”Vi har kunst på DTU, fordi det inspirerer vores medarbejdere, vores studerende og vores besøgende, og dette går helt tilbage til grundlæggelsen af DTU.”
Sådan åbnede prorektor Rasmus Larsen indvielsen af kunstværket, som har fået titlen Indsande, fordi det genskaber en indsande, dvs. et klitområde inde i landet, og dette er der en helt særlig årsag til. DTU er nemlig placeret ovenpå en gammel smeltevandsslette.
Prorektor Rasmus Larsen lagde vægt på, at værket skal fungere som en kilde til inspiration for de forbipasserende:
”Det er svært at forudse, hvad forskeren eller den studerende tænker, når de går forbi kunstværket, men jeg er sikker på, at det kommer til at sætte gang i refleksioner.”
Bag kunstværket står kunstner Astrid Myntekær og landskabsarkitekt Sophie Sahlqvist, som begge har været optaget af ideen om at skabe et værk, hvor kunst og landskab udgør en samlet tilstand:
”Landskabets opgave var at danne et nyt habitat for kæmpeinsektet,” siger Sophie Sahlqvist om Indsande, og der er også en særlig tanke bag skulpturens imponerende størrelse. Sophie Sahlqvist uddyber: ”Insektet har vokset sig stort for at kunne overleve i et nyt miljø.”
Astrid Myntekær er nemlig fascineret af insekter – både deres udseende, kropsform og måder at leve på, men hun er også bevidst om, at de for andre kan udgøre en trussel eller fare. Dette enorme metal-insekt skal dog hverken true eller være til fare for nogen – det skal derimod bidrage til at sætte fokus på insekters både truede og truende status.
Skulpturen er skåret og udfoldet i 3 dimensioner, som man kender det fra den japanske foldeteknik origami. Efterfølgende er den blevet sandblæst, så dens overflade matcher sandklittens rå æstetik.
Værket er skænket af fonden Købmand i Odense Johan og Hanne Weimann f. Seedorffs legat, og hvis du vil opleve værket med egne øjne, er bygning 303A åben for offentligheden fra kl. 07:30 til kl. 17:00 fra mandag til torsdag og fra kl. 07:30 til kl. 16:00 på fredage.