Softwareteknologi - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller Geovidenskab A
Engelsk B

Merit

Uddannede datamatiker har mulighed for at få merit. Få mere info hos merit@adm.dtu.dk.

 

Adgangskvotienter

Studiepladser

100

Optagelesområdenr.

15175

Studiestart

29.-30. august 2024
Læs mere om studiestart

Uddannelsessted

Lyngby Campus og Ballerup Campus

Softwareteknologi - diplomingeniør

Med en diplomingeniøruddannelse i softwareteknologi bliver du specialist i de nyeste softwaretendenser og klar til at skabe de systemer, der lige om lidt kan forandre vores hverdag.

Softwareteknologi

Ingeniører udvikler uundværlig software

Hver dag er vi omgivet af software. Det er i vores smartphones, robotter og biler, og det varetager vigtige opgaver hos alt fra hospitaler til banker.

Softwareteknologi er et felt, der altid er i udvikling. Den teknologi, der var banebrydende for ti år siden, virker gammeldags i dag. Samtidig er softwaresystemerne blevet mere komplekse, og de spiller en mere og mere fundamental rolle i samfundet.

Derfor har vi brug for dygtige ingeniører, der kan udvikle de systemer, som får vores verden til at hænge sammen.

Softwareingeniører står bag de intelligente apparater, vi bruger hver dag. De udvikler de næste store teknologiske nybrud inden for kunstig intelligens og moderne søgemaskiner, og de bruger nye softwareløsninger til at bane vejen for den grønne omstilling.

Læser du diplomingeniøruddannelsen Softwareteknologi, bliver det dig, der kan skabe effektiv digitalisering, optimere alt fra produktion til klimaløsninger, designe brugerflader eller optimere transport og infrastruktur.

På Softwareteknologi får du en anvendelsesorienteret uddannelse, der gør dig eftertragtet i industrien og klædt på til at udvikle den software, vi ikke kan leve uden.

Hvad lærer du?

På diplomingeniøruddannelsen i softwareteknologi bliver du ekspert i softwareudvikling.

Det betyder, at du opbygger en stærk forståelse for hele processen omkring udviklingen af en ny softwareløsning – fra idé, kravspecifikation, analyse, design og programmering til afprøvning, implementering og drift af det færdige produkt.

Undervejs lærer du at anvende de tekniske værktøjer, du skal bruge til at bygge et stærkt, sikkert og effektivt softwaresystem.

Du lærer at programmere, drive designprocesser og samarbejde med andre om komplekse projekter, hvor I sammen finder svar på store udfordringer fra virkelighedens verden.

Uddannelsesretningen klæder dig på til at skabe løsninger i form af forskellige typer softwareprogrammer og -systemer, og du lærer samtidig, hvordan du bedst muligt kan vedligeholde dem.

Undervisningen på Softwareteknologi er tilrettelagt efter virksomhedernes efterspørgsel.

Derfor kan du bruge alt, hvad du lærer, til at løse virkelige problemer, og efter tre et halvt år er du klar til at arbejde med den software, der gør livet smartere, sjovere og mere sikkert for mennesker.

Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Softwareteknologi varer tre et halvt år. Undervejs skal du i et halvt års praktik i en virksomhed. 

I starten af din uddannelse er kurserne fastlagt, så du opbygger de vigtigste teknologiske og ingeniørfaglige færdigheder.

På dit første studieår har du en række grundlæggende kurser inden for både teknologi og software.

Du lærer blandt andet om matematik, programmering, datalogi og datanetværk, datakommunikation og datastrukturer.

Samtidig lærer du at bygge desktopapplikationer og hjemmesider, implementere computersystemer og arbejde med algoritmer og sikkerhed.

Undervejs laver du forskellige projekter, hvor du anvender alt det, du har lært, og bliver klogere på, hvordan en softwareingeniør arbejder.

På andet studieår er det tid til at dykke længere ned i din softwarefaglighed.

Du studerer statistik og avanceret matematik, imens du lærer, hvordan et operativt system fungerer, og hvordan du kan udvikle mobile apps og få programmer til at køre hurtigere.

På fjerde semester laver du et CDIO-projekt. CDIO står for ’Concieve, Design, Implement, Operate’, og beskriver de faser man som ingeniør går igennem, når man løser en problemstilling.

Under projektforløbet arbejder du og din gruppe sammen om at håndtere en hel systemudviklingscyklus fra start til slut.

Læs mere om CDIO på diplomingeniøruddannelsen

Dit tredje år på uddannelsesretningen er præget af stor valgfrihed.

På femte semester har du tilvalgskurser enten på DTU eller på et andet universitet i Danmark eller udlandet, og du arbejder på innovationsprojektet Innovation Pilot, hvor du i samarbejde med andre DTU-studerende løser en konkret opgave stillet af en virksomhed.

På sjette semester er du i ingeniørpraktik, og det sidste halve år afslutter du din uddannelse med et diplomingeniørprojekt lavet i samarbejde med en virksomhed.

