I udviklingen af energiøerne er det en særlig udfordring at designe og opbygge den elektriske infrastruktur, så den kan fungere med den varierende elproduktion fra de vedvarende energikilder.
Vi har allerede mange af teknologierne i dag, men de er designet til vores ’gamle’ energisystem. Det er vigtigt, at vi får tilrettet og sammentænkt de eksisterende teknologier på nye måder.
Ligesådan er det med de styringsmekanismer, der skal sikre den vigtige balance mellem produktion og forbrug af strøm, som også er udviklet til vores ’gamle’ energisystem baseret på kraftværker. Det er afgørende, at vi erkender, at vi endnu ikke har viden nok til at kunne styre et energisystem, der er baseret alene på vedvarende energi.
Vi kan med andre ord ikke bare tage eksisterende teknologier og komponenter ned fra hylderne og implementere dem, som de er i dag. Og vi kan ikke læne os op ad eksisterende viden eller velafprøvede metoder til at få det nye system til at fungere. Det er altafgørende at investere i forskning og udvikling, så vi opnår den teknologi og den viden, som sikrer de optimale løsninger. Hvis vi er hurtige og smarte, så er det løsninger, som vi ovenikøbet kan eksportere til omverdenen. De beslutninger, der træffes i disse år, hvor man stadig er i designfasen af såvel øerne som den elektriske infrastruktur, vil få konsekvenser i mange årtier frem, og de vil være med til at afgøre, om vores børnebørn og oldebørn også får glæde af øerne. Lige nu handler det om at komme klogt fra start. Ellers ender vi med museumsøer i stedet for energiøer.