Elektrisk Energiteknologi - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller geovidenskab A
Kemi C eller bioteknologi A
Engelsk B

Adgangskvotienter

Studiepladser

30

Optagelesområdenr.

15170

Studiestart

2. september 2024

Uddannelsessted

Ballerup Campus

Elektrisk Energiteknologi - diplomingeniør

Lige nu er et af de allervigtigste spørgsmål: Hvordan designer og bygger vi de elektriske energisystemer, som er forudsætningen for, at vi kan være sikre på, at der altid er elektrisk energi i kontakterne, og at den elektriske energi leveres fra bæredygtige teknologier som vindmøller og solcelleanlæg? Vælger du diplomingeniøruddannelsen Elektrisk Energiteknologi, kan du sammen med andre eksperter være med til at finde de bæredygtige energiløsninger, der er grundlaget for vores velfærdssamfund – nu og i fremtiden.

Elektrisk Energiteknologi

Hvad lærer du?

Skal man træffe rigtige, sikre og bæredygtige beslutninger, har man brug for en omfattende faglig viden og hands-on-erfaring.

Vælger du at læse diplomingeniøruddannelsen Elektrisk Energiteknologi, får du begge dele.

Med den viden og erfaring kan du senere under uddannelsen f.eks. specialisere dig i at planlægge og konstruere elinstallationer og elektriske anlæg, eller specialisere dig i ved - varende energi og lagringsteknologier. 

Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Elektrisk Energiteknologi varer tre et halvt år.

De første tre semestre har du primært obligatoriske kurser inden for matematik, fysik, programmering, reguleringsteknik og en lang række elektrotekniske fag.

Senere specialiserer du dig i enten elektriske energisystemer eller stærkstrøm. Du finpudser din profil med tilvalgskurser, som du vælger ud fra din interesse.

I slutningen af dit studie kommer du i et halvt års ingeniørpraktik i en virksomhed, hvor du typisk også vil gennemføre dit afgangsprojekt.

På dit første år skal du have kurser inden for matematik og elektroteknik. Du vil også udvikle grundlæggende færdigheder inden for programmering. Derudover skal du i slutningen af hvert semester have et projektforløb (3-ugers kursus), hvor du vil have mulighed for at bruge din teoretiske viden i praksis.

På 3. semester skal du have en række mindre, obligatoriske kurser så som ”Effektelektronik”, ”Termodynamik for elektroingeniører” og ”Måling og styring med mikroprocessorer”. Tredje semester slutter også af med et projektforløb (3-ugers kursus), hvor du har mulighed for at bruge din teoretiske viden i praksis.

På både 3. og 4. semester skal du have kurser om elforsyning, hvor du bl.a. vil lære at anvende numeriske metoder til beregning af belastningsstrøm og forstå de bagvedliggende matematiske algoritmer og metoder.

På 3. semester skal du – ud over at tage kurser – begynde at planlægge dit udlandssemester, der ligger på 5. semester.

På 4. semester skal du vælge om du vil specialisere dig inden for Stærkstrøm eller Elektriske Energisystemer. Vælger du Stærkstrøm som specialisering, skal du have tre kurser om elektriske anlæg m.m. Vælger du Elektriske Energisystemer som specialisering, skal du have tre kurser inden for vedvarende energisystemer og effektelektronik.

5. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU eller på et andet dansk universitet.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

På 5. semester ligger også et kursus om innovation kaldet Innovation Pilot. Her skal du sammen med studerende fra andre uddannelsesretninger skal løse en konkret ingeniørudfordring for en virksomhed.

På 6. semester skal du i ingeniørpraktik i en privat eller offentlig virksomhed med relevans for Elektrisk Energiteknologi. Du har også mulighed for at tage din praktik i udlandet.

Læs mere om praktik

Det sidste semester består af en række valgfrie kurser og et afsluttende diplomingeniørprojekt. 

Diplomingeniørprojekt

I diplomingeniørprojektet kommer til at fordybe dig i en ingeniørfaglig problemstilling – som hovedregel i samarbejde med en virksomhed, ofte den virksomhed, hvor du har været i praktik. 

Der er også mulighed for, at du kan lave diplomingeniørprojektet i udlandet.

Læs mere om udlandsophold

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Elektrisk Energiteknologi

Ugeskema, de første to semestre

1, semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
62773
Elektrofysik 1
Campus Ballerup
01901
BasisMat 1 - Indledende matematik for diplomingeniører
Andet
62762
Elektrisk Energiteknik
Campus Ballerup
62753
Digital elektronik
Campus Ballerup
62763
Elektroteknik 1
Campus Ballerup
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
 
 
 
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i janaur følges 62733 Projektarbejde i elektroteknik.

2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
62774
Elektrofysik 2
Campus Ballerup
62764
Elektroteknik 2
Campus Ballerup
62735
Videregående Matematik for Diplom Elektroteknologi
Campus Ballerup
 
01920
BasisMat 2 - Videregående matematik for diplomingeniører
Andet
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
 
02318
Indledende programmering for diplom-E
Campus Ballerup
 
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i juni følges 62782 Anvendt kredsløbsteknik

Undervisning

På DTU bliver du godt rustet til dit fremtidige job som ingeniør. Alle vores diplomingeniøruddannelser er tilrettelagt efter det internationale koncept CDIO, som sikrer, at du i løbet af din uddannelse får de kompetencer, virksomhederne efterspørger.

Læs mere om undervisningen på diplomingeniøruddannelsen

Praktik

I løbet af din diplomingeniøruddannelse skal du i et halvt års praktik. 

Praktikforløbet er ingeniørarbejde i den virkelige verden og en unik mulighed for at afprøve og anvende det, du har lært på dit studie.

Læs mere om praktikken

I tvivl om, hvad du skal læse?

Prøv studievælgeren, og find den uddannelse, der passer bedst til dig.

Studievælger
Baggrund

Hvad kan du blive?

Som diplomingeniør inden for Elektrisk Energiteknologi kan du blive ansat i mange el-tekniske brancher og du kan se frem til jobs, som byder på både tekniske og ledelsesmæssige udfordringer.

Uddannelsen kvalificerer dig til at arbejde med projektering, drift eller udvikling inden for el og energi. Det kan f.eks. være i disse områder:

  • El rådgivning og projektering
  • Elforsyningsselskaber
  • Produktionsvirksomheder-Kraftværker, vedvarende energianlæg
  • Installationsfirmaer
  • El-/Energitekniske servicevirksomheder
  • Start af egen virksomhed

Efterspørgslen efter energikompetencer er global, og du har derfor gode muligheder for job i udlandet

Se kompetenceprofilen for Elektrisk Energiteknologi. 

Kan jeg læse videre?

En diplomingeniøruddannelse i Elektrisk Energiteknologi er en selvstændig, afsluttet uddannelse. Hvis du får lyst til at fortsætte dine studier, er det muligt at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.).

Det kræver dog, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse. Nogle af disse kurser kan det være nødvendigt at tage gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU.