Vand er noget vi ofte tager for givet, men i fremtiden bliver det en af klodens helt store problemstillinger. Mangel på drikkevand, oversvømmelser, forurening af grundvand og udnyttelse af spildevand er gordiske knuder, der skal løsnes, men ofte bliver dem, som vil blive hårdest ramt af udfordringerne ikke hørt: de unge.
Det vil deltagerne i det globale initiativ Next Generation Water Action lave om på. Her samles studerende og iværksættere fra fem lande i et længere forløb om at løse en række udfordringer stillet af aktører fra branchen, såsom Region Sjælland, Rambøll og Grundfos. De studerende bag de bedste løsninger bliver inviteret med til IWA World Water Congress, der finder sted i København den 11.-15. september. Her samles 10.000 fagfolk, eksperter og beslutningstagere inden for vandsektoren til en af verdens største vandkonferencer og det er dermed et glimrende udstillingsvindue for de studerende.
DTU’s innovationscenter, DTU Skylab, står i samarbejde med DTU Sustain bag Next Generation Water Action, og det er en unik mulighed for studerende at møde virksomheder i vandbranchen i øjenhøjde.
”Sommerens vandkriser er et udmærket eksempel på, hvor vigtigt det er, at vandsektoren internationalt konstant kan udvikle og tilpasse bæredygtige løsninger til vores samfund. Her er vi afhængige af at unge ser interesse i at være en del af at udvikle løsningerne i fremtiden,” siger Marie Louise Pollmann-Larsen, projektleder for Next Generation Water Action på DTU Skylab.
Hun mener, at den yngre generation kan bringe et nyt blik på problemer, fordi de ikke kender til gængse systemer og praksis og dermed ikke lader sig tynge af tidligere erfaringer fra vandsektoren.
”Og så får de unge også en interesse i vandsektoren, som ellers er en sektor, der har svært ved at tiltrække dem,” siger hun.
Fra Mexico til New York
Virksomheden Rambøll står bag en af dette års udfordringer, hvor deltagerne skulle finde måder at forhindre oversvømmelser i bydelen Gowanus i Brooklyn, New York. De fik et bud fra studerende fra Tecnológico de Monterrey i Mexico, der stak i en helt anden retning end de hidtil havde kigget. De studerende foreslog nemlig at bruge en traditionel mexicansk landbrugsmetode kaldet chinampas til at opsuge regnvand gennem kunstige øer med afgrøder og planter.
"Det er præcist den slags ’ud af boksen’, kreativ tankegang, der er spændende ved de her innovationsudfordringer," siger Emory Lee, der er leder af klimatilpasning i Rambølls kontor i New York.
"Forslaget er ikke bare ønsketænkning – det repræsenterer et koncept, der med de rette ressourcer og investeringer faktisk kunne lykkes," siger hun.
Og selv om eksemplet i New York kan virke fjernt fra os, så kommer Danmark og store dele af verden fremover til at stå over for lignende udfordringer med oversvømmelser og ekstremvejr.
”Skal vi nå vores klimamål, så skal Danmark også åbne op for, hvad vi kan lære af verden,” siger Marie Louise Pollmann-Larsen.