Den måde vi spiser på i dag, er hverken fuldt ud bæredygtig set i forhold til vores egen eller klodens sundhed. Men det kan den blive ved at introducere en helhedsorienteret tankegang, der integrerer en økologisk, bæredygtig, planterig og sund kost efter de officielle kostråd - OnePlate-konceptet.
Mange danskere har et ønske om at leve mere økologisk, sundt og bæredygtigt, men for mange og måske især børnefamilier er det svært at overskue i en ofte travl hverdag. OnePlate-konceptet skal oversætte det bæredygtige sunde valg til daglige og ugentlige måltider, som hele familien kan samles om til gavn for egen og klodens sundhed.
Projektet skal skabe ny viden om børnefamiliers barrierer, muligheder og motivationsfaktorer for at ændre deres kost mod en mere økologisk, bæredygtig og sund planterig kost.
Projektet skal desuden dokumentere effekten af at spise efter OnePlate-konceptet ift. indtag af fødevarer og næringsstoffer, bæredygtighed (klima, arealanvendelse og biodiversitet), sundhed og pesticid-eksponering.
Nye værktøjer til forbrugerne
Opskrifter og menuer målrettet børnefamiliernes hverdag vil blive udviklet og testet i et tværfagligt samarbejde mellem Aarhus Universitet, Meyers Madhus og DTU Fødevareinstituttet. Derudover indgår Økologisk Landsforening i projektet.
Forskerne vil afprøve OnePlate konceptet i et randomiseret kontrolleret interventionsstudie blandt 75 familier sammenlignet med deltagernes sædvanlige kost.
Informationsmaterialer og værktøjer, der formidler OnePlate projektets resultater, vil blive gjort offentligt tilgængelige og formidlet både populært og videnskabeligt. Projektet løber fra 2023 til 2026.