Koldtvandsrejer skifter skal, som slanger skifter ham, og så er de omkring seks år gamle, når de er fangstklar. I sit erhvervs-ph.d.-projekt fokuserer Signe Vangsgaard på netop skalskiftet. Det skal nemlig afdække, om det, altså skalskiftet, kan øge udbyttet af kødet og kvaliteten af rejerne.
”Mit projekt handler helt kort om at undersøge, om man kan bruge naturens integritet til at opnå bedre kvalitet af rejen. En reje skifter skal mange gange i løbet af de seks år, der skal til, før den er stor nok til at blive fanget, og jeg leder efter et svar på, om kvaliteten påvirkes af at fange den lige før eller lige efter skalskiftet,” forklarer Signe Vangsgaard.
Signe Vangsgaards forskningsprojekt er et samarbejde mellem DTU og den grønlandske virksomhed Royal Greenland, der har specialiseret sig i alt fra koldtvandsrejer og snekrabber til hellefisk og torsk. Signe Vangsgaard har været på Grønland og hente prøver og bruger p.t. det meste af sin arbejdstid i laboratorierne på DTU, men jo længere hun kommer med sin forskning, jo mere tid kommer til at foregå i Royal Greenlands testcenter i Nordjylland.
”Jeg har uden tvivl en stor interesse for fødevarer, jeg er glad for laboratoriearbejde og kan lide at arbejde med noget konkret og finde en løsning. Så det gav rigtig god mening for mig at undersøge, om jeg kunne tage en erhvervs-ph.d., da jeg var ved at være færdig med min kandidat i bioteknologi,” fortæller Signe Vangsgaard.
Med den baggrund var der ikke langt fra tanke til handling, da Signe Vangsgaard fik tilbudt projektet af sin ph.d.-vejleder Anne S. Meyer, der er professor i enzymteknologi på DTU.