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Softwareteknologi

Ugeskema, de første to semestre

1. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
01901
BasisMat 1 - Indledende matematik for diplomingeniører
Campus Lyngby
 
01904
Diskret matematik
Campus Lyngby
 
02314
Indledende programmering
Campus Lyngby
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
62532
Versionsstyring og testmetoder
Campus Lyngby
62531
Udviklingsmetoder til IT-systemer
Campus Lyngby
 
 
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

02312 Indledende programmering fortsættes i 3-ugers perioden i januar.

2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
62577
Datakommunikation
Campus Lyngby
02327
Indledende databaser og database programmering
Campus Lyngby
 
02326
Algoritmer og datastrukturer
Campus Lyngby
 
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
 
02322
Maskinnær programmering
Campus Lyngby
02324
Videregående programmering
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

02324 Videregående programmering fortsættes i 3-ugers perioden i juni.

Udlandssemester

5. semester er dit udlandssemester på 5. semester, en mulighed for at opleve en bid af verden og styrke din faglige profil.

Du kan gøre vejen til et udlandssemester overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller du kan tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik

Undervisning på Softwareteknologi

Når du læser til diplomingeniør i softwareteknologi, er din studietid fyldt med alsidig undervisning.

Du går til forelæsninger i auditoriet, og du samarbejder næsten dagligt med dine medstuderende om gruppeprojekter og øvelser.

Fordi så meget af din undervisning er bygget op omkring samarbejde, bliver du hurtigt god til at styre og overskue store projekter.

Gruppearbejdet øver samtidig dine evner til at kommunikere med andre og indgå i et team, hvor I sammen skal finde løsninger på komplekse problemer.

Sådan spejler din tid på Softwareteknologi det arbejdsliv, der venter dig efter uddannelsen.

Læs mere om undervisningen på DTU's diplomingeniøruddannelse

Studieliv på Softwareteknologi

Vælger du Softwareteknologi, bliver du en del af et socialt studie.

Du arbejder ofte sammen med dine medstuderende om øvelser og projekter i undervisningen, og derfor opbygger du hurtigt et netværk, som gør både studie og fritid meget sjovere.

Du er aldrig alene om de udfordrende opgaver, fordi du altid kan finde hjælp, gode råd eller støtte hos de andre.

Fra start lærer du både studerende fra Softwareteknologi og andre uddannelsesretninger at kende, når I sparker studietiden i gang med studiestart og rustur.

Tilbage på DTU kan du dyrke fællesskabet og alt det, som universitetet har at tilbyde: fra hyttetur til fredagsbar, koncerter eller arrangementer for alle med en forkærlighed for programmering.

Livet som ingeniørstuderende byder på flere events, klubber og foreninger. Du kan tage med dine medstuderende til fester på campus eller møde andre studerende i blandt andet musik-, elektronik- eller keramikklubben.

Har du lyst til at engagere dig aktivt i livet på DTU, kan du for eksempel melde dig ind i studenterorganisationen Polyteknisk Forening eller være med til at arrangere studiestarten for nye studerende.

Læser du Softwareteknologi, foregår din undervisning på DTU i både Lyngby og Ballerup. Derfor får du det bedste fra begge campusser, med alt, hvad det indebærer. Udover forelæsnings- og undervisningslokaler byder begge campusser på værksteder i verdensklasse, moderne kollegieboliger, kantiner, biblioteker og andre faciliteter, der sætter rammerne for et studieliv, du vil aldrig vil glemme.

Læs mere om studielivet på DTU

Hvad kan du blive?

Med en diplomingeniøruddannelse i softwareteknologi kan du arbejde med den software, der findes overalt i samfundet – og derfor kan du få jobs i adskillige brancher.

I dag findes der nærmest ingen arbejdspladser, som ikke gør brug af softwareprogrammer og -systemer, så hvor og hvordan du vil bruge din uddannelse, er op til dig og dine interesser.

Mange softwareingeniører får job i konsulenthuse. Her kan du hjælpe de forskellige virksomheder og kunder med at udvikle løsninger, der tilfredsstiller deres softwarebehov.

Andre færdiguddannede udvikler apps eller bygger hjemmesider for alverdens firmaer, mens nogle bruger deres færdigheder til at skabe software, der udgør vigtige samfundsfunktioner på blandt andet hospitaler eller plejehjem.

Har du flair for logistik, kan du bruge dine kompetencer til at optimere arbejdsgangene inden for infrastruktur og transport.

Interesserer du dig mere for sikre systemer, kan du forbedre bankernes softwaresikkerhed eller arbejde med at beskytte brugernes privatliv.

Er du mere til kunstig intelligens, kan du udvikle moderne robotter og måske skabe den næste chatGPT – og vil du være din egen chef, kan du blive selvstændig.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører og har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse fra DTU er en selvstændig, afsluttet uddannelse.

Du har mulighed for at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.), men det kræver, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse.

Derfor kan det være nødvendigt, at du tager kurser gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU