Når aftensygeplejersken møder ind på sin vagt på alment døgnafsnit 2221 på Psykiatrisk Center Nordsjælland, har han fået en ny rutine. Syv patienter skal nemlig have sat et intelligent plaster på overkroppen eller armen, inden de går i seng. I plasteret sidder en trådløs sensor, der måler puls og aktivitet hele natten.
Det kan få stor betydning: I stedet for at føre tilsyn på enkeltmandsstuerne tre gange hver nat kan sygeplejersken nu sidde på kontoret ved de første to tilsyn og lave et fjerntilsyn ved hjælp af monitoreringsskærmen. Her kan en lav puls f.eks. indikere, at patienten sover og ikke går rundt på stuen. Men vigtigst af alt kan man undgå at vække patienterne. Mangel på stabil søvn er ofte en af de udløsende faktorer til forværring af deres tilstand.
Testforløbet er lige begyndt på centeret, der er en del af Region Hovedstadens Psykiatri, som er det psykiatriske hospital i hovedstadsområdet. Her håber man, at plasteret kan mindske antallet af tilsyn om natten og give overblik over patienternes tilstand. Næste skridt er at bruge dataene til at se, hvordan patienternes søvn har været, og om der er noget, man kan gøre for at justere søvnbehandlingen, der sigter mod at forbedre søvnkvaliteten, fortæller oversygeplejerske Kim Johansson:
”Vi kan se en stor gevinst i det her, fordi vi ikke skal ind og kigge til patienterne om natten. I alle de 25 år, jeg har været her, har nattesøvnen været et samtaleemne. Noget af det største, vi arbejder med, er at få patienterne til at sove godt. Tidligere var det et skøn, om de havde sovet, men nu kan vi se mere præcist, hvor længe de har sovet. Det er vigtigt for medicineringen og behandlingen på den lange bane.”
Patient i eget hjem
Testforløbet på Psykiatrisk Center Nordsjælland løber over tre måneder og er kun begyndelsen af iværksættereventyret for medtech-startuppet IMP Scandinavia.Bag virksomheden står tre tidligere DTU-studerende, der fik idéen for tre år siden. Nu står de med et dansk patent og venter på at få godkendt et internationalt patent. Derudover har de fået en medicinsk godkendelse og en CE-mærkning, der beviser, at produktet opfylder EU’s krav om sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse.
De første kunder er Fonden til Innovation og Erhvervsfremme i Region Sjælland og Nykøbing Falster Sygehus, der senere i år kører et testforløb på tre forskellige afdelinger. Efter planen vil iværksætterne sælge plasteret til behandling af patienter i eget hjem i 2024.
Selvom teknologien er udviklet til at formindske eller fjerne psykiatriens obligatoriske natlige tilsyn, har det vist sig, at der er et stort behov for at monitorere patienter i hele sundhedssektoren. Målet er at hjælpe sygeplejersker og læger til at forbedre behandlingen af patienter og borgere med behov for tilsyn. Det kan frigive tid til sundhedspersonalet og øge patienternes livskvalitet. Men perspektiverne rækker endnu længere.
”Vi kigger ind i en fremtid med mange befolkningsgrupper, der sendes hjem fra hospitalet og bliver patient i eget hjem. I stedet for at sidde foran en læge skal mange derfor fremover selv måle deres blodtryk og sende resultatet til lægen eller hospitalet. Her vil man monitorere tilstanden og vurdere, om der er behov for yderligere behandling. På den måde kan man tidligt opspore sygdomme og undgå indlæggelser. Det kan føre til store samfundsøkonomiske gevinster,” siger Brian Christensen, der er medstifter af virksomheden.
Fra innovationskursus til medtech-startup
Til daglig sidder han på kontoret bag K.B. Hallen på Frederiksberg, hvor han arbejder sammen med de to andre medstiftere, Jeppe Damgaard Leth og Oliver Kjæp Karlsson.
