Fra nedslidt auditoriebygning til fremtidens læringsmiljø
Det lyse lærings- og studiemiljø har plads til faglige og sociale aktiviteter og adgang for de studerende døgnet rundt. Undervisere kan udfolde et bredt spektrum af undervisningsformer i B208 i auditorier, holdlokaler med værkstedskarakter og grupperum. Topmoderne tekniske faciliteter gør det muligt at lave hybridundervisning, interaktiv undervisning og gruppearbejde med fælles skærm.
”Når Campus Service transformerer en bygning, skal vi få bygningen til at rumme nye krav og samtidig få mest muligt ud af bygningen, som den er. Det er vigtigt at sige, at Campus Service ikke gør noget alene. Vi faciliterer samarbejdet med undervisere, studerende, DTU’s it-afdeling, rådgivere og entreprenører, der bliver inddraget allerede i de tidlige faser af byggesagen. Vores opgave er at forstå, hvad der bliver sagt og omsætte essensen til fysiske og tekniske løsninger,” siger Anders B. Møller.
Energiforbrug på niveau med nybyggeri
Indeklimaet i B208 er markant forbedret med nye ovenlysvinduer, større åbninger i facaden og styrkede ude-inde relationer. Kunstbelysning, akustikpaneler og tilføjelse af naturlig ventilation sikrer et behageligt miljø indendørs.
Derudover er bygningens energiforbrug forbedret, så det i dag er på niveau med et nybyggeri. Resultatet er en transformeret bygning med høj grad af bæredygtighed, der præsterer som var den spritny. Og det er netop, som det skal være, ifølge Anders B. Møller:
”Allerede i dag er B208 blevet meget billigere i drift. Men det handler mest om ansvarlighed i forhold til energiforbruget og miljøet, så vi laver noget, der er langtidsholdbart og fungerer fornuftigt. De bedste bygninger vi har, det er dem, som vi ikke skal reparere på, når de er renoveret eller nybygget. Campus Service er jo både bygherre og driftsherre, så vi har fokus på hele cirklen. Det er os selv, der kommer til at renovere bygningen igen. Derfor prioriterer vi langtidsholdbare løsninger.”
Renoveringens allerførste trin bestod af en gennemgang af de eksisterende materialer, inventar og det teknisk udstyr, og det blev undersøgt, om de kunne genbruges i bygningen eller andre steder på DTU. Genbrugte lyskilder er nu opgraderet og genplaceret i bygningen efter den nye disponering af rum og funktioner.
Betonkonstruktioner, skifergulve og teglvægge er bevaret, og hermed størstedelen af bygningens indlejrede CO2. Visse steder er mursten blevet fjernet, renset og genindbygget andre steder. I det omfang der har været behov for nye sten, er der indkøbt genbrugte mursten til fordel for både CO2-belastningen og det færdige udtryk.
”Når jeg kigger rundt, ikke bare i Danmark, men også på andre universiteter i verden, står mange med samme udfordring som DTU; de skal transformere ældre bygninger til nye måder at undervise på. Alternativet er nedrivning og nybyggeri, men det er langt mere bæredygtigt at genbruge bygningen. Vi har genbrugt beton, mursten og en del inventar, men givet bygningen en ny indmad, så det faktisk er en ny bygning med sjæl. For eksempel kan man se fortidens ridser på nogle undervisningsbordene, der er lakeret op,” siger Anders B. Møller om det omfattende renoveringsarbejde.