Med en trådløs wi-fi-højttaler, der er designet efter cirkulære principper, har Bang & Olufsen (B&O) fundet opskriften på et langtidsholdbart produkt. Beosound Level er opbygget af moduler, der gør det muligt selv at udskifte batterier og front med forskellige typer stof og træ. Og så kan den opgraderes, hvis der i fremtiden kommer nye teknologier. Det forlænger levetiden og bidrager til at reducere elektronisk affald eller såkaldt e-affald, der udgør et globalt miljøproblem.
For B&O begyndte den cirkulære omstilling med projektet MATChE, hvor DTU hjalp virksomheden med at forstå de forretningsmuligheder, der er forbundet med cirkulær økonomi. Efterfølgende udviklede og producerede B&O Beosound Level-højttaleren som deres første produkt med fokus på cirkularitet. I september 2021 blev B&O’s Beosound Level tildelt en ’Cradle to Cradle’-certificering på bronzeniveau – som den første højttaler i verden. Det er den mest ambitiøse produktstandard for design og fremstilling af produkter, der bidrager til en cirkulær fremtid.
”Vi vil gerne være med til at gøre op med, at ’second life’ opfattes som mindre attraktivt end nye produkter. Fra vores brugerundersøgelser ved vi, at følelsen af at blive stimuleret regelmæssigt af noget nyt driver mange nykøb. Ved at gøre det attraktivt og relevant for brugerne at beholde højttalerne længere end gennemsnittet håber vi på at adressere den følelse på en ny og mere ressourceeffektiv måde. Det kan være med til at ændre forbrugernes adfærd og være et skridt på vejen mod et mere bæredygtigt forbrug,” siger Mads Kogsgaard Hansen, der er Senior Global Product Manager for Product Circularity hos B&O.
Nye rammer for lang levetid
I dag er virksomheden blevet skarpere på, hvordan de fremover skal arbejde cirkulært, og hvordan de får cirkulariteten indlejret i deres virksomhedsstrategi. Det har resulteret i en cirkulær forretningsmodel for lang holdbarhed, der nu indgår som en essentiel del af deres produktstrategi.
Det gælder også Beosound Level, hvor ’customization’ giver mulighed for både at skifte udseende og tekniske komponenter som streamingmodul og batterier. Nye features og opdateringer bliver tilbudt gennem trådløse softwareopdateringer. Dermed får man en fornemmelse af, at produktet udvikler sig. Og selv når højttaleren ikke længere kan repareres eller opdateres, kan delene mere effektivt skilles ad, sorteres og genanvendes.
Den cirkulære tankegang har inspireret B&O til at give nyt liv til en gammel klassiker. Parallelt med udviklingen af højttaleren gik B&O i gang med pilotprojektet Recreated Classics, hvor de gennem onlineaktioner og globale forhandlere opkøbte 95 eksemplarer af den 40 år gamle ikoniske pladespiller fra Beogram 4000-serien. Herefter blev pladespilleren skilt ad, renoveret, genfremstillet med originale materialer og solgt igen – med det samme genkendelige look. Kollektionen blev revet væk til trods for en pris på 75.000 kr.
”Jeg ser en bevægelse, der ændrer sig hos forbrugerne. Kunderne køber færre ting. Til gengæld stiller de flere krav til det, de investerer i. De forventer, at produkterne holder længere eller kan repareres. Den del af vores målgruppe er voksende, og pandemien har ikke gjort det mindre udtalt. Nu reflekterer folk mere over, hvad de omgiver sig med, og hvad de bruger deres penge på,” siger Mads Kogsgaard Hansen.
Hvis han skal pege på noget, der har overrasket ham i omstillingen til cirkulær økonomi, er det, at B&O har kunnet udvikle en højttaler uden at gå på kompromis med kvaliteten – også selvom den er designet til fremtiden.
”Vi har ramt noget hos forbrugerne. Og så har det cirkulære arbejde også betydet noget for vores selvforståelse. Det føles, som om vi er kommet tilbage til vores rødder med en ambition om at skabe langtidsholdbare produkter og tidløst design. Samtidig har den progressive stil sat os tilbage på landkortet, ved at vi er de første i verden, der er blevet ’Cradle to Cradle’-certificeret med et forbrugerelektronikprodukt,” siger Mads Kogsgaard Hansen.