”Industriel fermentering finder sted i en stor ståltank, og det er egentlig lidt af en sort boks, for det er ikke altid, at man ved, hvad der sker derinde, og hvorfor. Der er stadig så meget, vi ikke ved om fermenteringsprocesser endnu, og jeg kan godt lide at være inden for et felt, hvor jeg kan være med til at finde ny viden,” siger Thomas Rydal, der er uddannet fra DTU med speciale i fermentering og i dag er ansat i Novozymes’ Fermentation Pilot Plant som fermentation scientist.
Thomas Rydal fik vækket sin interesse for fermentering allerede som bachelorstuderende, dels fordi han var ansat i studiejobs i virksomheder, der beskæftigede sig med feltet, og dels gennem undervisere på universitetet.
Derfor omhandlede hans bacheloropgave også fermentering, og det gjorde ham yderligere fascineret af teknologien, så på kandidatuddannelsen valgte han at følge studielinjen Fermentation Based Biomanufacturing på DTU.
”Celler er levende organismer og komplekse at arbejde med. I en batch opfører de sig på én måde inde i ståltanken, men så sker der måske en mindre ændring i f.eks. vandkvaliteten, og pludselig opfører de sig på en helt anden måde,” siger Thomas Rydal, der længe overvejede, om han efter endt uddannelse skulle gå forskervejen eller finde ansættelse i industrien.
Et job i industrien - med plads til forskning
Svaret kom, da han som en del af specialiseringen var i 13 ugers praktik hos Novozymes, hvor han i dag er ansat, endda i den afdeling, hvor han havde sin praktik. Selvom han dimitterede fra DTU i februar 2022, var jobkontrakten allerede underskrevet før jul i 2021. Og han havde første arbejdsdag, tre dage efter at han havde forsvaret sit kandidatspeciale.
”Jeg er meget glad for min stilling, for jeg kan beskæftige mig med både procesteknologien i fermentering og med biologien. Samtidig kan jeg også lide den praktiske del, altså at få hands-on erfaring med fermentering, samtidig med at jeg faktisk også har mulighed for at forske lidt i min stilling, og jeg har dermed mulighed for at lære en masse nyt,” siger Thomas Rydal.
Sidst, men ikke mindst er Thomas Rydal også tiltrukket af fermentering som felt, fordi udviklingen går stærkt i disse år:
”Fermentering er inde i en kæmpe udvikling, hvor stadig flere virksomheder etableres og udnytter teknologiens potentiale til at lave flere og flere produkter lige fra fødevarer til medicin. Det betyder også noget for mig, at det er en teknologi, der bidrager til den grønne omstilling.”