Energistyrelsen har udpeget de eksperter, der skal hjælpe med at kortlægge potentialet for en udbygning af Danmarks havvindmøllekapacitet, så møllerne bliver stillet op, hvor de høster mest energi og er til mindst gene for miljøet.
Ekspertgruppen tæller forskere fra DTU Vind. De skal gennemføre såkaldte vindressource-vurderinger, som bringer den nyeste viden og de nyeste metoder i spil i kortlægningen af, hvordan vinden vil bevæge sig mellem møller i en havmøllepark såvel som mellem parkerne.
Større klynger med vindmøller kan nemlig ’skygge’ for hinanden og påvirke vinden over lange afstande, hvilket kan føre til en reduktion i el-produktionen fra andre klynger af møller.
”Der kan opstå disse kumulative effekter ved opsætning af de mange havvindmøller, der er på tegnebrættet for de kommende år. Derfor er det vigtigt at gå grundigt og videnskabeligt til værks for at identificere de placeringer, der giver det størst mulige afkast og samtidig er mest skånsomt for miljøet både under og over vandoverfladen,” forklarer seniorforsker Andrea Hahmann.
Med i samarbejdet indgår også den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, DCE, og de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.
”DTU ser frem til gennem projektet at være med til at danne grundlag for myndighedernes langsigtede planlægning af havvind i Danmark til gavn for den grønne omstilling,” siger seniorforsker Birte Holst Jørgensen, som er koordinator af DTU Vinds forskningsbaserede rådgivning.
Om projektet
Der er i den politiske delaftale til Finanslov 2022, Investeringer i et fortsat grønnere Danmark, afsat midler til et projekt i perioden 2022-2025, som skal sikre det nødvendige datagrundlag og understøtte den langsigtede planlægning for og beslutninger om udbygning af ny storskala havvind.
Projektet er forankret i Energistyrelsen, som i 2022 sammen med GEUS påbegyndte en overordnet geologisk kortlægning af den danske havbund, der er afgørende for at vurdere, om et område er egnet til opstilling af havvindmøller.
Parterne rapporter løbende om den geologiske kortlægning. Slutrapporten udkommer i 2024. Resultaterne fra GEUS vil således være central for den samlede screening af havvindspotentialet, der afrapporteres endeligt i 2025.
Energistyrelsen vil nedsætte en følgegruppe for arbejdet, der tæller statslige myndigheder med interesse for aktiviteter på havet. Der bliver desuden nedsat en interessentgruppe, hvor relevante interesseorganisationer bliver inddraget.
Læs mere om projektet på Energistyrelsens hjemmeside: Planlægning af fremtidens havvindmølleparker