Bæredygtighed

Genbrug af it-udstyr giver DTU en CO2-besparelse på 188 tons

Brugt it-udstyr fra nystartet pilotprojekt får nyt liv gennem bæredygtige initiativer. Det minimerer elektronisk affald og medvirker i sidste ende til at spare på jordens ressourcer.

Foto: Mikal Schlosser
Daniel Thuesen og Allan Rosendahl giver nyt liv til gamle computere. Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Daniel Thuesen sorterer brugt it-udstyr på DTU.

 

Fyldte 11 paller

’Recycle IT’ udspringer af initiativet ’IT på DTU’, som er ét ud af fire vækstprogram-initiativer, som DTU's direktion satte i gang i 2020. Målet er at skabe en mere effektiv og sammenhængende it-organisation ved at øge transparens, dialog, samarbejde og vidensdeling på tværs af alle, der arbejder med it på DTU.

Pilotprojektet begyndte i november 2021 og sidste år skrev Daniel Thuesen og Allan Rosendahl kontrakt med det eksterne firma, der efter planen skulle levere en stor papkasse til 30 bærbare computere, som kollegerne havde fundet på DTU. Men i stedet stillede firmaet en palle, hvor der var plads til betydeligt mere udstyr. Og det blev startskuddet til noget større. Rygtet om indsamlingen af det brugte it-udstyr spredte sig nemlig hurtigt på DTU - og det endte med, at Allan Rosendahl og Daniel Thuesen fyldte 11 paller. Det svarer til over fem tons it-udstyr.


Foto: Mikal Schlosser
Daniel Thuesen reparerer gamle computere.

Bæredygtig campus

I dag beskæftiger ’Recycle IT’ syv DTU-medarbejdere, der hver især passer deres daglige arbejde ved siden af pilotprojektet. Med de indtjente penge er projektteamet i gang med at udvikle en hjemmeside, der skal være med til at udbrede kendskabet til genbrugsordningen på DTU – ligesom de udarbejder interne retningslinjer for at håndtere de store mængder it-udstyr. Desuden skal de finde en ordning på, hvordan ansatte og studerende kan indlevere deres brugte it-udstyr på DTU Lyngby Campus.

Håbet er, at pilotprojektet bliver så kendt på DTU, at ansatte og studerende kontakter ’Recycle IT’, inden de bestiller en ny computer. På den måde kan alle være med til at hjælpe universitetet med at komme endnu længere med den grønne omstilling, siger Daniel Thuesen:

”Vores mål er ikke at tjene penge, men at genanvende it-udstyret på DTU. For hver maskine vi genbruger, undgår DTU at købe en ny. Derfor vil vi opfordre studerende og medarbejdere til at kigge i deres skuffer og se, om de har en computer, de ikke bruger. Ved at give sit brugte it-udstyr til os, er man med til at leve op til DTU’s mål om at være en bæredygtig campus.”


Kontakt

Allan Rosendahl

Allan Rosendahl IT Process Coordinator Afdelingen for IT Service Telefon: 45257340

Daniel Thuesen

Daniel Thuesen IT supporter Afdelingen for IT Service Telefon: 45252577