Effekten af global opvarmning og mikroplast i vandmiljøet på blåmuslinger

Vi ser på, hvilken effekt stigende temperaturer i havet har på blåmuslingen - en organisme, der spiller en vigitg rolle for 'rensningen' af havet. Samtidig ser vi på, hvordan blåmuslingens tilstand kan ses som indikation af tilstanden i vores havmiljø og hos andre arter, der ligesom blåmuslingen er med til at filtrere vandet. De fleste vekselvarme dyr vil øge stofskiftet ved en temperaturstigning. Det vil sige, at højere temperatur giver større aktivitet. Det vil fortsætte op til et temperatur-optimum hvorefter aktiviteten aftager for til sidst at stoppe helt.

Hvad går øvelsen ud på?

At undersøge effekten af global opvarmning og mikroplast i havmiljøet på blåmuslinger samt deres rolle som bundfilter i kystnære havområder.

Hvordan foregår øvelsen?

På dag 1 sætter vi blåmuslinger i kar ved forskellige temperaturer, dvs.15, 20. 25 og 30 grader. Temperaturer på 15-25 grader kan forekomme i danske kystområder i sommerperioden, imens 30 grader er et eksempel på en fremtidig temperatur i vores kyster.

På dag 2 undersøger vi blåmuslingernes fødeoptagelse af planktonalger ved de forskellige temperaturer. Det gør vi ved at tilsætte alger til karrene og udtage prøver i 10 minutters intervaller. Vi tæller algerne på en partikkeltæller. Ud fra reduktionen i mængden af alger beregner vi muslingernes filtrereingsevne.

Hvilke faciliteter kommer du til at bruge?

Du vil blive introduceret til DTU Aquas planktonlaboratorie og fiskestalde, hvor vi laver forsøg med plankton og fisk.

Forsøget kan bruges som eksempel på, hvordan vores kystområder vil blive påvirket af den stigende havtemperatur.

Blåmuslingen har en helt central rolle i vores kystnære områder, de filtrerer partikler ud af vandet over dem og medvirker til at opretholde en god vandkvalitet. Dør de pga. varme, bliver vandet ikke filtreret, og vandkvaliteten forringes.

Resultaterne kan bruges i vurdering og diskussion af effekten af den globale opvarmning og forurening på vores natur og dermed vores fremtid.

1. dag (ca. kl 9.00 - 11.30): kort præsentation af øvelsen, vi sætter forsøget op, dvs muslingerne måles og fordeles i de forskellige kar med forskellige temperaturer. Der vil desuden være rundvisning og introduktion til Aquas faciliteter og aktiviteter

2. dag (ca. kl 9.00 - 14.00): Vi fodrer muslingeren og måler reduktionen i planktonalgerne ved hjælp af  partikkeltæller.

Ca  en uge efter øvelsen vil der blive afhold opfølgende møde med drøftelse af resultater og brug af dem samt mulighed for afklarende spørgsmål.

Du får data på reduktionen af planktonalger over tid ved de forskellige temperaturer.

På baggrund af disse data kan du beregne muslingernes filtrationsevne (Clearance, ml per time per musling).

Udfra filtrationen kan du beregne Q10 (Temperature coefficienten) og diskutere betydningen af temperaturen.
Du vil få udleveret uddrag af forskellige videnskabelige artikler.
  • Biologi: Blåmuslingens funktion som filtrerorganisme, dens rolle i økosystemet, interaktionen mellem alger og muslinger, organismers funktioner ved forskellige temperatur og forurening af havmiljøet (mikroplastik).
  • Bioteknologi: Organismers funktioner ved forskellige temperaturer og påvirkning fra forurening.
  • Fysik: Water flow
  • Kemi:Tilrettelægge og gennemføre kvalitativt og kvantitativt eksperimentelt arbejde samt indsamle, efterbehandle, analysere og vurdere iagttagelser og resultater fra eksperimentelt arbejde.
  • Matematik: Behandling af data som skal plottes og beregnes.
  • Naturgeografi: Tilrettelægge og udføre eksperimenter og undersøgelser i laboratoriet. Bearbejde data fra kvalitative og kvantitative eksperimenter og undersøgelser og dokumentere eksperimentelt arbejde hensigtsmæssigt. Ud fra data, observationer og målinger at analysere og fortolke udviklingsprocesser i naturen og menneskets omgivelser. Analysere og vurdere den globale opvarmning og forurening i en bredere samfundsmæssig sammenhæng.
  • Geovidenskab: Behandle empiriske data med henblik på at opstille og diskutere sammenhænge.

Kan kombineres med

  • Samfundsfag: Diskussion af politikdannelse på klimaområdet.
  • Global opvarmning
  • Havforurening
  • Havmiljø
  • Mikroplast
  • Eksperimentel vurdering

Tidspunkt for SRP-øvelsen

  • På DTU i Lyngby: 25. og 26. februar
    (litteratur udsendes 4. februar)
  • På DTU i Hirtshals: Februar eller marts. Skriv til ther@aqua.dtu.dk og aftal nærmere.

Online, opfølgende møde

- hvor du kan du få hjælp til  din databehandling og stille spørgsmål:

  • 4. marts kl. 14

Antal deltagere

5

Sprog

Dansk

Arrangør og adresse

DTU Aqua
Lyngby Campus eller Hirtshals Campus

Kontakt

Trine Hertz

Trine Hertz Chefkonsulent - Uddannelseskoordinator Institut for Akvatiske Ressourcer

Torkel Gissel Nielsen

Torkel Gissel Nielsen Professor Institut for Akvatiske Ressourcer Telefon: 35883494