Sammen med sit team gør Maiken Danmark grønnere

På DTU lærte Maiken Nilsson, at det især er i fællesskab, at nye og bæredygtige løsninger kan opstå. Heldigvis er hun i den rådgivende ingeniørvirksomhed AFRY omgivet af søde og dygtige kollegaer, når hun til daglig planlægger de solcelleanlæg og vindmølleparker, som udgør fundamentet for et grønnere samfund.

Se film om Maiken, der er uddannet elektrisk ingeniør fra DTU
Hør Maiken fortælle om sin hverdag som rådgivende ingeniør.

Hygge, hækling og innovative løsninger

”Helt klart kollegaerne!”. Sådan lyder det lynhurtigt, når man spørger Maiken, hvad det bedste ved jobbet som elektrisk ingeniør er. Og det er ikke så mærkeligt. Det er nemlig i samarbejdet, at hun og kollegaerne løser energiudfordringerne:

”Ingeniører er problemløsere. Især i energisektoren, hvor udviklingen går enormt hurtigt på grund af skiftet fra fossile brændstoffer til vedvarende energi med vindmøller, solceller osv. Derfor kræver det kreativitet. Vi arbejder ofte på projekter, der aldrig er lavet før, så vi skal kombinere vores tekniske viden med innovative løsninger.”

Det med problemløsningen er langt fra nyt for Maiken. Hele sin studietid har hun øvet sig på projekt- og gruppearbejde:

”DTU har virkelig givet mig en god forståelse for, hvordan man arbejder sammen med folk med samme baggrund, men også på tværs af retninger.”

Men fællesskabet er ikke kun svaret på, hvordan Maiken udvikler bæredygtige løsninger. Det er også svaret på, hvorfor det er hyggeligt at gå på arbejde.

Derfor tager hun sig tid til at lære sine kollegaer at kende – også efter kontortid, hvor de tager sammen ud og spiser eller på brætspilscafé.

Mød rådgivende ingeniør Maiken Nilsson

Det vigtigste er, at der er en god balance imellem arbejde og fritid. Spørger man Maiken, kan de to endda spille hinanden bedre:

”Ved siden af arbejdet har jeg mange hobbyer. Jeg strikker, hækler, maler og laver generelt kreative ting. Det giver mig den her kreative energi, som jeg faktisk også bruger, når jeg går på arbejde.”

En typisk dag på job

Ingeniører kan varetage mange forskellige arbejdsopgaver, og dagene er ikke altid ens. Her kan du se ét eksempel på, hvordan en arbejdsdag kan se ud for Maiken.

8.00: Møder ind og tjekker mails. 08.15-10.00: Arbejder på simuleringsmodeller og produktionsanlæg. 10.00-10.30: Projektmøde.
10.30-12.00: Arbejder videre på simuleringsmodeller. 12.00: Frokost. 12.30-16.00: Beregninger på batterilagringsanlæg (BESS-anlæg).

Med den grønne omstilling som rød tråd

Drømmen om at opbygge en bæredygtig fremtid sammen med andre, faldt ind i Maikens liv som lidt af en overraskelse i ottende klasse:

”Det hele startede en dag, hvor vi i fysik/kemi så en dokumentar om vedvarende energi. Jeg husker, at jeg så vindmøllerne og hørte om at lagre energi og tænkte: det er dét, jeg skal arbejde med!”

Så efter folkeskolen valgte Maiken Matematik/Fysiklinjen på HTX, og senere læste hun diplomingeniøruddannelsen Elektrisk Energiteknologi, som hun blev færdig med i 2024. Siden har hun brugt sin viden fra DTU til at planlægge solcelleanlæg og vindmølleparker, der sikrer en effektiv og bæredygtig elforsyning af høj kvalitet. Hele vejen har hun holdt fast i lysten til at gøre en grøn forskel:

"Jeg husker, at jeg så vindmøllerne og hørte om at lagre energi og tænkte: det er dét, jeg skal arbejde med!”
Maiken Nilsson Elektrisk ingeniør, uddannet fra DTU

”At vide, at mit arbejde bidrager til at gøre Danmark – og nogle gange Europa eller verden – til et grønnere sted, dét er motiverende. Vi kan ikke blive ved med at bruge fossile brændstoffer, så det føles godt at vide, at jeg hjælper med at finde løsninger, der gør verden lidt grønnere.”

Vejen til den grønne verden er ikke en utopisk fantasi. I hvert fald ikke for Maiken. For hende er det en konkret viden om elektriske systemer, som hun har med sig fra studiet. En teoretisk, praktisk og teknisk forståelse, som hun bruger hver dag på jobbet. Dét giver mening. For som hun siger:

”Jeg kan godt lide at forstå, hvordan tingene fungerer. Når jeg ser en vindmølle, ved jeg, hvorfor de generer strøm, og hvordan den er forbundet til elnettet”.

Min fritid

Det er vigtigt at have en god balance imellem arbejde og fritid. Her kan du se noget af det, Maiken laver, når hun ikke er på arbejde.

Det er OK at fejle

Udover sin viden om elektriske systemer, gruppearbejde og problemløsning, er der særligt én ting, Maiken har lært i løbet af sin studietid: at det er OK at fejle. Når hun tænker tilbage på, hvad hun ville ønske, at nogen havde fortalt hende inden hun startede på DTU, siger hun:

”Karakterer betyder ikke alt, så du behøver ikke presse dig selv til det yderste hver eneste gang. Det er lige så vigtigt at nyde studietiden og være en del det sociale.”

Med de vigtige ord er det tid til, at Maiken vender tilbage til arbejdet. Men inden vi siger farvel, deler hun sit bedste råd til unge, der står over for uddannelse- og karrierevalg:

”Mit bedste råd er, at det er OK at fejle eller vælge forkert. Du skal ikke stresse, for du har masser af tid. Du skal være på arbejdsmarkedet i 50 år, så et par år på en ”forkert” vej gør ingen skade.”


"Du skal være på arbejdsmarkedet i 50 år, så et par år på en ”forkert” vej gør ingen skade.”
Maiken Nilsson Elektrisk ingeniør, uddanet fra DTU

Følg os på Instagram

Vil du være én af os? Bliv ingeniør på DTU

Uddannelser på DTU
Åbent Hus på DTU