DTU vil skabe teknologi til gavn for mennesker. Derfor skal overvejelser om, hvordan en ny teknologi eventuelt kan få betydning for mennesker – den sociale impact – indgå i DTU’s forskningsdesigns helt fra idéfasen.
Prorektor, Christine Nellemann, har derfor igangsat en strategisk prioriteret indsats, der skal løfte forskningens kvalitet og impact i samfundet. Helt konkret tilbydes DTU’s forskere nu hjælp, vejledning og sparring til at overveje aspekter af menneskelig forskellighed og social impact helt fra start i deres forskningsdesigns og –processer.
”At arbejde med diversitet, lighed og inklusion i alle dele af forskningsprocessen er en vej til at sikre impact og højne forskningskvaliteten,” siger Christine Nellemann og fortsætter:
”På DTU går impact og excellence hånd i hånd. Vores forskning skal gøre en positiv forskel for flest mulige mennesker. Hvis vi skal udvikle teknologier for de mange, så skal impact tænkes ind fra start og sikre, at flest mulige mennesker og dermed samfundet i bredest muligt omfang – uanset køn, alder, handicap, nationalitet, kultur med mere – får gavn af DTU’s teknologier og innovationer.”
Ansvarlig teknologi til samfundet
De fleste kender til eksempler, hvor det er tydeligt, at det ville have været en fordel at tænke menneskelig forskellighed ind i forskningsdesigns fra start. Sikkerhedsseler, der er testet på en gennemsnitlig kaukasisk mand, og dermed ikke er helt lige så sikre for mennesker med andre kropsbygninger. Indførslen af NemID, der har resulteret i at grupper af medborgere f.eks. ældre har problemer med at kommunikere med de offentlige myndigheder.
”Hvis vi ikke overvejer, hvordan den forskning, vi bedriver, på den ene eller anden måde vil få betydning for mennesker, så risikerer vi i at skabe mindre gode resultater - løsninger, som reproducerer eller skaber ulighed i samfundet eller i værste fald utilsigtet kommer til at gøre mere skade end gavn,” siger Christine Nellemann.
”På DTU tager vi ansvar for, at vores teknologier og innovationer styrker samfundet og honorerer de grundlæggende europæiske værdier som menneskerettigheder, ligestilling og demokrati. Derfor er det vigtigt, at vi også arbejder målrettet med den sociale bæredygtighed.”
En del af forskernes kerneopgave
Indsatsen er forankret i Afdeling for Forskning, Rådgivning og Innovation og ledes af Sif Lehman Jensen, som er ph.d. i internationale relationer og kønsstudier. Fra sit arbejde i bl.a. Forsvaret har hun har solid erfaring med at udvikle og målrette uddannelsesmateriale og konkrete værktøjer i arbejdet med forskellighed, ligebehandling og inklusion.
Sif Lehman Jensen skal hjælpe DTU’s forskere med at anvende relevante videnskabelige metoder til at inkludere overvejelser om diversitet og samfundsimpact fra idé til publikation i det enkelte forskningsprojekt.
At arbejde med diversitet, lighed og inklusion i forskningen er en del af forskernes kerneopgave; at skabe viden og innovation, der gør en positiv forskel for mennesker og samfund, fortæller Sif Lehman Jensen:
”Min opgave er sammen med forskerne - og med udgangspunkt i den enkeltes projekt - at tænke rundt om den effekt forskningen eller teknologien vil få, når den tages i brug ude i samfundet. Er der blinde vinkler, ulighedsskabende barrierer eller bias i projektets metodeudvikling, i den måde man indsamler og behandler data på, i testdesignet? Det er en videnskabeligt funderet måde at imødekomme de krav, samfundet i højere grad stiller til forskningskvalitet og for at kunne redegøre for, hvordan projektet får størst mulig bredde og rækkevidde i samfundet, f.eks. i forhold til forskningsbevillinger.”
Projektet løber i indtil videre to år, hvor Sif Lehman Jensen i samarbejde med DTU’s forskere og institutter skal udvikle et koncept for at integrere diversitetsparametre i forskningen. For at sikre at indsatsen forankres i institutternes behov, besøger hun i øjeblikket DTU’s institutter til samtaler om, hvad det betyder for forskerne at arbejde med diversitet i forskningen og hvordan man kan gribe det an.