De tre iværksættere mødte hinanden på et kursus i Business Innovation på DTU Ballerup Campus, hvor studerende lærer at udvikle teknologier til at løse nogle af samfundets udfordringer. Da Brian Christensen fortalte om udfordringerne i psykiatrien, var Jeppe Damgaard Leth og Oliver Kjæp Karlsson med på idéen, og sammen gik de i gang med at udvikle en prototype til et intelligent plaster.
Den sidste dag på kurset pitchede de idéen foran et panel af investorer med kompetencer inden for bl.a. finansiering, salg og marketing. Og egentlig troede de, at projektet stoppede her. Men investoren Peter Beck-Bang så store perspektiver i teknologien. Kort tid efter at kurset var slut, kontaktede han de studerende og spurgte, om han måtte være deres mentor. Det blev begyndelsen på iværksætterdrømmen.
I dag har IMP Scandinavia modtaget 10 mio. kr. i tilskud fra bl.a. private investorer, Vækstfonden, Innovationsfonden og Otto Bruuns Fond. Iværksætterne har deltaget i flere acceleratorprogrammer som Danish Tech Challenge, der er en konkurrence for nyopstartede højteknologiske iværksættervirksomheder med fokus på it-hardware. De har også været med i partnerskabet Copenhagen Health Innovation, der arbejder med at skabe et bedre sundhedsvæsen til gavn for patienter. Sideløbende er iværksætterteamet vokset.
”Vi indså hurtigt, at vi manglede nogen, som kunne drifte vores virksomhed og stå for det forretningsmæssige. I dag består vores team af både studerende, investorer og medejere. Som ingeniører er vi uddannet til at udvikle, forfine og skalere produktionen. Hver dag bruger vi de kompetencer til at gøre vores produkt bedre og bedre,” siger Jeppe Damgaard Leth.
Kræver to stikkontakter
Iværksætterne udvikler selv softwaren til plasteret, der i øjeblikket måler aktivitet og puls. Målingerne bliver sendt trådløst via beacons, som er små radiosendere, til en bærbar computer eller tablet. Herfra kan man følge udviklingen over tid. Sensoren har strøm til ca. et døgn, er bæredygtig og kan tages ud af plasteret og genbruges.
I dag har 40 patienter brugt plasteret. Den første version blev færdigudviklet og testet på Psykiatrisk Center Sct. Hans i 2020. I øjeblikket bliver plasteret solgt og testet på OK-Fondens plejehjem Bavne Ager i Gilleleje. Her bruger personalet det intelligente plaster til at minimere forstyrrelserne hos ældre, der normalt ofte skal tilses. Parallelt med testprojekterne udvikler iværksætterne version to af monitoreringsplasteret. Det kommer til at måle både puls, blodtryk, iltmætning, temperatur, respirationsfrekvens og aktivitetsniveau.
”Vi kigger ind i et stort marked for monitorering, og lige nu ser vi ikke andre direkte konkurrenter. Der er virksomheder, der arbejder med de samme behov som os, men der er ikke nogen, der udvikler det samme. Desuden gør vi det smartere og nemmere. I stedet for at udvikle en teknologi, der bruger wi-fi eller Bluetooth, der kræver kode og internetforbindelse, har vi udviklet en løsning, der kun kræver to stikkontakter. En til opladeren og en til beacons. Det betyder, at alle kan bruge produktet,” siger Brian Christensen.
Vi bliver flere ældre
Visionen er at opskalere produktionen i Danmark. I første omgang vil iværksætterne udbrede teknologien på hospitaler, i psykiatrien, i ældreplejen og ved hjemmeindlæggelser. Næste skridt er sundhedssektoren i Norden og Tyskland, fortæller Jeppe Damgaard Leth:
”På DTU lærer vi, at man skal finde et behov og udvikle en løsning i stedet for at finde en løsning, der skal presses ned over et behov. Vi så et behov og fandt en løsning på nogle af de samfundsudfordringer, vi kommer til at stå over for i en fremtid, hvor vi bliver flere ældre. Vores drøm er at udvikle et produkt, der kan gøre en stor forskel for mange mennesker.”