Bioteknologi

Særlige mælkesyrer reducerer antibiotikaresistens hos spædbørn

Forskere fra DTU dokumenterer, at en særlig undergruppe af naturligt forekommende bifidobakterier spiller en afgørende rolle for at nedbringe antibiotikaresistens hos spædbørn. Foto: Colourbox.

Spædbarn ligger i sin mors arme efter amning.
Særlige mælkesyrer produceret af bifidobakterier, som udbredes i spædbørns tarme, når de får modermælk, spiller en nøglerolle i at holde antibiotikaresistente bakterier i skak, viser ny forskning fra DTU. Foto: Colourbox

Fakta

Resistente bakterier, der ikke kan slås ned med antibiotika, er et voksende globalt problem, og selvom Danmark generelt har lavere resistensrater end mange andre lande, er der bekymrende tendenser – også i behandlingen af spædbørn.

I Danmark overvåges antibiotikaforbrug og resistensudvikling i både mennesker og dyr i DANMAP-programmet, som administreres i et samarbejde mellem Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

Danmark har traditionelt haft en restriktiv tilgang til antibiotikabrug, hvilket har begrænset resistensudviklingen. Der er dog fundet antibiotikaresistente bakterier hos danske spædbørn, hvilket understreger, at problemet også eksisterer her.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt, til de er seks måneder, hvorefter delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere. Fordelene ved amning og modermælk strækker sig fra nedsat spædbørnsdødelighed til delvis beskyttelse mod akutte sygdomme som diarré, lungebetændelse, mellemørebetændelse og overvægt i barnealderen.