Enhver, som har kogt tevand, ved, at en tilkalket elkedel tager længere tid og bruger mere strøm end en nyligt rengjort elkedel. Husholdningers merudgifter ved at bruge en tilkalket elkedel er dog det rene vand sammenlignet med virksomheder, som bruger tilkalkede varmevekslere.
En varmeveksler er en enhed, der transporterer varme fra et medium til et andet. Kraftvarmeværker bruger dem f.eks. til at varme det vand op, som bliver sendt ud til danskerne. Varmevekslere indgår også i de køleenheder, som bl.a. produktionsvirksomheder bruger for at køle væsker ned.
Ny viden fra DTU skal hjælpe med at beregne den optimale kadence for rengøring, så man undgår disse store og dyre energitab, men samtidig kun rengør når det er højst nødvendigt.
Ifølge ph.d.-studerende på DTU Kemiteknik, Isaac Appelquist Løge, er det muligt at opnå meget store besparelser ved at kunne regne ud, hvor hurtigt en varmeveksler kalker til, så man fjerner ophobningen af kalkkrystallerne på det helt rigtige tidspunkt.
”Tilkalkede overflader er et meget større problem, end mange tror. Der findes estimater af, at udgiften til vedligehold og ekstra udgifter fra varmevekslere er helt oppe på en kvart procent af de industrialiserede landes bruttonationalprodukt”, siger Isaac Appelquist Løge.
Faktisk viser beregninger fra den internationale organisation Association of Water Technologies, at et lag kalk på 1/8 inch (cirka 32 mm) forårsager et effektivitetstab på 25 procent. Der vil derfor være en betydelig merudgift forbundet med at opnå den samme varmeeffekt. Er kalkophobningen dobbelt så tyk, bliver effektivitetstabet dobbelt så stort og merudgiften vil også være fordoblet.