Elektrisk Energiteknologi - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller geovidenskab A
Kemi C eller bioteknologi A
Engelsk B

Adgangskvotienter

Se kvotienter fra sidste optag

Studiepladser

30

Optagelesområdenr.

15170

Studiestart

29.-30. august 2024
Læs mere om studiestart

Uddannelsessted

Ballerup Campus

Elektrisk Energiteknologi - diplomingeniør

Vælger du diplomingeniøruddannelsen Elektrisk Energiteknologi, kan du sammen med andre eksperter være med til at finde de bæredygtige energiløsninger, der er grundlaget for vores velfærdssamfund – nu og i fremtiden.

Elektrisk Energiteknologi

God energi og elforsyning gør verden grønnere

Lige nu er et af de allervigtigste spørgsmål: Hvordan designer og bygger vi de elektriske energisystemer, som er forudsætningen for, at vi kan være sikre på, at der altid er elektrisk energi i kontakterne, og at den elektriske energi leveres fra bæredygtige teknologier som vindmøller og solcelleanlæg?

Med global opvarmning står Danmark og resten af verdens energisystemer over for en omfattende forandring. Derfor har vi brug for ingeniører, der vil arbejde med elektrisk energi og finde konkrete svar på, hvordan den grønne omstilling kan blive til virkelighed.

På Elektrisk Energiteknologi arbejder du med den nyeste teknologi, imens du opbygger ekspertviden om, hvordan elektrisk energi kan produceres, distribueres og bruges. Efter tre et halvt år kan du træde ud på arbejdsmarkedet og være med til at udvikle løsningerne.

Virksomhederne og resten af samfundet har brug for ingeniører i elektrisk energiteknologi. Det er nemlig dem, der sikrer, at nye energiprodukter passer til elsystemet og fungerer for alle. De designer systemer til styringer af vindmøller og solcelleanlæg. De sikrer driften af elnettet. De udforsker, hvordan Danmarks elsystem bliver klar til alle de elbiler, der er på vej.

Læser du Elektrisk Energiteknologi, kan du bruge teknologien til at løse komplekse udfordringer, som kun kan besvares af ingeniører.

Hvad lærer du?

Skal man træffe rigtige, sikre og bæredygtige beslutninger, har man brug for dyb faglig viden og hands-on erfaring. Vælger du at læse diplomingeniøruddannelsen Elektrisk Energiteknologi, får du begge dele.

I løbet af studiet opbygger du en række grundlæggende ingeniørfaglige kompetencer inden for matematik, fysik og programmering. Samtidig lærer du at analysere og designe elektriske energisystemer.

Du får færdigheder inden for reguleringsteknik, så du kan udvikle og forstå styringssystemer til for eksempel vindmøller.

Du bliver ekspert i eltekniske teknologier, så du kan udvælge de bedste kabler, transformatorer, generatorer, motorer og andet elektrisk udstyr til elnettet, vindmøller, anlæg og huse.

Du bliver ekspert i elektriske systemer, og du lærer at designe sikre og pålidelige løsninger, der sikrer effektiv strøm i kontakterne.

Sammen giver alle dine kurser dig en grundig viden om elektrisk energiteknologi, som du kan bruge til at skabe konkrete løsninger.

Allerede fra uddannelsens tredje semester har du dine første tilvalgskurser, som toner din faglige profil efter dine interesser. Du kan for eksempel vælge tilvalgskurser, der styrker dine eltekniske kompetencer eller gå efter at få en større tværfaglige forståelse inden for vedvarende energiteknologi.

Studerende på Elektrisk Energiteknologi
Hvordan er det at læse Elektrisk Energiteknologi? Hør de studerende fortælle om uddannelsen.

Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Elektrisk Energiteknologi varer tre et halvt år.

I slutningen af dit studie kommer du i et halvt års ingeniørpraktik i en virksomhed, hvor du typisk også vil gennemføre dit afgangsprojekt.

På dit første studieår opbygger du din grundlæggende viden.

Du har matematik og programmering, som giver dig en ingeniørfaglig grundforståelse, og så tager du kurser, der klæder dig på inden for elektrisk energiteknologi. Her lærer du blandt andet om elektroteknik, elektrofysik og programmering af micro-processorer.

I løbet af året laver du to større projekter i samarbejde med andre fra studiet – ét om elektrisk energiteknologi og ét om anvendt kredsløbsteknik.

Dit andet studieår handler om at dygtiggøre dig og dykke længere ned i feltet.

Du har kurser om blandt andet elforsyning, effektelektronik og reguleringsteknik, og du prøver kræfter med elektriske maskiner, effektelektronik, styring og regulering.

Undervejs laver du gruppe- og projektarbejde, og så vælger dine første tilvalgskurser, der skræddersyr din uddannelse efter dine interesser.

Tredje studieår står for alvor i valgmulighedernes tegn.

Du har flere tilvalgskurser, og nogle studerende griber chancen og tager et semester på udveksling til et andet universitet i Danmark eller udlandet.

Udover tilvalgskurserne laver du et større innovationsprojekt kaldet ’Innovation Pilot’. Her arbejder du sammen med studerende fra andre af DTU’s uddannelsesretninger, når I skaber jeres egen innovative løsning på en konkret case stillet af en virksomhed.

