Udvikling af forsvars- og sikkerhedsteknologi bliver styrket med et nyt Nationalt Forsvarsteknologisk Center, NFC. Bag centeret står alle otte danske universiteter og fem Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter, GTS, som ønsker at styrke samarbejde med industrien og Forsvaret, og udnytte Danmarks styrkepositioner inden for blandt andet rum- og kvanteteknologi, cybersikkerhed, grønne brændstoffer og avancerede droner.
”Det er første gang, den danske forsknings- og udviklingssektor har indgået et samarbejde med så klar en organisering og fordeling af roller i tæt dialog med industrien og Forsvaret. Med NFC kan vi sætte et højere tempo i udviklingen af den nødvendige forsvarsteknologi og sikre en aktiv udnyttelse af Danmarks særlige styrkepositioner,” siger formand for styregruppen i NFC, prorektor Rasmus Larsen fra DTU.
Forskning skal udnyttes
NFC er forankret i et sekretariat på Aalborg Universitet og ledes af en styregruppe med DTU som formand. Der er desuden nedsat et advisory board med deltagelse af en bred kreds af danske interessenter på det forsvarsindustrielle område.
Med den sikkerhedspolitiske situation verden står i, er forudsætningerne for fred og sameksistens på det europæiske kontinent ændret. Situationen kalder ifølge dekan Mogens Rysholt Poulsen fra Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet på, at universiteternes forskning i højere grad bliver udnyttet.
”Vi er som institutioner i høj grad finansieret af de danske skatteydere, og vi er rundet af den vestlige, demokratiske samfundsmodel. Derfor ønsker vi at stille vores viden og kompetencer til rådighed for, at vi kan forsvare vores samfund og de værdier, det bygger på, mod nutidens hybride krigsførelse med sabotage, påvirkningskampagner, cyberangreb, egentlige militære operationer og så videre,” siger Mogens Rysholt Poulsen.
Høj politisk prioritet
Politiske ambitioner om et stærkt forsvar er meldt ud i både Danmark, EU og NATO, og sætter også scenen for de kommende forhandlinger om et nyt dansk forsvarsforlig.
”Vi opfordrer de nyvalgte folketingspolitikere til at gøre NFC til en vigtig brik i udviklingen af dansk forsvar ved at investere de nødvendige midler til at sikre en langsigtet, strategisk og vidensbaseret udvikling på området. Potentialet er stort, men det kræver politisk opbakning at komme i gang,” siger Mogens Rysholt Poulsen.
Engagementet fra den danske forsknings- og udviklingssektor i NFC indebærer også den fordel, at viden fra den forsvarsindustrielle forskning og udvikling vil komme samfundet bredere til gavn. Både i kraft af det konkrete samarbejde mellem myndighederne, industrien og NFC og i kraft af den stærke sammenhæng mellem forskning og uddannelse med fokus på tværfaglige synergier, som kendetegner universiteterne.