DTU’s Bygning 313, også kaldet Climate Challenge Laboratory, på DTU Lyngby Campus står færdig og klar til indflytning. Her skal fysikere, kemikere, energiingeniører og biologer arbejde sammen med forskere fra andre fagdiscipliner, studerende og virksomheder om at udvikle løsninger på nogle af verdens klimaudfordringer.
Kunsten er en del af det levende laboratorium
I takt med at laboratorieudstyr og mikroskoper finder deres rette plads og kontorerne fyldes op, har kunster Tue Greenfort og hans team installeret værkerne: ’HUSET BRÆNDER’, ’HELIOS’, ’PHOTOSYNTHESIS’ og ’CLIMATE ZONES’. Værkerne indgår i fællesarealerne i bygningen og skal inspirere de mennesker, der har deres daglige gang i huset, til nysgerrighed og nytænkning:
”Jeg har altid været interesseret i fortællingen om kosmos,” fortæller Tue Greenfort. ”Der er en forunderlig dybde i det, vi kan vide om verden og vores selvforståelse. Så snart du ved noget, åbner der sig en hel række af nye spørgsmål. Det er noget af det, jeg synes er interessant ved naturvidenskab. Det er den inspiration og det forunderlige omkring alt det, vi ikke ved, som jeg gerne vil have, at disse værker på DTU taler ind i”.
Tue Greenfort har i sit mangeårige virke arbejdet med snitfladerne mellem kunst og videnskab, kultur og natur. De fire nye værker er skabt specifikt til DTU’s Bygning 313 og formidler aspekter af den forskning, som bygningen og laboratoriefaciliteterne danner ramme om.
”De fortællinger og billeder, jeg forsøger at skabe, peger mod en mere holistisk og dynamisk naturforståelse. Løsninger på klimaforandringerne er ikke at genopbygge eller genoprette – vi skal et fundamentalt andet sted hen. Og det arbejder forskerne med i denne bygning. De tænker ud af boksen og samarbejder på tværs af fagligheder og discipliner for at imødekomme, at verden – og løsningerne – ligeledes er dynamiske og i konstant forandring,” siger Tue Greenfort.
Fokus på bæredygtigt byggeri
Bygning 313 er skabt med tanke på bæredygtighed fra design og byggeproces til fremtidig brug. Som alt andet nybyggeri på DTU søges bygningen certificeret efter den internationale standard for bæredygtigt byggeri, DGNB Guld, og sigter også mod at blive tildelt DGNB Hjerte, der gives til byggerier med særligt fokus på indeklima og arbejdsmiljø.
Bygningen og kunstværket indvies officielt den 20. november 2024 og Tue Greenforts værker kan fra årets udgang opleves som en del af DTU’s Kunstrute.