Forskning er grundlaget for alt vores arbejde
DTU's målsætning er at være nationalt omdrejningspunkt for teknologisk udvikling gennem uddannelse, forskning, innovation og forskningsbaseret rådgivning.
Fremtiden formes af mennesker, der udvikler løsninger på de udfordringer, verden står over for
På DTU stræber vi efter en bæredygtig fremtid ved at udvikle teknologi til mennesker. Vi bruger digitalisering til at drive forskningsgennembrud og innovation i krydsfeltet mellem akademiske discipliner og fremtidens datadrevne teknologier.
Universitetets forskere og studerende arbejder på tværs af discipliner på banebrydende projekter til gavn for samfundet. Vi samarbejder med førende akademiske, private og offentlige partnere for at skabe innovative løsninger til bæredygtig forandring. Forskningsområderne omfatter et bredt spektrum af videnskabs- og ingeniørdiscipliner, såsom energiteknologi, klimateknologi, sundhedsteknologi og kunstig intelligens.
Udvalgte styrkepositioner inden for forskning i bæredygtige løsninger
Grønnere og smartere energisystem skal sikre fremtidens energibehov
Danmark skal være uafhængig af kul, olie og gas i 2050. Det betyder, at vedvarende energikilder som f.eks. vind- og solenergi skal kunne dække hele landets energiforbrug, som er støt stigende.
Derfor skal hele vores energisystem indrettes smart, så det kan håndtere, at produktionen og forbrug af energi ikke altid følges ad. Det kræver, at vi udvikler teknologier til at lagre den vedvarende energi.
Og vi skal optimere indvindingen af vindenergien f.eks. ved at etablere energiøer, som i sig selv er en enorm teknologisk udfordring.
Samtidig skal vi finde grønne alternativer til de fossile brændstoffer, f.eks. gennem power-to-x. Og vi skal tænke vores energiløsninger sammen, så vi f.eks. kan udnytte overskudsvarmen fra virksomheder til opvarmning af boliger.
På DTU har vi den nyeste viden om teknologier inden for bl.a.:
- Vind- og solenergi
- Energiøer
- Smarte energisystemer
- Grønne brændstoffer, f.eks. power-to-x
- CO2-fangst
- Fusions- og fissionsenergi
Læs mere under forskningsområdet 'Energiteknologi'.
Biosolutions er et værktøj til at udvikle bæredygtige løsninger
Biosolutions udspringer af traditionel bioteknologisk forskning, men beskæftiger sig med, hvordan vi kan opfinde og producere mere bæredygtige produkter og løsninger. Ved at udnytte f.eks. bakterier, enzymer og fermentering kan biosolutions erstatte traditionelle, fossilbaserede produkter og metoder med biobaserede alternativer som f.eks. bioplast, plantebaserede fødevarer og grønne brændstoffer.
Fælles for de biobaserede teknologier er, at de kan bidrage til markant at nedbringe CO2-udledning i andre industriers fremstillingsprocesser og slutprodukter.
I Danmark er biosolutions særligt anvendt inden for avancerede fødevarer, hvor virksomheder og forskningsmiljøer har stor viden om f.eks. ingredienser og fermenteringsteknologi, der bl.a. anvendes i fremstillingen af øl og ost. Dog rummer biosolutions potentiale til langt mere end det.
På DTU har vi den nyeste viden om biosolutions inden for bl.a.:
- Udvikling af grønne proteiner
- Udvikling og brug af mikroorganismer til f.eks. fremstilling af grønne brændstoffer
- Udvikling af nye lægemidler
- Udvikling af biobaserede bekæmpelsesmidler til landbruget
Læs mere under forskningsområdet 'Bioteknologi'.
Cirkulær økonomi og bæredygtige materialer i byggebranchen
Bygge- og anlægssektoren udgør i dag 22 pct. af Danmarks CO2-aftryk, 33 pct. af vores samlede materialeforbrug og 40 pct. af vores samlede affaldsmængde. Alene i 2021 blev der fra cementproduktionen udledt 2,9 mia. ton CO2, mere end 7 pct. af den samlede globale CO2-udledning, viser beregninger fra IEA.
Bygge- og anlægssektoren er derfor en nøglespiller i den grønne omstilling, og hvis Danmark skal i mål, skal vi agere nu.
Vi kan og skal udvikle nye byggematerialer med et lavere klimaaftryk. Og vi skal udvikle nye metoder til at genanvende materialer og affald fra byggesektoren samt forske i, hvordan vi udnytter synergier med andre sektorer som skovbrug, landbrug, affald m.v.
På DTU har vi den nyeste viden om teknologier inden for bl.a.:
- Udvikling og test af nye, bæredygtige byggematerialer
- Genanvendelse og genbrug af byggematerialer
- Optimering af projektstyring af store, offentlige byggeprojekter
- Klimasikring af byer og bygninger
- Biodiversitet ved byggerier og anlæg
Akut behov for et grønt transportsystem
Siden den første danske bil blev bygget i 1888, er transportsystemet blevet mere og mere CO2-udledende og en alvorlig belastning for kloden.
Danmarks samlede CO2 udledning var på 44 mio. tons CO2 i 2022. Transportsektoren forventes i 2030 at være ansvarlig for 39 pct. af den danske CO2-udledning (jf. Svarer-udvalgets rapport).
Hvis Danmark skal nå sit mål om en samlet reduktion af CO2-udledningerne med 70 pct. i 2030, skal transportsektorens CO2-udledning mindskes radikalt.
Det kræver øget forskning og udvikling inden for elektrificering, udvikling af grønne brændstoffer, batteriteknologi og optimering af logistikken i godsbranchen og den maritime sektor.
På DTU har vi den nyeste viden om teknologier inden for bl.a.:
- Power-to-X
- Ikke-fossile brændstoffer
- Elektrificering af transportsektoren
- Transportøkonomi
- Infrastruktur
Læs mere under forskningsområdet 'Transport'.