Brug for hjælp til et projekt? - Kontakt til forskere

Læs her, hvordan du får kontakt til en forsker, der kan hjælpe dig med dit projekt.

Har du en ide til et gymnasieprojekt - men mangler du apparaturet til at udføre eksperimenterne på? Har du fået en god ide - men mangler du en forskers input for at komme videre? Har du brug for et interview med en forsker til at få den allernyeste viden med i din store opgave?

Når du begynder på dit projekt, kan du have mange ideer på tegnebrættet. Nogle ideer er vilde og kræver ekstra ressourcer for, at de kan blive ført ud i livet. Andre ideer er lettere at realisere. Fælles for dine ideer er, at de har et solidt fagligt indhold, og at DTU's forskere har ekspertviden og kan hjælpe dig inden for mange områder inden for naturvidenskab og teknologi.

Inden du tager kontakt til en forsker, er det vigtigt, at du er grundigt forberedt, og at du ved præcis, hvad du søger hjælp til. Dine forberedelser vil også hjælpe dig til at finde ud af, om DTU er det rigtige sted at søge hjælp, for: Der er rigtigt meget, vi kan svare på på DTU. Men der er også emner, som andre ved mere om end vi.

Der er flere tusinde forskere på DTU, og hvordan kan du finde den, der kan hjælpe netop dig?

Hvis du allerede har navnet på en interessant forsker indenfor dit emne, er det nemmest: Du kan indtaste navnet i DTU's telefonbog og finde kontaktoplysningerne, så du kan tage kontakt.
Du kan bruge søgefeltet i øverste højre hjørne af hjemmesiden her til at indtaste de kernebegreber, du arbejder med. Søgeresultatet vil lede dig videre til forskningsprojekter, undervisning eller rapporter - og til kontaktinformationer på de medarbejdere, der arbejder med området.
Du kan her få overblik over DTU´s forskningsområder, finde ud af, hvor på DTU der arbejdes indenfor området, og finde kontaktinformationer til medarbejderne.
Det kan tage noget tid at finde den rette kontaktperson, men de tekster, som du læser på hjemmesiden, vil gøre dig klogere på dit projekt, så du er bedre forberedt, når du så endelig har fået kontakt. Og der er desværre ingen, der har det overblik over alle forskere på DTU, der gør det muligt at finde den helt rigtige til dig - du må søge selv.
DTU´s forskere er travle mennesker, og hvis de skal finde plads i kalenderen til at hjælpe dine ideer på vej, er det vigtigt, at du fra start af viser, at du er skarp på, hvad du har brug for.

Du kan ringe eller sende en mail - og du skal være forberedt på, at forskerne måske ikke har tid til at svare på din henvendelse med det samme.

Fortæl hvem du er: Navn, alder, skole o.lign.
Fortæl hvorfor du henvender dig: Arbejder du fx med et ugeprojekt i skolen, eller er du med i et længerevarende forskerprojekt?
Fortæl om din ide / dit emne / dit projekt.
Fortæl hvad du allerede ved og har gjort: Her skal du vise, at du arbejder seriøst med din opgave.
Fortæl, hvad du har brug for: Vil du låne apparatur, vil du vende dine tanker med en forsker el.lign.?
Og fortæl, hvorfor du har valgt at ringe / maile til netop den, du henvender dig til.
Vi anbefaler, at du er grundig i din forberedelse, så du har en faglig baggrundsviden, inden du tager kontakt til en forsker. Det kan du få fx ved at læse på nettet, i skolebøger og artikler.

Din forberedelse vil hjælpe både dig og forskeren til at forstå, præcis hvad din opgave / dit problem drejer sig om, fx:

Hvis du arbejder med fx klimaforandringer, hvad er så dit fokus? Er det fremtidens natur i Danmark? De det de kommende naturkatastrofer i Bangladesh? Er det nye energiteknologier, der kan producere energi uden at udlede CO2? Eller noget helt andet? Når du kender fokus på dit emne, kan du nemmere finde præcis den forsker, der kan hjælpe dig. Og du kan finde ud af, om DTU overhovedet er det rigtige sted at lede efter den ekspert, du søger.
Hvis du arbejder med en opfindelse, hvad har du brug for: Hjælp til ideudvikling? Svar på et helt konkret spørgsmål omkring et bestemt materiales egenskaber? Mulighed for at teste en prototype i laboratoriet? Det giver først mening at kontakte forskere på DTU, når du er godt forbi idefasen og har helt konkrete spørgsmål til teknikken i din opfindelse.
Hvis du er interesseret i et interview, er det en god ide at have forberedt 5-10 konkrete spørgsmål, som du kan tage udgangspunkt i.