Erhvervssamarbejde

Diplomingeniørstuderende skaber innovative løsninger hos Sony

24-årige Victoria Strauss Søgaard, 27-årige Nicolai Casper Raith Hansen og 25-årige Magnus Hørlyk Friis har to ting til fælles. De kan alle tre kalde sig for diplomingeniører i Proces og Innovation til sommer, og så er de en del af DTU’s erhvervssamarbejde med Sony.

Portræt af Victoria Strauss Søgaard, Nicolai Casper Raith Hansen og Magnus Hørlyk Friis.
Magnus Hørlyk Friis (til venstre), Victoria Strauss Søgaard (i midten) og Nicolai Casper Raith Hansen (til højre) ses her i det showroom, der kaldes for Alpha-rummet i Sonys lokaler i Valby. Foto: Magnus Møller.
Portræt af Magnus Hørlyk Friis og Nicolai Casper Raith Hansen.
Magnus Hørlyk Friis og Nicolai Casper Raith Hansen har blandt andet stået for en workshop om innovation, mens de var i praktik hos Sony. I workshoppen deltog medarbejdere fra størstedelen af Sonys afdelinger, der er spredt over hele verden. Foto: Magnus Møller.

Generalister i en specialistverden

Diplomingeniøruddannelsen Proces og Innovation tager 3½ år, men Victoria, Magnus og Nicolai har valgt at forlænge deres uddannelse med et semester, så de har tid til at udvikle deres startup, mens de skriver deres afsluttende projekter. Ifølge Victoria er uddannelsen helt særlig, fordi den gør en til generalist samtidig med, at man kan specialisere sig, hvis man vil det.

“Vi kalder os selv for generalister i en specialistverden, og vi arbejder meget med team-dynamikker. Proces og Innovation er generelt en bred uddannelsesretning, men den giver også mulighed for at specialisere sig undervejs. Man kan f.eks. fokusere på bæredygtighed, software eller projektledelse,” forklarer hun.

Nicolai og Victoria er lige begyndt på deres afsluttende projekt, og for Victoria er formålet med det klart og tydeligt.

“Det handler om at gøre de interne konsulentydelser i virksomheden bedre og på den måde skabe mest mulig værdi for Sony,” konkluderer hun.

Portræt af Victoria Strauss Søgaard og Nicolai Casper Raith Hansen.
Nicolai Casper Raith Hansen og Victoria Strauss Søgaard skriver deres diplomingeniørprojekt i tæt samarbejde med Sony. Formålet er at forbedre virksomhedens interne konsulentydelser. Foto: Magnus Møller.

Et internationalt samarbejde

DTU samarbejder med en lang række virksomheder for at give de studerende de bedste muligheder for at finde den helt rigtige praktikplads. En af de virksomheder er Sony, som tilbyder diplomingeniørstuderende praktikpladser og giver dem mulighed for at skrive deres afsluttende diplomingeniørprojekt i samarbejde med virksomheden. 

Lektor Torben Hede har mange års erfaring med innovation fra private virksomheder, inklusive Sony. Derfor var det oplagt for ham at etablere et samarbejde med den store japanske virksomhed på vegne af DTU.

“Samarbejdet giver de studerende mulighed for at prøve kræfter med innovation i en stor, international virksomhed, og man kan som studerende både komme i praktik, skrive sit diplomingeniørprojekt eller løse problemstillinger for virksomheden i forbindelse med Innovation Pilot, der er et tværfagligt projektforløb, som alle diplomingeniørstuderende skal igennem,” forklarer Torben Hede.

Også Olle Landegren, der arbejder med intern og ekstern innovation i afdelingen Sony Startup Acceleration Program, er begejstret for samarbejdet, fordi det er lærerigt for både de studerende og virksomheden.

“Vi vil gerne lære mere om, hvordan man skaber nye virksomheder, og derfor har vi valgt at samarbejde med blandt andet DTU og startupbranchen. Vi vil også gerne inspireres og udfordre de studerende med virkelige problemstillinger, som de lærer meget af at løse, og hvor vi efterfølgende kan bruge deres resultater til f.eks. at forbedre vores arbejdsgange,” forklarer han.

Portræt af Victoria Strauss Søgaard, Nicolai Casper Raith Hansen og Magnus Hørlyk Friis.
Victoria Strauss Søgaard, Magnus Hørlyk Friis og Nicolai Casper Raith Hansen har sammen med tre andre DTU-studerende startup-virksomheden Paint'R , der producerer bæredygtige malerspande. Foto: Magnus Møller.

DTU-Sony-samarbejde

Sony Startup Acceleration Program Europe (SSAP Europe) hjælper idérige og innovative iværksættere, virksomhedsansatte og universitetsstuderende med at gøre deres ideer til virkelighed. Afdelingen er placeret i Sonys lokaler i Lund.

Kontakt

Torben Hede

Torben Hede Lektor Institut for Ingeniørteknologi og -didaktik