Studieliv

Frugtbart studieophold

Et udvekslingsophold på DTU har båret frugt for en mexicansk studerende, som har opfundet en ny måde at forlænge jordbærs holdbarhed. Hun er netop vendt tilbage til DTU for at videreudvikle konceptet og tage en kandidatuddannelse.

Kandidatstuderende Maria Riquelme med en skål jordbær. Foto: Mikal Schlosser
 

madspild

  • 1/3 af al den mad, der produceres globalt, går til spilde i processen fra jord til bord.
  • Alene i Danmark smider vi 700.000 tons mad ud.
  • Samtidig sulter flere end 800 millioner mennesker på verdensplan.

Kilder: FN og Folkekirkens Nødhjælp

Madspildet er størst for frugt og grøntsager. Det skyldes til dels, at mikroorganismer og mug får produkterne til at gå i fordærv. Marias idé blev udløst af et ønske om at finde et bæredygtigt alternativ til plastemballagematerialer, der bremser fordærvelsesprocessen.

En litteratursøgning afdækkede adskillige videnskabelige publikationer, der handlede om arbejdet med at udvikle en belægning, som kan beskytte frugt – men ingen af dem bruger hovedingrediensen i Marias opfindelse. Bevæbnet med viden fra disse publikationer, kastede hun sig ind i arbejdet i køkkenet med de udvalgte ingredienser.

Selv de bedste overtalelsesevner kommer til kort, hvis man forsøger at få hende til at afsløre, hvad belægningen består af. "Det er naturligvis en forretningshemmelighed," siger Maria med et glimt i øjet.

Da der i midten af 2021 blev slækket på rejserestriktionerne, satte udvekslingen af studerende i gang igen, og Maria kunne endelig rejse til DTU i et semester under vejledning af lektor Seyed Soheil Mansouri ved DTU Kemiteknik, professor Solange I. Mussatto ved DTU Bioengineering og lektor Wenjing (Angela) Zhang ved DTU Sustain.

På DTU kunne hun fortsætte sine laboratorieeksperimenter. “Jeg målte på, hvordan jordbærrene modnes efter behandlingen. Det kunne være vægtændringer på grund af vandtab og ændringer i pH-værdien efterhånden, som de blev mere syrlige,” forklarer hun.

Maria var derved i stand til at dokumentere, at belægningen hæmmer væksten af mikroorganismer og mug.

Nye muligheder dukkede op

Jordbær, der opbevares i køleskabet, kan sædvanligvis holde sig i tre til fem dage. Forsøgene har vist lovende resultater: I nogle tilfælde er holdbarheden blevet forlænget i op til ni dage. En ansøgning om patent er ved at blive udarbejdet og målet er at starte en DTU spinout, som kan kommercialisere opfindelsen. Interesserede investorer står allerede i kø for at være med.

Belægningen forventes at kunne forlænge holdbarheden af andre produkter som f.eks. køderstatningsprodukter, der bliver dårlige langt hurtigere end tilsvarende kødprodukter. Det vil naturligvis kræve yderligere studier for at dokumentere, at belægningen har en beskyttende virkning på disse produkter, før det er muligt at markedsføre den som sådan.

Maria får mulighed for at være med i den næste fase med at udvikle og forbedre konceptet, da hun har fået et legat, så hun kan tage en kandidatgrad på DTU. Hun er allerede tilbage i landet klar til semesterstart, og hun glæder sig.

Lektor Seyed Soheil Mansouri ser Marias historie som et perfekt eksempel på, hvem det er, der kan drage fordel af DTU's studieudvekslingsprogrammer: ”Enhver studerende, der er beslutsom, ambitiøs og villig til at arbejde hårdt, vil få en reel chance. ”

I hans optik er en af de største fordele for studerende, der kommer til DTU, at de får mulighed for at udnytte universitetets evne og lyst til at samarbejde på tværs af institutter – og det omfattende netværk, medarbejderne har med partnere uden for campus, som åbner op for masser af muligheder.

Laboratorieforsøgene i løbet af opholdet udførte Maria under opsyn af Solange I. Mussatto. ”Evnen til at kombinere kompetencerne fra grupper fra forskellige DTU-institutter var afgørende for at kunne hjælpe Maria med at udvikle teknologien,” siger professoren.

Ved at bruge sin forbindelse til Christian Beenfeldt fra Knowledge Hub Zealand, lykkedes det endvidere Seyed Soheil Mansouri at sætte Maria i forbindelse med lokale virksomheder, som er interesserede i måder at forlænge holdbarheden af fødevarer.

At have et godt netværk viste sig at være afgørende for Maria i forhold til at forbedre det oprindelige koncept. ”Hvis hun bare havde arbejdet sammen med mig, ville hun måske være endt det samme sted, som hun startede i sit køkken,” siger Seyed Soheil Mansouri med et grin.

Og hvad er så Marias bedste tip til at lykkes med et projekt – også når livet stikker en kæp i hjulet? “Vær forelsket i ideen! Brænd for den og forfølg den, lyt til eksperternes meninger og overvej nye ideer, der kan forbedre den."

Muligheder for at læse i et andet land

Mens mange mennesker, som har læst I udlandet, kan bevidne, at det tager tid at vænne sig til et nyt klima, en ny kultur og en ny type mad, mener Maria bestemt, at det er en mulighed, man ikke bør gå glip af: ”Hvis du forfølger dine drømme, mener jeg, at det er det hele værd.”

Faktisk bliver det at tage på et udvekslingsophold anset for at være en integreret del af DTU’s uddannelser, og der er mange gode grunde til at studere i udlandet: At lære i et anderledes forskningsmiljø, skabe et internationalt netværk og forbedre sine sprogkundskaber.

DTU-studerende har rig mulighed for at komme på udveksling i løbet af deres studietid. Find mere information på vores website. Studer i udlandet.

Hvert år byder DTU også velkommen til hundredevis af internationale studerende. Lær mere om, hvordan det er at være på udveksling på DTU.

madspild

Selvom størstedelen af det samlede madspild sker, før maden når frem til forbrugerne, kan forbrugere også være med til at bekæmpe madspild. Fødevarestyrelsen opfordrer bl.a. til at::

  • planlægge dine måltider, så du kun køber det, du har brug for.
  • opbevare mad ved de rette temperaturer, så det ikke bliver dårligt.
  • bruge rester i nye retter – inden de når sidste holdbarhedsdato, naturligvis.