Den 1. marts i år fusionerede DTU Vindenergi og DTU’s Center for El og Energi og blev til DTU Vind og Energisystemer – et institut, som favner flere aspekter af samfundets udfordringer med at omlægge til grøn energi.
Peter Hauge Madsen er nu direktør for et nyt og større institut med en bredere faglighed end det, han hidtil har stået i spidsen for. Og den nye konstellation glæder institutdirektøren.
”Det har været et længe næret ønske både fra DTU Vindenergi og fra centerets side, at vi skulle styrke samarbejdet. Så fusionen er en realisering af det ønske,” fortæller Peter Hauge Madsen.
De nuværende omstændigheder i Europa og regeringens ønske om at sætte turbo på den grønne omstilling med en markant større produktion af vedvarende energi stiller også krav til instituttet, som er et af verdens førende på området.
”Der skal foregå en radikal udvikling af energisektoren i de kommende år med de udfordringer, vi står over for,” siger Peter Hauge Madsen. ”Det handler ikke kun om at producere flere og bedre vindmøller, men også om at udnytte energien på en smartere måde. Man kan ikke længere adskille forskning i teknologi og produktion af vedvarende energi fra de energisystemer, der muliggør, at samfundets energibehov kan dækkes. Så denne fusion giver rigtig god mening.”
Drevet af en fælles vision
Vi ser den samme tendens i industrien og i samfundet, at man lægger kræfterne sammen for at stå stærkere. Nationalt er brancheforeningerne Dansk Energi, WindDenmark og Dansk Solkraft blevet enige om at etablere en ny fælles brancheorganisation med navnet Green Power Denmark. Og internationalt ser vi, at nu, at flere lande går sammen om at etablere nye vindmølleparker. I mindre skala er det den samme tendens, der gør sig gældende på forskningsområdet med etableringen af det nye Institut for Vind og Energisystemer.
”Vi står nu med et institut, der kan levere bæredygtige løsninger til integrerede energisystemer med vindenergi som ryggrad. Det afspejles også i vores organisatorisk opbygning med fire divisioner og knap 400 medarbejdere med international ekspertise og erfaring, der beskæftiger sig med materialer og komponenter, udvikling af vindmøller, kraftværker med vindmøller og fleksible energisystemer,” forklarer Peter Hauge Madsen.
De første måneder siden fusionen er brugt på at få organiseringen på plads og formulere en ny vision for instituttet.
”Det nye institut er visionsdrevet. Vi har en fælles vision om at levere til den grønne omstilling og en ambition om at have impact på samfundet – og på verden. Med sammenlægningen er vi bedre rustet til at bidrage til den grønne energitransition.”
Tæt samarbejde med industrien
Der har historisk været et tæt samarbejde mellem DTU og industrien på vindenergiområdet. Forskningen har og er anvendelsesorienteret med en ambition om at løse nogle af samfundets udfordringer og bringe resultaterne hurtigt i anvendelse.
”Vi er fokuseret på at skabe værdi af vores forskning, og der er brug for, at vi tænker i helheder og samarbejder med hele branchen. Energisystemet skal tænkes på tværs af de eksisterende sektorer. Sektorkobling giver fleksibilitet og power-to-x giver for eksempel mulighed for at lagre strømmen som brint eller omdanne den til grønne brændstoffer til fly- og skibstransporten. Men den grønne energiomstilling rummer også en række udfordringer for, hvordan vi som samfund hurtigt og effektivt gennemfører omstillingen med respekt for biodiversitet, samspillet med lokalsamfund, andre sektorer og forsyningssikkerheden,” påpeger institutdirektøren.
Efterspørgsel på kandidater
”Hvis vi skal levere tusindvis af gigawatttimer grøn energi fra vindmøller og sol til forbrug i både hustande, industri og transport, så kræver det forskning og innovation, som tager afsæt i det samlede energisystem og dets samspil med de enkelte delkomponenter. Men det kræver også flere ingeniører som kvalificeret arbejdskraft til industrien. Vi kan ikke levere ingeniører nok til at dække efterspørgslen.
Danmark er internationalt kendt som foregangsland for den grønne omstilling, DTU tiltrækker mange udenlandske studerende, der vil kvalificere sig, og den seneste forskningsevaluering viste, at DTU Vind og Energisystemer er førende på forskning inden for vindenergi.
”Men vi har en aktuel udfordring med at uddanne tilstrækkeligt med ingeniører til industrien – så det er uhensigtsmæssigt, at regeringen har sat en grænse for optag af udenlandske studerende,”slutter Peter Hauge Madsen.
Institut for Vind og Energisystemers mission og vision
Mission: DTU Wind & Energy Systems develop science and create value for society for a sustainable and integrated energy system with wind energy as the backbone.
Vision: DTU Wind & Energy Systems is the leading university partner in our field for a world that runs entirely on renewable energy.