Hvad går øvelsen ud på?
I denne øvelse måler du på et varmt plasma indesluttet i et stærkt magnetfelt. Maskinen, en tokamak, er af samme type som fremtidens fusionskraftværker.
Når vi i fremtiden skal bygge et fusionskraftværk, skal vi skabe et fusionsplasma med så høj temperatur og tæthed som muligt, hvis fusionsreaktioner skal ske ofte nok til, at et overskud af energi kan produceres.
Formålet med øvelsen er at måle elektronernes temperatur og tæthed i et plasma, som er magnetisk indesluttet i en tokamak. I tokamakken NORTH på DTU opvarmes elektronerne til en meget høj temperatur. Temperaturen og tætheden er dog ikke ligetil at måle. Elektrontemperaturen - og tætheden måles med en såkaldt Langmuir-probe, hvorigennem strømmen afhænger af plasmaets temperatur og tæthed.
Hvordan foregår øvelsen?
På øvelsesdagen vil I først få en generel introduktion til fusionsenergi, samt til de såkaldte Langmuir-prober, som du skal bruge til at foretage målingen med.
Derefter vil du selv, fra kontrolrummet, få lov at lave et plasma i NORTH, hvor der ved hvert forsøg måles med Langmuir-proben. Ved måling med Langmuir-proben på NORTH får du et sæt datapunkter. Disse datapunkter skal fittes til en kendt form og ud fra dette fit kan elektrontemperaturen og elektrontætheden beregnes.
Du vil lave plasmaet på NORTH selv og får efterfølgende dit eget datasæt med hjem, så du kan arbejde med dataene efterfølgende. Du kan desuden tage billeder af maskinen og plasmaet som du kan bruge i din rapport.
Der vil på øvelsesdagen også være afsat tid til, at vi gennemgår dataanalysen på en eksempelmåling.
Hvilke faciliteter kommer du til at bruge?
Du vil møde NORTH - den eneste tokamak i Skandinavien.
Derudover vil du også se noget af det andet udstyr, vi har i plasmalaboratoriet.