Byggeteknologi - bachelor

NIVEAUKRAV

Matematik A
Fysik B eller Geovidenskab A
Kemi C eller Bioteknologi A
Dansk A
Engelsk B

STUDIEPLADSER

60

OPTAGELSESOMRÅDENR.

15015

STUDIESTART

29.-30. august 2024
Læs mere om studiestart

Adgangskvotienter

Se adgangskvotienter fra sidste optag

Byggeteknologi - bachelor

Vores bygninger, byer og lokalsamfund har alt sammen kæmpe indflydelse på vores hverdag og livskvalitet. Vælger du at læse bacheloruddannelsen Byggeteknologi, kan du skabe rammerne for andre menneskers liv og være med til at skabe fremtidens bæredygtige byggeri.

Læs Byggeteknologi på DTU

Fremtidens byggeprojekter starter her

Vil du arbejde med løsninger til alverdens byggerier, er Byggeteknologi uddannelsen for dig. Her lærer du at forstå byggerier i dybden og overskue dem fra start til slut.

Bygningsingeniører arbejder nemlig med alt fra det store overblik til de mindste og vigtigste detaljer. De udvikler nye miljøvenlige byggematerialer. De optimerer nye bygningers energiforbrug. De fører vand væk fra boligområder og ud i naturen, og de arbejder med planlægning af infrastrukturen.

Vælger du at læse Byggeteknologi, kan du dyrke dit favoritemne og arbejde med for eksempel konstruktioner, indeklima, materialer og meget andet.

Mulighederne er mange, men fælles for dem er, at du bliver ekspert i at gennemskue byggeriers elementer fra allerførste fase.

I løbet af uddannelsen lærer du at forstå teknologien bag byggeriet og undersøge, hvilke idéer der kan blive til løsninger i virkeligheden. Derfor starter fremtidens byggeprojekter med en uddannelse i byggeteknologi.

Hvad lærer du?

Bag alle byggerier gemmer der sig en lang række valg. På Byggeteknologi får du en grundig viden om feltet, som gør dig klar til at træffe de rigtige beslutninger.

Du bliver klædt på til at afprøve idéer, når du i løbet af studiet lærer at måle, teste, beregne og eksperimentere i de første faser af et nyt byggeri.

Byggeteknologi er en ingeniørfaglig bacheloruddannelse, der kombinerer matematik med viden om byggerier, konstruktioner og materialer. Du opbygger den ingeniørfaglighed, der ligger bag verdens vigtige byggeløsninger, og du dykker ned i konkrete emner som lysindfald, køling, klima, overskudsenergi, logistik og transport.

Undervejs lærer du, hvordan du kan bruge målinger, udregninger, eksperimenter og digitale modeller til at øge byggeriers bæredygtighed og funktionalitet.

Du lærer at forstå, hvordan verden omkring os har indflydelse på byggeprojekter – for eksempel i form af klima, miljø, samfundsmæssige og geografiske forhold.

Du lærer om forskellige materialevalg og konstruktionsudformninger, og i løbet af de mange projekter prøver du at planlægge, lede, udforme og udføre projektarbejde.

I løbet af studiet har du mulighed for at skræddersy din uddannelse, så du kan blive specialist inden for det fagområde, du bedst kan lide.

Hør de studerende fortælle om at læse Byggeteknologi
Hvordan er det at læse Byggeteknologi? Hør de studerende fortælle om uddannelsen.

Sådan er studiet bygget op

En bachelor i Byggeteknologi tager tre år og er sat sammen af kurser, der i alt svarer til 180 ECTS-point.

I løbet af dit første studieår får du en grundlæggende forståelse for byggeteknologi.

Du har basiskurser i matematik og programmering, hvor du opbygger din ingeniørfaglige viden, og til kurset ’Introduktion til Byggeteknologi’ lærer du mere om, hvordan det er at arbejde som ingeniør.

Samtidig har du kurser om materialefysik, byggeteknik og bygningsmekanik. Her bliver du klædt på til at arbejde med byggeteknologiens forskellige teorier og metoder, og så bliver du klogere på, hvilke fagområder du har lyst til at dykke længere ned i.