På sjette semester er det tid til virksomhedspraktik, og på syvende semester afslutter du uddannelsen med et diplomingeniørprojekt, der som udgangspunkt skabes i samarbejde med en virksomhed.

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Elektrisk Energiteknologi

Ugeskema, de første to semestre

1, semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
62773
Elektrofysik 1
Campus Ballerup
01901
BasisMat 1 - Indledende matematik for diplomingeniører
Andet
62762
Elektrisk Energiteknik
Campus Ballerup
62753
Digital elektronik
Campus Ballerup
62763
Elektroteknik 1
Campus Ballerup
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
 
 
 
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i janaur følges 62733 Projektarbejde i elektroteknik.

2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
62774
Elektrofysik 2
Campus Ballerup
62764
Elektroteknik 2
Campus Ballerup
62735
Videregående Matematik for Diplom Elektroteknologi
Campus Ballerup
 
01920
BasisMat 2 - Videregående matematik for diplomingeniører
Andet
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
 
02318
Indledende programmering for diplom-E
Campus Ballerup
 
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i juni følges 62782 Anvendt kredsløbsteknik

Udlandssemester

5. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik
Studerende på Elektrisk Energiteknologi

Undervisning på Elektrisk Energiteknologi

Når du læser Elektrisk Energiteknologi, er meget af din undervisning holdbaseret, og derfor lærer du hurtigt dine medstuderende at kende.

Undervejs på studiet arbejder du meget sammen med de andre – både når det gælder teoretisk undervisning, laboratorieøvelser og de mange projekter. Elektrisk Energiteknologi er nemlig en praktisk uddannelse, der giver dig masser af muligheder for at afprøve teorien.

I laboratoriet prøver du kræfter med elektroniske komponenter som strømforsyninger, batterier, kabler og transformatorer, der bruges til blandt andet elbiler, vindmøller og andre energianlæg.

Du kan også eksperimentere med anlæg, der beskytter og automatiserer elnettet.

Under projektforløbene arbejder du og dine medstuderende sammen om at finde konkrete svar på store udfordringer.

Undervejs på studiet får I besøg af virksomheder fra branchen – og I tager også selv på besøg hos dem.

Sådan bliver du klogere på, hvordan dit liv kan se ud efter studietiden, og på hvordan du kan være med til at gøre en forskel i verden.

Studieliv på Elektrisk Energiteknologi

På Elektrisk Energiteknologi bliver du en del af en mindre uddannelsesretning, hvor du arbejder meget sammen med dine medstuderende og hurtigt lærer alle at kende.

Studiet er kendetegnet ved, at de studerende er gode til at hjælpe og inkludere hinanden – og derfor er du aldrig efterladt alene, når I skal løse gruppeopgaver.

Har du lyst til at ses med de andre efter undervisning, eller vil du deltage i andre dele af det sociale liv på DTU, har du masser af muligheder. Du og dine medstuderende kan arrangere alt fra fællesspisning til filmaftener, eller I kan tage del i de mange tilbud DTU tilbyder, som fredagsbarer, skiture og sportsaktiviteter.

Livet som ingeniørstuderende giver dig adgang til både events, klubber og foreninger. Du kan tage med dine medstuderende til fester på campus eller møde andre studerende i blandt andet musik, elektronik- eller keramikklubben.

Har du lyst til at engagere dig yderligere i livet på DTU, kan du for eksempel melde dig ind i studenterorganisationen Polyteknisk Forening eller være med til at skabe en god studiestart for nye studerende.

Vælger du at læse Elektrisk Energiteknologi, foregår din undervisning primært på DTU’s campus i Ballerup. Her finder du alt fra moderne undervisningslokaler, laboratorier og forsøgshaller til kantine, bibliotek og veludstyret fitnessrum og musiklokale.

Læs mere om studielivet på DTU

Hvad kan du blive?

Med en diplomingeniøruddannelse i elektrisk energiteknologi er du efterspurgt på arbejdsmarkedet og klar til at arbejde med el og energi i en lang række virksomheder.

Har du en forkærlighed for elektriske installationer, kan du designe dem i rådgivningsvirksomheder som COWI, Rambøll eller M&E Engineering. Du kan arbejde med eltransmission på et højt spændingsniveau for Energinet, eller du kan arbejde med den el, der når helt ud til den enkelte forbruger for Radius eller Cerius.

Interesserer du dig for vedvarende energi, kan du få job i virksomheder som Ørsted, Vattenfall, Vestas Wind Systems eller SIEMENS Energy, og vil du dyrke din interesse for energi og infrastruktur, kan du arbejde for BaneDamark eller Københavns Lufthavn.

Som færdiguddannet kan du arbejde med grøn omstilling fra mange forskellige vinkler. Så er det op til dig, om du er mest til havvindmølleparker og biomasse eller omstrukturering og udbygning af elnettet hele vejen fra produktion til forbruger.

Vil du finde fremtidens løsninger som din egen chef, kan du lave din egen start-up-virksomhed, og vil du have det store overblik, kan du arbejde som projektleder i et ministerie.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører, og som har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse fra DTU er en selvstændig, afsluttet uddannelse.

Du har mulighed for at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.), men det kræver, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse.

Derfor kan det være nødvendigt, at du tager kurser gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU