Kunstig intelligens

Kunstig intelligens kan forudsige begivenheder i menneskers liv

Kunstig intelligens kan analysere registerdata om menneskers bopæl, uddannelse, indkomst, sundhed og arbejdsforhold og forudsige livsbegivenheder med høj præcision.

Registerdata om menneskers bopæl, uddannelse, indkomst, sundhed og arbejdsforhold analyseres af kunstig intelligens for at forudsige livsbegivenheder med høj præcision.
 Registerdata om menneskers bopæl, uddannelse, indkomst, sundhed og arbejdsforhold analyseres af kunstig intelligens for at forudsige livsbegivenheder. Foto: Colourbox.
Generative chatbots som ChatGPT kan udlede en masse følsomme oplysninger om os, selv ud fra fuldstændig hverdagsagtige samtaler. Hør mere om Sune Lehmann's forskning i podcasten ’Blinde Vinkler’, der er produceret af Ingeniørforeningen IDA og IT-Branchen.
Forskningsprojektet ’Using Sequences of Life-events to Predict Human Lives’ er baseret på arbedsmarkedsdata og data fra Landspatientregisteret og Danmarks statistik. Datasættet inkluderer alle 6 mio. danskere og rummer oplysninger om indkomst, løn, stipendium, jobtype, branche, sociale ydelser osv. Sundhedsdatasættet indeholder registreringer om besøg hos sundhedspersonale eller på hospitaler, samt diagnose, patienttype og hastegrad. Datasættet spænder fra 2008 til 2020, men i flere af analyserne fokuserer forskerne på perioden 2008-2016 og en aldersbegrænset delmængde af personer.
En transformermodel er en type AI, deep learning data-arkitektur, der bruges til at lære om sprog og andre opgaver. Modellernes kan trænes til at forstå og generere sprog. Transformermodellen er designet til at være hurtigere og mere effektiv end tidligere modeller, og den bruges ofte til at træne store sprogmodeller på store datasæt.
Et neuralt netværk er en computermodel, der er inspireret af hjernen og nervesystemet hos mennesker og dyr. Der er mange forskellige typer af neurale netværk (f.eks. transformermodeller).
Ligesom hjernen er et neuralt netværk opbygget af (kunstige) neuroner. Disse neuroner er forbundet og kan sende signaler til hinanden. Hvert neuron modtager input fra andre neuroner og beregner derefter et output, som sendes videre til andre neuroner.
Et neuralt netværk kan lære at løse opgaver ved at træne på store mængder data. 
Neurale netværk er afhængige af træningsdata for at lære og forbedre deres nøjagtighed over tid. Men når først disse læringsalgoritmer er finjusteret til nøjagtighed, er de kraftfulde værktøjer inden for datalogi og kunstig intelligens, der giver os mulighed for at klassificere og gruppere data med høj hastighed. Et af de mest kendte neurale netværk er Googles søgealgoritme.
Læs mere i Den Store Danske