FN’s klimapanel, IPCC, har netop afsluttet sin sjette hovedrapport med en synteserapport, der sammenfatter resultaterne fra tre foregående delrapporter. Synteserapporten vil være en vigtig baggrund for de politiske beslutninger, der træffes i de kommende år.
Lanceringen blev markeret mandag den 20. marts i København på et fælles pressemøde afholdt af Syddansk Universitet, DMI og DTU.
På pressemødet fremlagde Sebastian Mernild, professor og leder af SDU Climate Cluster, resultaterne fra første delrapport, hvor han var hovedforfatter. Som focal point for IPCC i Danmark, fremlagde Adrian Lema, chef for nationalt center for klimaforskning ved DMI, resultaterne fra anden delrapport. Endelig fremlagde Kirsten Halsnæs, professor i klima og økonomi på DTU, resultaterne fra tredje delrapport fra april sidste år, som hun var hovedforfatter på.
Hele IPCC-pressemødet kan ses på DR TV.
Vi vil overskride 1,5 graders målsætningen
I et forsøg på at koge hele IPCC-synteserapporten ned til det kortest mulige budskab, sagde Kirsten Halsnæs, at verden efter alt at dømme vil overskride de 1,5 graders temperaturstigninger, som var målet i Parisaftalen fra 2015. Derudover vil de ekstreme klimahændelser, vi ser i dag, accelerere kraftigt når vi passerer 1,5 graders temperaturstigning.
Hun maner dog samtidig til en forsigtig optimisme, idet mange af de tiltag, som er blevet implementeret i de senere år, faktisk har vist sig at nytte og har en dokumenteret effekt. F.eks. viser IPCC’s tredje delrapport, at vind og sol nu er billigere end fossile brændsler.
”Solceller og vind, både på land og på havet, er billigere i dag end fossile brændsler. I Danmark er vi jo ikke i tvivl – vi har længe vidst, at det er billigere. Men den her rapport er altså vedtaget af alle verdens lande, så det er lidt af en nyhed. Gennem forskning og udvikling, og ved at man bruger de her teknologier, er priserne faldet. Det er en meget enkel og optimistisk konklusion, som betyder, at forskning og udvikling har gjort en forskel, og det nytter at tage nye teknologier i brug,” sagde Kirsten Halsnæs.
IPCC konkluderer også, at drivhusgasudslippene kan reduceres med 50% i 2030 sammenlignet med 1990 for under 100$ per ton – og heraf kan halvdelen reduceres for under 20$. Kirsten Halsnæs understregede imidlertid, at det ikke er nok at begrænse drivhusgasudslippene.
”Vi har også en gæld fra fortiden. Hvis vi kommer over de 1,5 grader, så vil der være en højere koncentration af drivhusgasser end det, der svarer til de 1,5 grader. Så det niveau skal nedbringes. Det er ikke nok bare at begrænse udslippene. Vi skal have de drivhusgasser ud af atmosfæren,” siger hun.
”Det der ser ud til være mest oplagt i dag er, at man må indfange kulstof og deponere det. Jeg tror, at kulstoffangst og deponering bliver rigtig stort, og jeg har også bemærket, at der er ret stor støtte til det i Danmark – selv fra nogle af de NGO’er, der tidligere har været imod.”
Udviklingslandene skal med
Som noget nyt har IPCC i sin sjette hovedrapport lavet en vurdering af potentialet for at nedbringe drivhusgasudslippet vha. adfærdsændringer. Indenfor fødevaresystemet – bl.a. ved at folk spiser anderledes, og ved at undgå madspild – er det muligt at reducere udslippet med op mod 44%. Der er også gode muligheder for reduktioner indenfor landtransport, byggeri, industri og ved øget elektrificering.
”Der er store muligheder indenfor adfærdsændringer, men det er vigtigt, at se på, hvordan vi implementerer det. Hvis man f.eks. er et udviklingsland på vej, så vil man jo gerne have lov til at spise kød eller have en stor bil, ligesom vi andre,” siger Kirsten Halsnæs.
”Så ulandene kommer ikke til at behandle klimaet som deres vigtigste udviklingsprioritet. Vi bliver nødt til at indarbejde klimapolitik i økonomisk udvikling, i bæredygtig udvikling og kombinere alle de ting, og det synes jeg er en god dagsorden. For det er jo rimeligt nok, at en fattig befolkning også får adgang til energi, vand og fødevarer. Så man må finde ud af at få reduktion af drivhusgasser indarbejdet i den dagsorden.”
Her kan du læse mere om IPCC’s tredje delrapport, hvor Kirsten Halsnæs var ledende hovedforfatter.
Her kan du læse mere om, hvordan DTU arbejder med teknologier, der kan modvirke klimaforandringerne.
Hele IPCC’s synteserapport kan læses her.