses til at matche forbrugernes forventninger til tekstur og smag i vores fødevarer. Det er metoder til denne modificering, som vi håber at kunne udvikle i SEEDFOOD-projektet,” fortæller Alexander Kai Büll.
Mere protein fra planter
Planteproteinernes fremmarch i både forskningen og befolkningens interesse bygger på tankegangen om, at landbrugsjorden fremadrettet i endnu højere grad skal bruges til at dyrke mad til mennesker, hvis vores fødevareforbrug og -produktion skal være bæredygtig. For ved at spise mere grønt og plantebaseret kan vi frigive jord, mindske udledningen af CO2 og producere mere mad på mindre areal.
Et væsentlig benspænd i at skabe en bæredygtig fødevaretransition er en bedre udnyttelse af de afgrøder, der allerede dyrkes på markerne omkring os, til at producere nye former for planteproteiner. I Danmark dyrkes raps to gange om året, og i så store mængder, at den produktion vi har, svarer til den årlige produktion af mælkeproteiner.
Alexander Kai Büll og hans projektkollegaer tilfører forskningsprojektet en komponent, der er sjælden indenfor fødevareforskningen, nemlig proteinkarakterisering. I planteforskning kigges der ofte på proteinmolekyler som partikler og ikke på de hundredvis af enkelte aminosyre-byggeklodser. SEEDFOOD-teamet gør det modsatte. De forsøger at bruge teknikker fra biomedicinsk forskning til at undersøge de to dominerende proteiner fra rapsplantens frø for at forstå deres egenskaber. Ved at kende proteinernes egenskaber håber forskerne at kunne udvikle en metode, der uden brug af kemikalier gør det muligt at designe proteinmolekylerne, så de bliver mere anvendelige til fødevareproduktion.
”Vi kan ændre i frigørelsen af rapsprotein fra frøene, så vi undgår bitre smagsstoffer og uden at gøre brug af kemi. Målet er at få ændret proteinernes egenskaber, så de i sidste ende f.eks. kan indgå i velsmagende yoghurt eller proteindrikke”, fortæller Alexander Kai Büll.