Tirsdag d. 6. maj modtog Nini Pryds, Henning Friis Poulsen, Irini Angelidaki og Leif Oxenløwe den prestigefyldte Villum Investigator bevilling, der gives til erfarne og internationalt anerkendte forskere, som fortsat skal stå i spidsen for forskning i verdensklasse.
Professor Irini Angelidaki, DTU Kemiteknik, modtager ca. 30 millioner til sit forskningsprojekt ’BIODESIGN’. Projektet fokuserer på at udnytte potentialet i mikrobielle konsortier til at muliggøre udnyttelsen af affald og restprodukter, såsom substrater, til højværdiprodukter som f.eks. biobrændsler og kemikalier.
Professor Nini Pryds, DTU Energi, modtager ca. 30 millioner til sit forskningsprojekt ’EUREKA’. Projektet præsenterer et revolutionerende nyt paradigme for manipulation af ultratynde oxidekrystaller ved hjælp af kontrollerbar vridning af krystalmembraner. Strategien er at udforske, designe og forstå nye elektroniske, magnetiske og strukturelle faser i såkaldte Moiré-engineerede oxidheterostrukturer, hvilket potentielt kan føre til hurtigere og mere energieffektiv elektronik.
Professor Henning Friis Poulsen, DTU Fysik, modtager ca. 30 millioner til sit forskningsprojekt ’Deformation and Failure in 4D’. Metallers bemærkelsesværdige mekaniske egenskaber skyldes defekter, der ophobes i dem, men de nøjagtige mekanismer er stadig ukendte. I sit projekt vil Henning Friis Poulsen bruge unikke røntgenmikroskoper til at filme disse defekter i 3D, på nanometer- og nanosekundskala. Resultaterne vil føre til nye teorier og bedre forudsigelser af styrke og holdbarhed af metaller.
Professor Leif Oxenløwe, DTU Electro, modtager ca. 30 millioner til sit forskningsprojekt ’FOCUSED’. Med projektet sigter Leif Oxenløwe mod at skabe energieffektive optiske kommunikationssystemer ved at anvende grundlæggende principper fra termodynamik. Projektet vil undersøge, hvordan man kan designe systemer, der bruger mindst mulig energi til at sende data. En del af projektet er at tilpasse en ny "kommunikationsmaskine"-model til optiske kommunikationssystemer, med henblik på at etablere et nyt paradigme for optimering af sådanne systemer.
Læs mere hos Villum Fonden.