Ana, Cecilia og Martina fik smag for innovation – nu udvikler de fremtidens fødevarer

De tre unge kvinder havde lige mødt hinanden på et kursus på DTU, da de kastede sig ud i startup-eventyret. I dag er de co-founders i virksomheden Tempty Foods, der producerer og sælger bæredygtige fødevarer lavet på svampeprotein til landets fødevarebutikker og restauranter.

Mød de tre DTU-uddannede kvinder bag Tempty Foods
Cecilia, Ana og Martina har sammen stiftet virksomheden Tempty Foods, der producerer fødevarer baseret på svampeprotein.

Navn: 

Martina Lokajova, Cecilie Engvang Lund, Ana Pejic

Uddannelse:

Stilling

Co-founders i virksomheden Tempty Foods, der producerer bæredygtige fødevarer af svampeprotein.

Fra fremmede til co-founders på tre måneder

Det var et match made in heaven, da Ana, Cecilia og Martina mødte hinanden på et kursus om fødevareinnovation for fire år siden.

Selvom de kom med vidt forskellige baggrunde – både i forhold til deres uddannelser og nationale ophav – fandt de hurtigt hinanden over en kærlighed til alternative fødevarer.

Ét spørgsmål blev starten på jeres fælles fremtid: Kan man bruge svampeproteinet mycelium til nye typer mad?

Det spørgsmål fandt de hurtigt svaret på – ja! – og drømmen om at starte deres egen virksomhed var født.

Sådan gik det til, at Ana, Cecilia og Martina blev en del af DTU’s innovationssystem, der hvert år hjælper masser af studerende med at gøre iværksætterdrømme til virkelighed.

De deltog i forskellige kurser om innovation og entreprenørskab og blev en del af en startupkonkurrence for studerende i DTU’s innovationshub Skylab. Den vandt de:

Mød ingeniører fra DTU
”Sejren opmuntrede os til at starte en crowdfunding-kampagne, hvilket betød, at vi skulle registrere os som virksomhed” fortæller Ana.

Det var et stort skridt for de tre, der både var nye for hinanden og nye udi at drive en virksomhed – og så var de samtidig studerende. Det kan lyde som en stor mundfuld, men ifølge Cecilia kan livet som studerende og iværksætter sagtens kombineres:

”Ærligt så er det perfekt timing at starte en virksomhed, imens man studerer. Hvis man får SU, giver det en form for stabilitet, og der er også meget støtte fra DTU og Skylab”.

Med DTU i ryggen tog de springet og lovede hinanden et år. Et år, hvor de ville gå all in.

Milepæle for Tempty Foods

2021
  • Ana, Cecilie, og Martina mødes på DTU-kurset Development of Innovative Future Foods
  • Tempty Foods bliver registreret som virksomhed og får et CVR-nummer
2022
  • Bliver kandidater fra DTU og KU
  • Bliver tildelt Innofounder, der er Innovationsfondens funding af tidlige iværksætteridéer
2023
  • Går ind på det danske marked (foodservice)
  • Vinder prisen for Årets studenter startup 2022 ved DTU
  • Sikrer de første investorer
2025
  • Tempty Foods bliver lanceret i supermarkeder.

Teamwork makes the dream work

I dag er det løfte blevet til fire år. Tempty Foods er flyttet ud af DTU og ind på eget kontor, hvor de tre nu færdiguddannede co-founders arbejder fuldtid på virksomheden.

Det hele brager derudad, men for Cecilia og Ana var iværksætterlivet egentlig ikke planen. Spørger man Cecilia har livet som DTU-studerende budt på mange overraskelser helt fra start:

”Jeg havde mange fordomme om, hvad en ingeniør var – og det var en, der var meget anderledes end mig. Så da jeg startede på DTU, var jeg meget nervøs for, om jeg ville finde nogen, jeg passede sammen med. Heldigvis er der mange forskellige typer på DTU, og jeg fandt folk, jeg connectede med lige med samme”.

Med en blanding af fermenterede svamperødder, quinoa og grøntsager har Tempty Foods skabt et klimavenligt alternativ til kød.
”Der er ingen typisk arbejdsdag, og det er det, der er fedt ved en startup. Du ved aldrig helt, hvad du kan forvente”.
Cecilia Medstifter af Tempty Foods
For Martina har vejen til at få egen virksomhed været helt anderledes. Hun har længe vidst, at det var det hun ville:

”For mig har det altid været målet, men jeg vidste også, at det kræver det rigtige team og den rigtige idé. Da jeg mødte pigerne, vidste jeg, at det kunne blive til noget”.

På trods af deres forskelligheder er de tre co-founders enige om, at teamet betyder alt. Det handler om at stå sammen, når livet som iværksætter byder på uforudsete udfordringer – og det sker hele tiden, som Cecilia siger:

”Der er ingen typisk arbejdsdag, og det er det, der er fedt ved en startup. Du ved aldrig helt, hvad du kan forvente”.

Vores fritid

Det er vigtigt at have en god balance imellem arbejde og fritid. Her kan du se noget af det, Ana, Cecilia og Martina laver, når de ikke er på arbejde.

Priser og hæder til Tempty Foods

Ana, Cecillia og Martina ved overrækkelsen af titlen som Årets Studenter-startup på DTU 2022.
Ana, Cecillia og Martina ved overrækkelsen af titlen som Årets Studenter-startup på DTU 2022. Prisen blev overrakt af koncerndirektør for innovation og entreprenørskab på DTU, Marianne Thellersen.
  • Førstepræmie ved DTU Skylab Ignite 2021

  • Guldmedalje ved den europæiske konkurrence i fødevareinnovation, Ecotrophelia 2021

  • Prisen for årets Studenterstartup på DTU 2022

På eventyr i det uventede

Hverdagens overraskelser betyder, at Ana, Cecilia og Martina hele tiden skal blive klogere på nye emner. Her trækker de på deres erfaringer fra studietiden. Ikke fordi de blev eksperter i alting, men fordi DTU har lært dem at gennemskue komplicerede problemstillinger og udtænke nye løsninger.

Heldigvis elsker de alle tre de udfordringer, der følger med startuptilværelsen. For det er, når man kaster sig ud i det uventede, at man lærer mest og får de fedeste oplevelser. Det gælder både, når man vælger studie og karriere, mener Ana:

”Helt ærligt, så kan man ikke vælge forkert, for hver oplevelse lærer dig noget”.


"Mit råd til unge er, at man skal tage mod til sig og bare spørge: 'Kan jeg være med?'."
Martina Medstifter af Tempty Foods.

Jo mere man snakker med Ana, Cecilia og Martina, jo tydeligere bliver det, at den egentlige hovedingrediens i deres succes er en stor portion mod. Uden modet havde de aldrig mødt hinanden eller startet en startup.

Som Martina siger med et råd, der sætter punktum for den her fortælling om Tempty Foods:

”Det er vigtigt at række ud. Det var det jeg gjorde, da jeg tog kurset i fødevareinnovation. Fordi jeg læste en uddannelse i business, var det slet ikke oplagt, at jeg skulle på det kursus. Men jeg skrev til underviseren og spurgte, om jeg kunne deltage. Havde jeg ikke rakt ud, havde jeg aldrig mødt Ana og Cecilia, og vi havde ikke startet Tempty Foods. Så mit råd til unge er, at man skal tage mod til sig og bare spørge: ”Kan jeg være med?”.


Følg os på Instagram

Vil du være én af os? Bliv ingeniør på DTU

Uddannelser på DTU
Åbent Hus på DTU