DTU

Unge kvinder nedbryder fordomme og begejstres af teknologien

45 kvinder i gymnasiealderen deltog i DTU’s Engineering Camp i efterårsferien. Campen gav kvinderne mulighed for at prøve kræfter med forskellige teknologier og sætte fokus på diversitet.

 De unge kvinder står foran den tændte vindmaskine. Viggi Liv Sørensen længst til venstre. Foto: Mikal Schlosser.
Maiken Nilsson i den grønne trøje tester, hvor meget strøm solcellen producerer fra projektørens stråler. Foto: Mikal Schlosser.

Tilbage ved vindmaskinen måler Natalie Yousif fra 3.g på Sukkertoppen Gymnasium sammen med sin makker, hvor meget strøm vinden genererer ved hjælp fra en turbine, som optager vindens energi – ligesom i en vindmølle. Hun taster koncentreret resultaterne ind på computeren.

”Det har været en god camp, hvor jeg har fået indblik i, hvad det vil sige at være ingeniør. Det kan godt være svært at forstille sig på forhånd. Det var fedt at prøve kræfter med opgaver, som man kan nørde og fordybe sig i,” siger Natalie Yousif.

Foran computeren taster Natalie Yousif resultaterne ind, mens hendes makker måler vindens effekt. Foto: Mikal Schlosser.

Et stærkt fællesskab

”Jeg prøvede at få den til at twerke,” lyder det fra en af de unge kvinder. Foran hende står en hvid robotarm, som hun ved hjælp fra en computer kan få til at danse til musik.

Sidsel Lindved Møller, der lige er begyndt på sin kandidat i design og innovation, hjælper de unge kvinder med at programmere robotarmene.

”Nogle af os kvinder har andre interesser end mange af mændene, men det er netop det, som er med til at fremme udviklingen. Vi skal inspirere hinanden med vores forskellige baggrunde,” siger Sidsel Lindved Møller.

Hver aften henter en bus de unge kvinder, og kører dem til et vandrehjem, hvor de overnatter.

”Den første aften på vandrehjemmet sad de alle og spillede kort sammen. Det var vildt at se, hvor hurtigt der blev skabt et fællesskab. De er rigtig gode til at hjælpe hinanden. Der er nogle, der aldrig har holdt en skruetrækker før, og så er der nogle, der allerede har stor erfaring,” siger Sidsel Lindved Møller.

Dagen slutter af med en kåring af årets Engineering Camp vinder, som gives til den gruppe unge kvinder, der har scoret flest point i campens konkurrencer og quizzer.

Sidsel Lindved Møller til venstre hjælper med at få en robotarm til at bevæge sig i takt til musikken. Foto: Mikal Schlosser.

Fakta

Det var ikke kun Engineering Camp, der blev afholdt i efterårsferien. Fra d. 14.-16. oktober deltog unge kvinder i en IT-camp på DTU.

Kvinderne fik mulighed for at programmere, lærte om algoritmer og kunne stille spørgsmål til erfarne erhvervsfolk og studerende på DTU.

IT-campens formål er, ligesom på Engineering Camp, at gøre unge kvinder nysgerrige på de uddannelsesretninger, hvor der er meget få kvinder.