På dit andet studieår har du et grundlæggende kursus i fysik, og derudover bruger du tiden på at lære mere om byggeteknologi.

Du lærer blandt andet om forskellige typer konstruktioner, mekanik og digitale modeller, og du bliver ekspert i at tænke bæredygtighed ind i hele processen omkring et nyt byggeprojekt.

På fjerde semester laver du et større fagprojekt, hvor du går i dybden med et selvvalgt emne, og så har du dit første valgfri kursus, hvor du også selv vælger, hvad du vil lære mere om.

Når du kommer til tredje studieår, står din studietid for alvor i valgfrihedens tegn. Du har valgfrie kurser, som du enten kan sammensætte fra DTU’s brede udvalg, eller du kan vælge et anbefalet studieforløb, der hjælper dig med at skræddersy din uddannelse og specialisere din viden.

Byggeteknologi tilbyder tre anbefalede studieforløb:

  • Bygningskonstruktioner og -materialer
  • Infrastruktur
  • Bygningsenergi og -installationer

Læs mere om de anbefalede studieforløb

Mange studerende vælger at bruge femte semester på udveksling på et andet universitet i Danmark eller udlandet. På sjette semester afslutter du din bacheloruddannelse med grundlæggende kurser i videnskabsteori og grundlæggende kemi, og så laver du dit eget bachelorprojekt – for eksempel i samarbejde med en virksomhed.

Her kan du se eksempler på, hvordan en undervisningsuge på Byggeteknologi ser ud på første og andet semester, hvis du følger et anbefalet studieforløb. 

På første semester følger du kurserne "Matematik 1" og "Bygningsmekanik". Begge disse kurser løber over to semestre og afsluttes i 2. semester.

Kurset "Ingeniørarbejde" omfatter tegning, CAD og bygningsenergi og introducerer til arbejdet med ingeniørmæssige problemstillinger inden for dit faglige område: Hvad er det egentlig, en ingeniør laver? Og hvordan angribes en ingeniøropgave?

I januar er der i 3-ugers perioden et kursus i byggeteknik.

På andet semester ligger anden del af kurserne "Matematik 1" og "Bygningsmekanik".

Herudover skal du vælge et antal faglige kurser. Vi anbefaler, at du tager "Indledende programmering i Matlab".

Du skal også vælge to 5 point kurser, og vi anbefaler, at du vælger blandt disse kurser: "Termisk bygningsfysik", "Materialefysik for bygningsingeniører", "Bygningsmaterialer - anvendelse og forsøg" samt "Byplanlægning".

Ugeskema, de første to semestre

Se mere på www.dtu.dk 

Ugeskema på 1 semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
 
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
41903
Introduktion til Byggeteknologi
Campus Lyngby
 
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
41925
Introduktion til Bygningsinformationsmodellering (BIM)
Campus Lyngby
02002
Programmering (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
41903
Introduktion til Byggeteknologi
Campus Lyngby
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

Ugeskema på 2 semester

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
10060
Fysik (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
12603
Materialefysik for bygningsingeniører
Campus Lyngby
 
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
41204
Grundlæggende bygningsmekanik
Campus Lyngby
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
 
 
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

Udlandssemester

5. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders.

Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Undervisning på Byggeteknologi

Når du læser Byggeteknologi, er din hverdag fyldt med alsidig undervisning og masser af gruppe- og projektarbejde.

Til forelæsninger lærer du teorien, og til øvelserne afprøver du forskellige værktøjer, der hjælper dig med at gennemskue de gode løsninger. Sådan øver du dig – både individuelt og sammen med dine medstuderende – på beregningsmetoder, måleudstyr og forskellige eksperimenter.

Fra starten af din uddannelse laver du forsøg, og får du smag for det, kan du senere tage valgfrie kurser, hvor du laver endnu mere eksperimentelt arbejde.

Undervejs på studiet arbejder du på massevis af projekter. Her arbejder du hands-on med løsningerne, og du får mulighed for at se din viden blive til virkelighed.

Gruppearbejdet er samtidig din mulighed for at teste dine færdigheder inden for projektledelse, udførelse og overblik – og så er det en af grundene til, at du hurtigt opbygger et stærkt sammenhold med dine medstuderende.

