”At antistoffet forstærker giftstoffet, når gift og modgift bliver givet på forskellig vis, er forskningsmæssigt en utrolig interessant opdagelse”, siger postdoc Christoffer Vinther Sørensen, DTU, der testede antistoffet, da observationen blev gjort.
"Det er en stor opdagelse, vi er nået frem til," siger professor Bruno Lomonte fra Universidad de Costa Rica. Han har sammen med sin kollega, professor Julián Fernández, de seneste 4 år samarbejdet med Christoffer Vinther Sørensen og hans vejleder på projektet, professor Andreas Hougaard Laustsen-Kiel, DTU. De håber, at opdagelsen vil bidrage til, at den næste generation af modgift kommer hurtigere, så de mange mennesker i nød kan få gavn af den.
Første gang ADET observeres i forbindelse med gift fra dyr
Fænomenet, som forskerne har observeret, kendes som antistofafhængig forstærkning af toksicitet (antibody-dependent enhancement of toxicity, ADET), og det er ikke tidligere observeret i forbindelse med giftstoffer fra dyreverdenen. ADET er endnu på de fleste områder et mysterium. Forskerne ved f.eks. ikke, hvordan et antistof, der er designet til at bekæmpe gift, kan skifte side, så det i stedet forstærker giftstoffernes angreb på kroppen.
”Vi har ikke fundet ud af, hvordan det sker, men det bidrager til at kortlægge endnu en vigtig ting, man skal teste for, når man arbejder med antistoffer,” siger Christoffer Vinther Sørensen.
Hans forskningsprojekt indgår i et internationalt forskningsarbejde, ledet af ledet af professor Andreas Hougaard Laustsen-Kiel, DTU. Målet er at finde en bredspektret modgift, der er baseret på humane antistoffer, og som kan bruges mod verdens farligste slangegifte.
”Antistoffer kan fejle på mange måder. Ved at få kortlagt disse, kan vi og andre modgiftsforskere i fremtiden sørge for, at lovende antistoffer hurtigst muligt bliver testet i de mest essentielle eksperimenter. Vi håber, at vi på den måde kan få frasorteret antistoffer, som ikke er optimale, så vi hurtigere kan nå frem til en endelig modgift, der kan neutralisere verdens farligste slangegifte,” siger Christoffer Vinther Sørensen og fortsætter:”Selv om vi ikke ved, hvorfor ’en soldat’ skifter side, så ved vi nu, at det er noget, der skal holdes øje med, selv hos vores tætte venner, antistofferne.”
Studiet er netop blevet udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications.