Fødevaresikkerhed og -kvalitet - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Kemi B eller Bioteknologi A
Fysik B eller Geovidenskab A
Engelsk B 

Adgangskvotienter

Se kvotienter fra sidste optag

Studiepladser

20

Merit

Færdiguddannede laboranter og bioanalytikere har mulighed for at få merit. Få mere information hos merit@adm.dtu.dk

Optagelesområdenr.

15127

Studiestart

29.-30. august 2024
Læs mere om studiestart

Uddannelsessted

Lyngby Campus og København universitet (KU)

Fødevaresikkerhed og -kvalitet - diplomingeniør

Med en uddannelse i Fødevaresikkerhed og -kvalitet kan du være med til at sikre, at vi i fremtiden kan spise os sundere uden at efterlade regningen til klimaet.

Fødevaresikkerhed og -kvalitet

Gør bæredygtige fødevarer til hverdagskost

Menneskers madvaner ændrer sig konstant. Samtidig bliver vi flere og flere indbyggere på Jorden, imens temperaturerne stiger, og biodiversiteten falder. Det stiller krav til, hvad vi spiser.

Derfor har samfundet brug for dygtige fødevareingeniører, der kan risikovurdere og kvalitetssikre vores mad.

Der er brug for dig, der vil være ekspert i risikoanalyse og fødevaresikkerhed, og for dig, der vil skabe det næste klimavenlige alternativ til oksekød.

Der er brug for dig, der vil vide, hvordan du kan sænke energiforbruget i fødevareproduktionen, nørde den nyeste fødevareteknologi eller arbejde med risikovurdering og kvalitetssikring inden for biotek- og medicinalindustrien.

Vælger du at læse diplomingeniøruddannelsen Fødevaresikkerhed og -kvalitet, får du en bred uddannelse, der giver dig de kompetencer, der skal til for at kvalitetssikre vores kost og udvikle fremtidens fødevarer.

Der opstår konstant nye fødevaretendenser og -teknologier, og læser du Fødevaresikkerhed og -kvalitet, kan du arbejde i midten af den rivende udvikling. Så er det op til dig, om din fremtid findes i råvarer, kemisk- eller mikrobiologisk risikovurdering, fødevareproduktion eller -innovation.

Uanset hvad du vælger, får du med Fødevaresikkerhed og -kvalitet en uddannelse, der gør dig klar til at innovere menneskers madvaner og sikre kostens kvalitet.

Hvad lærer du?

Hvad vi spiser, spiller en kæmpe rolle for vores klode, sundhed og livskvalitet. Vælger du at læse Fødevaresikkerhed og -kvalitet, får du en bred uddannelse, der klæder dig på til en karriere inden for fødevarer eller biotek- og medicinalindustrien.

I løbet af studiet opbygger du en stærk forståelse for fødevareområdet, og din undervisning er altid hands-on, så den afspejler den fødevareindustri, der venter dig efter uddannelsen.

Fra start får du en naturvidenskabelig værktøjskasse, når du lærer om kemi, mikrobiologi og toksikologi. Din grundlæggende naturfaglige viden giver dig det bedste udgangspunkt for at foretage kemiske og mikrobiologiske risikoanalyser og vurdere potentielle sundhedsrisici.

Du lærer, hvordan man styrer og kontrollerer kvaliteten i alt fra store fødevareproduktioner til farmaceutiske virksomheder, og du bliver ekspert i hele produktionskæden fra råvare til færdigt produkt.

Du dykker helt ned i sygdomsfremkaldende bakterier og kemiske stoffers effekter på mennesker.

Du lærer om den nyeste fødevareteknologi, og så får du indsigt i, hvordan du kan udvikle innovative fødevarer, der sænker CO₂-udledningen.

Kort fortalt får du en række færdigheder, så du kan bruge teknologien til at sundhedssikre vores fødevarer og ændre vores madvaner.

Studiets opbygning

Uddannelsen til diplomingeniør i Fødevaresikkerhed og -kvalitet varer tre et halvt år. Undervejs skal du i et halvt års praktik.

Fra første semester har du en række obligatoriske kurser, der giver dig en grundforståelse af feltet.

Du har grundlæggende kurser i matematik og kemi, og du bliver introduceret til fødevareområdet med grundlæggende kurser om fødevarer og teknologi.

På andet semester er temaet for din undervisning kemi. Her går du i dybden med kemien og lærer om både biologisk, organisk og fysisk kemi, samt kemisk analyse.

På andet studieår er det tid til at dykke længere ned i kemi, mikrobiologi og fødevareproduktion.

På fjerde semester flytter din undervisning til Københavns Universitet. Her lærer du om fødevarekemi og videnskabsteori, og så vælger du dine første tilvalgskurser.

På dit tredje studieår handler det om kemisk fødevaresikkerhed og om at komme ud i industrien.

Du er tilbage på DTU og tager et tilvalgskursus, imens du lærer om kemisk risikovurdering, innovation, proceskontrol og kvalitetsstyring.

På sjette semester skal du i ingeniørpraktik i en virksomhed, inden du afslutter uddannelsen med dit diplomingeniørprojekt – meget ofte udarbejdet i samarbejde med en virksomhed.

Her kan du se, hvordan dit skema ser ud på de to første semestre på Fødevaresikkerhed og -kvalitet

Ugeskema, de første to semestre

1. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
 
23901
Grundkursus i fødevareanalyse
Campus Lyngby
23902
Introduktion til fødevarer
Campus Lyngby
01901
BasisMat 1 - Indledende matematik for diplomingeniører
Andet
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
26171
Almen kemi
Campus Lyngby
23901
Grundkursus i fødevareanalyse
Campus Lyngby
26174
Laboratoriekursus for diplomingeniører i fødevaresikkerhed og -kvalitet
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i januar fortsættes med 23901 Grundkursus i fødevareanalyse

2. semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
23932
Biologisk kemi
Campus Lyngby
 
26271
Fysisk kemi
Campus Lyngby
01920
BasisMat 2 - Videregående matematik for diplomingeniører
Andet
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
26471
Organisk kemi
Campus Lyngby
23932
Biologisk kemi
Campus Lyngby
 
26471
Organisk kemi
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

I 3-ugers perioden i juni følges 23936 Kemisk analyse

Udlandssemester

5. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik

Undervisning på Fødevaresikkerhed og -kvalitet

Læser du Fødevaresikkerhed og -kvalitet, er din hverdag fyldt med varieret og praksisorienteret undervisning, der klæder dig på til et arbejdsliv i fødevareindustrien.

Du bruger tid i laboratoriet, hvor du tester din viden via øvelser og prøver kræfter med blandt andet ølbrygning, moderne fødevareudstyr, kemisk- og mikrobiologisk analyse.

Undervisningen er fyldt med gruppe- og projektarbejde, både inden for og uden for laboratoriet, så du lærer hurtigt dine medstuderende at kende og bliver klogere på projektstyring og teamarbejde.

I kombination med forelæsninger, holdundervisning og individuelle afleveringer får du en studietid, der aldrig bliver ensformig, og som gør dig klar til det arbejdsliv, der venter.

Studieliv på Fødevaresikkerhed og -kvalitet

Starter du på Fødevaresikkerhed og -kvalitet, får du hurtigt et socialt studieliv.

Fra begyndelsen lærer du dine medstuderende at kende, når I laver gruppe- og projektarbejde og efter undervisning kan I både ses privat eller benytte jer af DTU’s mange tilbud.

I kan tage en tur i jeres fredagsbar, Ehteren, der udover fredagsøl også arrangerer udflugter og events.

Vil du have indflydelse på din uddannelse, kan du melde dig ind i BØF: studierådet for bioteknik, økonomi og fødevarer. Her bliver dine meninger om DTU hørt, imens du lærer studerende fra andre uddannelsesretninger at kende.

Vil du have inspiration til det faglige og din fremtidige karriere, kan du deltage i FTIO (Første Tirsdag I Oktober), hvor du og dine medstuderende møder færdiguddannede fødevareingeniører og virksomheder med interesse for fødevaresikkerhed og -kvalitet.

Uanset om du søger gruppeprojekter eller hytteture, får du uden tvivl et godt forhold til dine medstuderende.

Vælger du at læse Fødevaresikkerhed og -kvalitet, foregår din undervisning både på DTU’s campus i Lyngby og på Københavns Universitet. Derfor får du det bedste af begge verdener – både fagligt og socialt.

Efter undervisning kan du udnytte alt det, uni-livet har at tilbyde, og dyrke det hyggelige, festlige og sociale på både DTU og Københavns Universitet. Du kan for eksempel melde dig ind i en klub eller forening og bruge fritiden på alt fra sport til keramik. Du kan dyrke fællesskabet med dine medstuderende og møde andre studerende til de mange traditionsfyldte fester og arrangementer.

Har du lyst til at engagere dig aktivt i livet på DTU, kan du for eksempel melde dig ind i studenterorganisationen Polyteknisk Forening eller være med til at arrangere studiestarten for nye studerende.

Både DTU og Københavns Universitet tilbyder både faglige og sociale muligheder for dig, der vil have en studietid, du aldrig vil glemme.

Læs mere om studielivet på DTU

Hvad kan du blive?

Med en diplomingeniøruddannelse i fødevaresikkerhed og -kvalitet er du klar til at træde ind på arbejdsmarkedet efter tre et halvt år og bidrage med din specialiserede viden om fødevarer.

Uddannelsesretningen giver dig en bred forståelse for området, og derfor kan du få job i en lang række forskellige funktioner og i forskellige brancher.

Mange fødevareingeniører får job i alverdens fødevarevirksomheder. Her kan du lave alt fra at sikre kvaliteten af mejeriprodukter hos Arla, til at udvikle fremtidens innovative fødevarer i en startupvirksomhed eller brygge øl på et mikrobryggeri.

Flere og flere færdiguddannede fra Fødevaresikkerhed og -kvalitet skaber en karriere i biotek- og medicinalindustrien. Virksomheder som Novo Nordisk, Novozymes og Christian Hansen har nemlig fået øjnene op for, at fødevareingeniører har et særligt blik for risikovurderinger. Derfor kan du med en uddannelse i fødevaresikkerhed og -kvalitet også nemt finde arbejde i biotek- og medicinalindustrien som for eksempel kemiker, produktudvikler eller kvalitetschef.

Banker dit hjerte mere for fødevarekontrol, kan du arbejde i Fødevarestyrelsen, og vil du være din egen chef, kan du starte din egen virksomhed.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører, og som har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse fra DTU er en selvstændig, afsluttet uddannelse.

Du har mulighed for at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.), men det kræver, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse.

Derfor kan det være nødvendigt, at du tager kurser gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU