Når vi tænker på plastik, tænker vi også på fossil olie. For plastik er produceret på basis af undergrundens råstof, hvorfra vi bl.a. udvinder grundstoffet karbon (kulstof), som udgør en væsentlig ingrediens i plastik. Omkring 5-6 pct. af al den råolie, der pumpes op fra undergrunden, indgår i dag i forskellige plastprodukter.
Men sådan behøver det ikke at være i fremtiden. Med ny teknologi kan biomasse bruges som alternativ til fossile råstoffer til fremstilling af plastik. Ved at erstatte råolie med biomasse kan vi sikre væsentlige reduktioner i plastikkens CO2-udledning.
Virksomheden Topsoe (fhv. Haldor Topsøe), der leverer teknologi til grøn omstilling af bl.a. kemikalie- og brændstofproduktionen, er sammen med DTU i fuld gang med at udvikle den biomassebaserede metode til at fremstille en af komponenterne, som indgår i produktionen af PET-plastik. Det er en af de mest anvendte plasttyper, som bl.a. bruges til at lave sodavandsflasker og anden fødevareemballage samt til at fremstille polyesterfibre til tøj og tæpper.
”Målet er at tage sukker og omdanne det hele vejen til ethylenglykol, som er en af byggestenene til at lave PET-plastik,” fortæller Esben Taarning, udviklingsleder for biobaserede kemikalier hos Topsoe.
Proces i to trin
At omdanne sukker til ethylenglykol er ikke nyt. Teknologien er dog ikke særlig effektiv og kan ikke konkurrere med produktion baseret på råolie.
”Med den metode mister man meget af kulstoffet undervejs. Målet med vores projekt er at bibeholde så stor en del som muligt af kulstoffet, der er i sukkeret, og bringe det over i ethylenglykol-molekylet. Vi kan på den måde få et meget større udbytte ud af sukkeret,” forklarer Esben Taarning.
Processen, som Topsoe har udviklet, foregår i to trin. Først varmer man en vandig sukkeropløsning op i en reaktor. Opvarmningen fra stuetemperatur til 500-600 grader medfører en såkaldt sukkerkrakning – en spaltning af sukkermolekyler til mindre molekyler. Hovedproduktet i denne krakningsreaktion er glykolaldehyd. Andet trin er en såkaldt hydrogenering, hvor glykolaldehyd bliver tilføjet brint (hydrogen), hvilket fører til dannelsen af det vigtige plastråstof ethylenglykol.
Ifølge Esben Taarning er det den første del af processen, hvor sukkermolekylerne brydes ned i mindre dele, der er det banebrydende ved anlægget. Og det er netop dette procestrin, DTU Kemiteknik har deltaget i. Professor Anker Degn Jensen har været involveret lige fra begyndelsen i 2017.
”I den første del af projektet var DTU med til at udvikle teknologien, så den kunne opskaleres fra laboratorieskala til en større skala. Her var målet at gå fra laboratoriets reaktor i centimeterskala til på et tidspunkt at nå frem til en reaktorstørrelse på en meter i diameter og en kapacitet på mange hundrede tusind ton sukker om året,” fortæller Anker Degn Jensen.