Forskerne lavede fotoniske resonatorer, der sammenpresser lys til luftgab så små, at det var umuligt at bestemme deres nøjagtige størrelse, selv med et transmissions-elektronmikroskop. Men de mindste, de byggede, er omtrent så store som 1-3 silicium-atomer.
”Selvom den selvbyggende teknologi muliggør ekstreme dimensioner kun ved hjælp af konventionel teknologi, er kravene til nanoproduktionen ikke mindre ekstreme. For eksempel er strukturelle uperfektheder typisk flere nanometer store. Men hvis der er fejl på denne skala, vil de to halvdele kun mødes og røre ved hinanden ved de tre største defekter. Vi skubber virkelig til grænserne her, selvom vi laver vores enheder i et af verdens allerbedste universitetsrenrum,” siger Ali Nawaz Babar, Ph.d.-studerende ved DTU Electro og førsteforfatter på den nye artikel.
”Fordelen ved selvsamling er, at du kan lave meget små ting. Du kan bygge unikke materialer med fantastiske egenskaber. Men i dag kan du ikke bruge det til noget, du sætter i en stikkontakt. Du kan ikke koble det til resten af verden. Så du har brug for al den normale halvlederteknologi til at lave ledninger eller bølgeledere for at koble det, du selv har samlet, til den eksterne verden.
Robust og præcis selvsamling
Artiklen beskriver en mulig metode til at forbinde de to nanoteknologiske tilgange ved at anvende en ny generation af produktionsteknologi. Den nye teknologi kombinerer de atomare dimensioner, der er muliggjort med selvsamling, med skalerbarheden fra halvledere og chip-teknologi.
”Vi behøver ikke at gå ind og finde resonatorerne og indsætte dem i en anden chiparkitektur. Det ville også være umuligt på grund af den lille størrelse. Med andre ord bygger vi noget på størrelse med et atom, der allerede er indsat i et makroskopisk kredsløb. Vi er meget begejstrede for dette nye forskningsområde, og for det arbejde, der ligger foran os,” siger Søren Stobbe.