”Der er al mulig grund til at tro, at de her to malerier er nogle af de første ovale portrætter, Rembrandt maler i 1632, og selvom der stadig er åbne spørgsmål, tror vi, de kan være pendanter,” lyder vurderingen fra Jørgen Wadum og den kunsthistoriske forsker Angela Jager fra det kunsthistoriske institut RKD i Haag.
Aoife Dalys analyse viser nemlig, at træerne, som blev brugt til at fremstille de ovale paneler, som de to malerier er malet på, blev fældet i 1620’erne. Det passer med, at Rembrandt malede malerierne i 1632. Samtidig viser analysen, at træerne til begge maleriers tavler stammer fra et afgrænset område i Baltikum, der i dag er kendt som Litauen, mens to af træpanelerne i hver sin tavle har så store sammenfald, at de sandsynligvis er fra den samme skov.
”Det tilsammen sandsynliggør, at træet blev fældet i samme region i Litauen, inden for samme periode. Herefter blev det forarbejdede træ transporteret til en havneby, hvorfra det blev fragtet til Amsterdam, sorteret og opkøbt af en panelmager, der lavede panelerne, som så sidenhen blev solgt til Rembrandt,” forklarer Aoife Daly.
Nye samarbejder om gamle mysterier
Meget af det træ, man i 1600-tallet lavede paneler af i Amsterdam, stammer dog fra Litauen, og det er derfor umuligt at sige, om panelerne blev købt af Rembrandt af én eller flere omgange.
Sikkert er det dog, at skanningerne af samarbejdets parter vurderes som ’enormt værdifulde’, og på DTU håber forskerne, at det kan føre til flere samarbejder om fortidige mysterier.
”Vi vil gerne være til gavn for samfundet, og vi synes, det her er et eksempel på, at vi kan bidrage til at løfte en anden type forskning, end hvad man typisk forbinder DTU med. Vi håber, der bliver mere af den slags i fremtiden,” siger Carsten Gundlach.