Undervisning på bacheloruddannelsen i Byggeteknologi på DTU.
Eksperimenter og praktiske øvelser er en vigtig del af undervisningen på Byggeteknologi.

Studieliv på Byggeteknologi

Studiestart. Studenterforening. Sports- og fritidsaktiviteter. Fester og traditioner. Studielivet på Byggeteknologi byder på masser af fællesskab og oplevelser.

Fra start bliver du hurtigt en del af et socialt studie med plads til alle, hvor dine medstuderende er hjælpsomme, og du hurtigt lærer alle at kende.

Du bliver tildelt en studiegruppe, som på DTU hedder et ’kagehold’. Sammen kan I lave alt fra at studere til at spille beachvolley eller brætspil, holde madklub eller tage på udveksling.

Vil du mødes med de andre medstuderende, kan du for eksempel tage en tur i jeres fredagsbar, Diagonalen, eller til fagaften, hvor du bliver klogere på alle de muligheder, der venter med en bacheloruddannelse i byggeteknologi.

Som DTU-studerende har du masser af muligheder for at være social, og campus er fyldt med klubber, foreninger og traditioner. Du kan tage til sensommerfest på campus, på skitur i vinterferien eller møde studerende fra andre uddannelsesretninger i blandt andre musik-, keramik- eller klatreklubben.

Har du lyst til at engagere dig aktivt i livet på DTU, kan du for eksempel melde dig ind i studenterorganisationen Polyteknisk Forening eller være med til at skabe en god studiestart for nye studerende.

Læser du Byggeteknologi, foregår din undervisning på DTU’s campus i Lyngby. Her finder du undervisningslokaler, laboratorier og værksteder i verdensklasse, moderne kollegieboliger og campusfaciliteter, der alt sammen giver dig masser af muligheder for en social og hyggelig studietid.

Læs mere om studielivet på DTU

Fremtidsmuligheder

Efter bacheloruddannelsen vælger de fleste at læse en kandidatuddannelse. Byggeteknologi giver både adgang til at læse en kaniddatuddannelse på DTU og på andre universiteter.

Lige meget hvad du vælger, kan du se frem til en karriere fyldt med oplevelser, udfordringer og muligheder.

Bachelor + kandidat = Civilingeniør

Når du har gennemført en bacheloruddannelse i Byggeteknologi, skal du fortsætte på en kandidatuddannelse, før du er civilingeniør.

Med en bachelor i Byggeteknologi har du mulighed for at søge ind på disse kandidatuddannelser på DTU: 

Vær  opmærksom på, at optagelse på nogle af kandidatretningerne forudsætter, at du har bestået specifikke kurser på din bacheloruddannelse. Under den enkelte kandidatretning kan du se, hvilke adgangskrav der gælder.

En bachelor i Byggeteknologi kvalificerer dig også til at blive optaget på kandidatuddannelser på andre danske og udenlandske universiteter.

Hvilke jobmuligheder har du?

Som færdiguddannet byggeingeniør kan du arbejde i en lang række brancher og med mange forskellige arbejdsopgaver.

Du kan for eksempel blive rådgivende ingeniør og hjælpe andre med deres byggeprojekter i rådgivende ingeniørfirmaer som Rambøll, Cowi eller Sweco.

Du kan blive leder i en offentlig forvaltning og forbedre vores infrastruktur, klimasikring og meget mere.

Du kan være med til at skabe banebrydende nye konstruktioner og store byggerier for entreprenørvirksomheder, eller du kan arbejde med udviklingen af bæredygtige materialer på producentsiden.

Vil du være din egen chef, kan du skabe din egen startup-virksomhed, og vil du udforske fremtidens teknologier, kan du gå forskervejen på universitetet.

Med en bacheloruddannelse i byggeteknologi kan du få et arbejdsliv inden for alt fra installationer og indeklima til konstruktioner og klimaløsninger.

Uanset hvilken karriereretning du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler civilingeniører. Her er der brug for dine evner til at analysere og forstå komplicerede problemstillinger, nedbryde problemer og skabe de rigtige skræddersyede løsninger. Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.